Home Ads

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

"ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ", γράφει η Κατερίνα Κοφινά

"ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ"


"Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την Κινηματογραφική Δίνη θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα."
Κατερίνα Κοφινά

STRANGERS ON A TRAIN
(Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ)

Όσες ταινίες και να δω στη ζωή μου , όσους σκηνοθέτες και να γνωρίσω ποτέ δε θα ξεφύγω από την επιρροή του Χίτσκοκ. Δε θα τον ξεπεράσω , δε θα τον προσπεράσω , δε θα τον ξεχάσω. Είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο γιατί καμιά ταινία και κανένας σκηνοθέτης δεν τον ξεπέρασε ποτέ. Μόνο αν βγει ένας άλλος Χίτσκοκ. Ίσως κάποτε σε ένα μακρινό μέλλον. Ίσως ……..ίσως …………ξαναγεννηθεί. Προς το παρόν θα βλέπουμε τις ταινίες του και θα ονειρευόμαστε μέσα στο κινηματογραφικό του σύμπαν.  Σε αυτό το δαιδαλώδες παζλ , που κάθε φορά καλούμαστε  να το ερμηνεύσουμε και στο τέλος καταλαβαίνουμε πόσο μπερδεμένοι είμαστε.
Η ταινία "Ο Άγνωστος του εξπρές" γυρισμένη το 1951 είναι παρμένη από το βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ και βασισμένη στο σενάριο που έγραψε ο Ρέιμοντ Τσάντλερ. Κατά τα άλλα όμως είναι από την κορυφή ως τα νύχια ταινία του μετρ.
Το αστέρι του τένις Γκάυ(Φάρλι Γκρέιντζερ) συναντά μέσα σε ένα τρένο τον Μπρούνο (Ρόμπερτ Γουόκερ). Ο Γκάυ είναι παντρεμένος και θέλει να χωρίσει τη γυναίκα του για να παντρευτεί την πλούσια ερωμένη του. Ο Μπρούνο θέλει να ξεφορτωθεί τον καταπιεστικό του πατέρα. Του προτείνει λοιπόν ο Μπρούνο να ανταλλάξουν τα δυο εγκλήματα για να μπορέσουν έτσι να εξασφαλίσουν το τέλειο έγκλημα. Ο Γκάυ δεν συμφωνεί , αλλά ο Μπρούνο υλοποιεί την ιδέα του και σκοτώνει τη γυναίκα του Γκάυ. Εδώ έχουμε το θέμα της ανταλλαγής. Την μετάβαση μιας ενοχής από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Χωρίς να είναι  ένοχος ο Γκάυ συμπεριφέρεται σα να είναι. Στην πραγματικότητα είναι , γιατί ο Μπρούνο εκτέλεσε απλά μια ασυνείδητη επιθυμία του. Τα δυο αυτά πρόσωπα , με λίγα λόγια αποτελούν το θετικό και το αρνητικό μιας συνείδησης. Αυτοί οι δυο άντρες θα μπορούσαν να έχουν ένα κοινό όνομα. Η ιδέα της ανταλλαγής φαίνεται καθαρά στον αγώνα τένις που δίνει ο Γκάυ. 


Δυο άντρες κατέχουν  , τους δυο πόλους ενός χώρου. Παίζουν ένα παιχνίδι το οποίο βασίζεται στην κίνηση μιας μπάλας. Η μπάλα πάει από τον ένα χώρο στον άλλον  και οι θεατές την παρακολουθούν.  Σε αυτή λοιπόν τη σκηνική διάταξη βλέπουμε τη συμβολική απεικόνιση της λογικής του έργου. Η μπάλα δηλαδή είναι η ιδέα της ανταλλαγής , της ενοχής. Βλέπεται τώρα το μεγαλείο της σκηνοθετικής δεινότητας του μετρ; Απλά πράγματα αγαπητοί μου και συνάμα τόσο πολύπλοκα. 
Ο "Άγνωστος του εξπρές" είναι η ταινία-  κλειδί για την κατανόηση του Χιτσκοτικού έργου. Οι δυο πρωταγωνιστές Φάρλι Γκρέιντζερ και Ρόμπερτ Γουόκερ είναι ένα εκρηκτικό δίδυμο με καταπληκτικές ερμηνείες. Κυρίως ο Γουόκερ που μας δίνει την πιο αξέχαστη μορφή του μισό-παράφρονα δολοφόνου στην ιστορία του κινηματογράφου. Το φιλμ έχει γρήγορο ρυθμό και είναι γεμάτο απρόοπτα. Σίγουρα μια από τις πιο ευχάριστες ταινίες του μετρ , που όλοι θα πρέπει να έχουν δει.


Αφήστε λοιπόν τα σαχλά φιλμ , τις γελοίες κωμωδίες που μας δίνουν να φάμε , τα απαίσια χαλαρά σενάρια , τους ηθοποιούς που δείχνουν σα ψάρια έξω από το νερό. Ακολουθήστε καλύτερα ένα μονοπάτι  που θα σας βγάλει σε άγνωστους κόσμους , γεμάτους μυστήριο , σασπένς και σεκάνς που θα σας μείνουν αξέχαστες. Μπορείτε να περπατήσετε γυμνοί σε αυτό , με μόνο εφόδιο την καρδιά και το μυαλό σας. Μη φοβηθείτε ότι θα σας τυλίξει η μοναξιά , η το κρύο. Προχωρήστε χωρίς να σκέφτεστε το αύριο , το σήμερα , το μετά. Απλά εσείς να φτάσετε στο τέλος της διαδρομής. Εκεί και πουθενά αλλού , θα νιώσετε γεμάτοι , χορτασμένοι , δυνατοί. Και τότε ένα χαμόγελο θα χρωματίσει τα χείλη σας. Και αυτό το χαμόγελο δε θα το χάσετε ποτέ όσο θα ζείτε.

Τίτλος. STRANGERS ON A TRAIN
(Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ)

Ασπρόμαυρη. Έτος 1951.
Σενάριο. Ρέιμοντ Τσάντλερ.
Σκηνοθεσία. Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Φωτογραφία. Ρόμπερτ Μπέρκς.
Μουσική. Ντιμίτρι Τιόμκιν.


Ερμηνείες. Φάρλι Γκρέιντζερ (Γκάυ) , Ρόμπερτ Γουόκερ(Μπρούνο), Λίο Τζ. Κάρολ, Πατρίτσια Χίτσκοκ, Μάριον Λόρν , Ρούθ Ρόμαν.
Διάρκεια 101 λεπτά.

Κατερίνα Κοφινά


Λίγα λόγια για την συγγραφέαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *