Home Ads

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

"ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ", γράφει η Κατερίνα Κοφινά

"ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ"


"Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την Κινηματογραφική Δίνη θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα."
Κατερίνα Κοφινά

JENTLEMAN JACK

Πέρσι τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε να προβάλετε η σειρά  JENTLEMAN JACK η οποία είναι παραγωγή του Αμερικάνικου καναλιού HBO σε συνεργασία με το Αγγλικό BBC και αφορά στην ζωή της  ΆΝΝ ΛΙΣΤΕΡ. Την σειρά υπογράφει η Σάλι Γουενραϊτ η οποία είναι η σκηνοθέτης , η δημιουργός και σεναριογράφος της.
Η σειρά εκτυλίσσεται το 1832 στο Χάλιφαξ του δυτικού Γιόρκσαϊρ, λίκνο τότε της βιομηχανικής επανάστασης . Εκεί η γαιοκτήμονας  Λίστερ επιστρέφει στο πατρικό της με σκοπό να του δώσει ζωή επαναλειτουργώντας τα ανθρακωρυχεία της περιοχής.
Βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα από τα προσωπικά ημερολόγια της Άνν Λίστερ η  σειρά εποχής της Σάλι Γουενραϊτ μας γνωρίζει μια γυναίκα που για την εποχή της ήταν  μια δυναμική , έξυπνη και περιπετειώδης γυναίκα. Η οποία κατάφερε και έζησε μια ζωή κόντρα σε όλα. Ταξίδεψε  σε πολλές χώρες. Στο  Παρίσι για να γλεντήσει , στα Πυρηναία για ορειβατικά ταξίδια. Η Άνν ζώντας μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, αμφισβήτησε την ανδροκρατία , με την στάση και την συμπεριφορά της. Ήταν κληρονόμος και διαχειρίστρια 400 εκταρίων γης στο Χάλιφαξ, τα οποία και διέθεταν κοιτάσματα κάρβουνου.  Ήταν από τις λίγες γυναίκες  που διέθεταν γη για εκμίσθωση. Και τα κοιτάσματα κάρβουνου εν μέσω βιομηχανικής επανάστασης της έδωσαν άλλο αέρα.

Η Άνν Λίστερ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου  του 1791. Ήταν Αγγλίδα γαιοκτήμονας, χρονικογράφος και ταξιδιώτρια. Κατά την διάρκεια της ζωής της κρατούσε ημερολόγια , όπου κατέγραφε τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας της. Σε αυτά που περιέχουν περισσότερα από 4 εκατομμύρια λέξεις συμπεριλαμβάνονται  (το ένα έκτο ) στις λεπτομέρειες των ρομαντικών και σεξουαλικών σχέσεων της με γυναίκες.  Και τα οποία τα είχε γράψει σε κώδικα που προερχόταν από ένα συνδυασμό άλγεβρας και αρχαίας ελληνικής. Η Λίστερ ονομάζεται συχνά η πρώτη σύγχρονη λεσβία, για την ξεκάθαρη αυτογνωσία της και τον ανοιχτά λεσβιακό τρόπο ζωής.
Η σειρά λοιπόν μας πάει πίσω στο 1832. Εκεί η Άνν γυρνώντας από ακόμα ένα της ταξίδι θα γνωρίσει την γυναίκα που θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Αυτόν της γυναίκας της.  Η σειρά είναι ένα μικρό διαμάντι με πολύ καλές ερμηνείες και ερωτικές στιγμές που δείχνουν την αληθινή αγάπη ανάμεσα στις δυο ηρωίδες. Έχει υπέροχα κοστούμια, ερμηνείες και την μοναδική φύση της Αγγλικής εξοχής. Για τους λάτρεις των δραμάτων εποχής , είναι μια σειρά που θα τους μείνει αξέχαστη. Και αυτό γιατί έχει μια  δυναμική ματιά που μας κάνει να σκύψουμε και να σκεφτούμε την ανθρώπινη φύση, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα , και φυσικά τον ρόλο της κοινωνίας επάνω σε αυτά.  Το 1832 είχε αρχίσει στην Βρετανία να εκφράζονται  ιδέες για τα δικαιώματα των γυναικών. Αλλά πέρα από τις συζητήσεις η θέση της γυναίκας ήταν ακόμα πολύ περιορισμένη. Και σε πολιτικό επίπεδο , που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και σε κοινωνικό όπως τα θέματα της περιουσίας. Για αυτό και η Άνν Λίστερ έβαλε το δικό της σημάδι με το να αψηφά το κατεστημένο , έτσι ώστε να ζήσει όπως ακριβώς ήθελε.

Εν κατακλείδι η σειρά δεν στοιχηματίζει να μας σοκάρει με τις ερωτικές της σκηνές. Αλλά μας δείχνει την αγάπη και την τρυφερότητα ανάμεσα σε δυο γυναίκες.  Και το κυριότερο μας παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία ως κάτι φυσικό , λέγοντας μας να δεχόμαστε τον εαυτό  μας όπως ακριβώς είναι. Χωρίς να συμβιβαζόμαστε.     
Η Αν Λίστερ έχει και άλλη φορά εμφανιστεί στο γυαλί. Αυτή τη φορά σε ταινία. Το 2010 γυρίστηκε η ταινία THE SECRET DIARIS OF MISS ANN LISTER σε σκηνοθεσία James Kent.
Η ταινία είχε πάρει και τα εξής βραβεία.
TORONTOS INSIDE OUT
FESTIVAL  PHILADELPFIAS  Q  FEST
L.A OUT FEST        

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΙΝΑ.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *