Home Ads

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Μπες στο πνεύμα! Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου !


Η κάθε χώρα διατηρεί ήθη και έθιμα, που απορρέουν από τη μυθολογία, την ιστορία και τη θρησκεία της. Κάποια από αυτά είναι διασκεδαστικά, όμορφα ή και ασυνήθιστα. Σας παρουσιάζουμε τις  πιο ενδιαφέρουσες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις του κόσμου! 

Τα Χριστούγεννα πλέον έχουν επικρατήσει και γιορτάζονται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η κάθε χώρα όμως έχει τις δικές της παραδόσεις, ήθη και έθιμα, που απορρέουν από τη μυθολογία, την ιστορία ή ακόμα και τη θρησκεία της. Ακόμα και αν τελικά, οι περισσότερες από τις τοπικές παραδόσεις έχουν ενσωματωθεί στο κλασικό χριστουγεννιάτικο πρότυπο, κάποια ήθη και έθιμα παραμένουν μοναδικά, διασκεδαστικά και ασυνήθιστα. Σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα, αστεία και περίεργα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων που ακολουθούν 
.

Ολλανδία  


Στην Ολλανδία όλα τα παιδάκια περιμένουν τα δώρα τους από τον Sinterklaas! Η εορταστική περίοδος ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου, όταν ο Sinterklaas καταφτάνει από την Ισπανία πάνω στο άλογό του, συνοδευόμενος από τους βοηθούς του, τους Zwarte Pieten (Μαύρους Πιτ).
Την παραμονή του Αγίου Νικολάου το βράδυ, στις 5 Δεκεμβρίου, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι, αφού πρώτα τα έχουν γεμίσει με σανό και φρούτα για το άλογο του Sinterklaas. Όταν όλοι κοιμούνται, ο Zwarte Piet, που μαύρισε από το πήγαινε-έλα στις καμινάδες, σκαρφαλώνει στην καπνοδόχο, μπαίνει στο σπίτι από το τζάκι και αφήνει ζαχαρωτά, γλυκά και δώρα στα παπούτσια των παιδιών!
Την ημέρα του Αγίου Νικολάου ολόκληρη η οικογένεια συγκεντρώνεται και τραγουδάει, ανταλλάζει δώρα και απολαμβάνει ένα πλούσιο γεύμα με παραδοσιακές ολλανδικές νοστιμιές.

Νορβηγία 


Σύμφωνα με έναν αρχαίο νορβηγικό μύθο, την παραμονή της πρωτοχρονιάς κακά πνεύματα και μάγισσες βγαίνουν παγανιά, με σκοπό να κλέψουν σκουπόξυλα για να πετάξουν στους ουρανούς. Έτσι, πριν το βράδυ της παραμονής όλα τα σπίτια πρέπει να κρύψουν σκούπες και άλλα ίχνη καθαριστικού εξοπλισμού, ενώ οι άντρες του σπιτιού πυροβολούν το όπλο τους για.. εκφοβισμό! Στη Νορβηγία, όπως και σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες τα Χριστούγεννα έχουν ταυτιστεί με μια μεγάλη γιορτή που ονομάζεται Yuletide, δηλαδή "Επιστροφή του ήλιου", και αναβιώνει παλιές παραδόσεις και μύθους. Ο παραδοσιακός «Άγιος Βασίλης» στη Νορβηγία ονομάζεται Nisse και είναι ένα μυθικό πλάσμα που στη σκανδιναβική μυθολογία ήταν υπεύθυνος για τη φροντίδα των αγροτικών σπιτιών και την προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Nisse ήταν ένας άνθρωπος μικρού ύψους και μεγάλης ηλικίας, συχνά με μακριά γενειάδα και ντυμένος με αγροτική περιβολή. Η εξέλιξη του μύθου με το πέρασμα των ετών ταύτισε τον Nisse με τον κλασικό Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα κάθε χρόνο. 

Ιταλία 

Ποιος δε θα ήθελε, αντί για ένα δώρο, να παίρνει δύο; Τα παιδιά της Ιταλίας έχουν τύχη βουνό! Εκτός από τον Άγιο Βασίλη (Babbo Natale), την εορταστική περίοδο κάνει την εμφάνισή της μία ηλικιωμένη χαρωπή γυναίκα, η La Befana. Σύμφωνα με έναν χριστιανικό μύθο, η La Befana βρέθηκε στο δρόμο των Τριών Μάγων, όταν αυτοί έψαχναν τη φάτνη στην οποία είχε γεννηθεί ο μικρός Ιησούς. Οι μάγοι της ζήτησαν βοήθεια και αυτή τους φιλοξένησε στο σπιτικό της και τους πρόσφερε τις καλύτερες φροντίδες. Την επόμενη μέρα οι μάγοι της πρότειναν να τους συνοδεύσει στην αποστολή τους, εκείνη όμως αρνήθηκε, λέγοντας ότι είναι πολύ απασχολημένη με το νοικοκυριό της. Στη συνέχεια η La Befana άλλαξε γνώμη και προσπάθησε να εντοπίσει τους μάγους και τη φάτνη, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Έτσι από τότε, η καλή γριούλα περιπλανιέται κάθε χρόνο ψάχνοντας για το μικρό Ιησού και στο δρόμο της αφήνει δώρα και γλυκά στα παιδιά που συναντά! 

                             Ιταλικό Panetone, Χριστουγεννιάτικο γλυκό 


Τσεχία 


Μία ασυνήθιστη τελετουργία έχει επικρατήσει στην Τσεχία για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και τηρείται κάθε χρόνο. Οι ανύπαντρες γυναίκες παίρνουν ένα από τα παπούτσια τους και το πετούν στον αέρα χωρίς να κοιτάζουν .Η παράδοση λέει ότι εάν το παπούτσι προσγειωθεί με κατεύθυνση αντίθετη από την πόρτα, η κοπέλα θα παραμείνει ανύπαντρη για όλο τον επόμενο χρόνο. Εάν όμως το παπούτσι προσγειωθεί προς την πόρτα, τότε η κοπέλα καλύτερα να ξεκινήσει τις.. γαμήλιες προετοιμασίες, αφού σίγουρα θα παντρευτεί μέσα στο χρόνο! Trdelník, ψημένο ζυμάρι τυλιγμένο σε ρολό και πασπαλισμένο με ζάχαρη και καρύδι, είναι μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη νοστιμιά της Τσεχίας.  


Βενεζουέλα 

Στο Καράκας της Βενεζουέλα το πρωινό της παραμονής πρωτοχρονιάς είναι ένα μοναδικό θέαμα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι κυκλοφορούν με πατίνια! Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους αποκλείεται στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, για να μπορούν όλοι να κινούνται ( ή μάλλον να.. ρολάρουν) ανενόχλητοι!   


Σλοβακία


Στη Σλοβακία το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνει το πρωτοχρονιάτικο γεύμα. Πριν ξεκινήσει το γεύμα, η «κεφαλή» της οικογένειας κάνει μία ιεροτελεστία που θα φέρει τύχη στο σπίτι. Παίρνει ένα μπολ γεμάτο με ζύμη lokša, ένα παραδοσιακό σλοβάκικο γλυκό με πατάτα, αλεύρι και παπαρουνόσπορο, και το πετάει στον αέρα. Όσο περισσότερο από το μείγμα κολλήσει στο ταβάνι, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η τύχη του για όλον τον επόμενο χρόνο! 

Σουηδία 


Η Gävle Goat είναι μια γιγάντια κατσίκα από άχυρο, που υψώνεται τα τελευταία 40 χρόνια στο κέντρο της Στοκχόλμης και εκπροσωπεί τη Yule Goat, το αρχαιότερο παγανιστικό σύμβολο της σκανδιναβικής μυθολογίας, που έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο βάνδαλοι κάνουν τα πάντα για να τυλίξουν τη Gävle Goat στις φλόγες, σε μια διαδικασία που πλέον αποτελεί παράδοση! 


 


Σκωτία


Στη Σκωτία η πρωτοχρονιά ήταν πάντα μια ημέρα σημαντικότερη από τα Χριστούγεννα - και τη γιορτάζουν καταλλήλως. Η Hogmanay, όπως έχει ονομαστεί από ένα κέικ βρώμης που πρόσφεραν στα παιδιά παραδοσιακά, είναι μία θεαματική μέρα, με πυροτεχνήματα, γιορτές και τραγούδια σε όλες τις πόλεις της Σκωτίας. Ηνωμένο Βασίλειο


Ποιος δε γνωρίζει τις υπέροχες αγγλικές χριστουγεννιάτικες νοστιμιές; Οι τάρτες και οι πουτίγκες είναι παγκοσμίου φήμης γλυκίσματα που ψήνονται κάθε χρόνο στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Οι πρώτες τάρτες είχαν σχήμα οβάλ και συμβόλιζαν τη φάτνη στην οποία γεννήθηκε ο Ιησούς, ενώ η πάνω στρώση συμβόλιζε τα σπάργανα που τον σκέπαζαν. Ένα μεσαιωνικό έθιμο λέει πως όποιος τρώει μία τάρτα την ημέρα για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων, θα είναι ευτυχισμένος όλο το χρόνο! 


Η πουτίγκα φτιάχνεται από μείγμα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και λίπους που καταβρέχεται με αλκοόλ και ψήνεται.. παίρνοντας φωτιά! Πολλές φορές στο εσωτερικό της τοποθετούνται νομίσματα ή άλλα αντικείμενα που φέρνουν τύχη σε όποιον τα βρει, σαν τη δική μας βασιλόπιτα. 


      
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ  
ΠΗΓΗ travelkiki.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *