Home Ads

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

“Στην πΈνα”: "ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΑΙΡΟΙ..." γράφει η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη


Στην πΈνα"  ✒️✒️"ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΑΙΡΟΙ..."
Γράφει η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΑΙΡΟΙ...

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συχνά ακούμε ότι εκτός από την οικονομική, βιώνουμε και ''κρίση αξιών.'' Αναρωτιέμαι πολλές φορές, ποια από τις δυο να είναι άραγε η χειρότερη και δυσκολότερη.
Η οικονομική κρίση έχει αναλυθεί και συζητηθεί κατά κόρον από άλλους πιο ειδικούς από εμένα. Εγώ απλά είμαι ένας άνθρωπος από τους πολλούς που τη βιώνουμε καθημερινά.
Παρατηρώντας όμως, τις ανθρώπινες συμπεριφορές που πλήττονται από το ψέμα την υποκρισία και την ανεντιμότητα και τολμώντας μια προσπάθεια ανάλυσής τους, καταλήγω πως δυστυχώς, ναι, βιώνουμε και ''κρίση αξιών'' σ' αυτούς τους θλιβερούς καιρούς. Γιατί θλιβεροί είναι οι καιροί όταν η εντιμότητα περνιέται για αφέλεια και η ειλικρίνεια για ηλιθιότητα.
Είναι θλιβεροί οι καιροί όταν δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τον φίλο από τον εχθρό. την αλήθεια από το ψέμα και το σωστό από το λάθος. Είναι θλιβεροί οι καιροί όταν δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον ''λόγο τιμής'' του άλλου γιατί δεν μπορείς να διακρίνεις ποιος είναι ο αυθεντικός και ποιος ο διπρόσωπος, ποια υπόσχεση δίνεται για να τηρηθεί και ποια απλά για να αθετηθεί με δόλο.
''Και τι είναι η υπόσχεση, συμβόλαιο για να πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε;'' μπορεί να αναρωτηθεί κανείς.
Ένας ειλικρινής άνθρωπος, ξέρει πόσο μεγάλη αξία έχει η υπόσχεση και ο λόγος τιμής. Θα την τηρήσει ακόμα κι αν βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα.
''Και πού ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη εκείνου του φίλου, ή μάλλον εκείνου που φοράει το προσωπείο του φίλου, μπροστά στη δική σου ευπιστία;'' Μα είναι ευπιστία η ειλικρίνεια;
''Και τι είναι η ειλικρίνεια; Μήπως είναι η αδυναμία σου για αυτοσυγκράτηση ή μόνο η κακή σου συνήθεια να σκέφτεσαι δυνατά;'' Κάποιος που έχει απογοητευτεί από την εκμετάλλευση της ειλικρίνειας και της ευθύτητάς του, ίσως θα πει πως η ειλικρίνεια είναι υπερτιμημένη αφού δεν εκτιμάται και δεν αναγνωρίζεται.
 

Εγώ, αμετανόητα, θα επιμένω πως η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι γνώρισμα των δυνατών και πως η ευθύτητα είναι πολύ δύσκολο πράγμα.
Πάντα όμως, θα μου προκαλεί λύπη να διαπιστώνω πόση υποκρισία μπορεί να κρύβεται πίσω από κάποιες συμπεριφορές.
Πόσο ανέντιμα και πόσο αδίστακτα ξεσκίζουν με τα νύχια την ψυχή σου για να ξεριζώσουν από εκεί το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης. Κι αν στην αρχή ο καθένας δυσκολευτεί να το πιστέψει αυτό, όταν βεβαιωθεί, θα σοκαριστεί κι έπειτα θα απογοητευτεί και θα αναζητήσει τρόπους αντίδρασης. Να μιλήσεις ή να σιωπήσεις, να αγνοήσεις ή να απομακρυνθείς;
 
Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις όμως, τίποτα δεν θα μείνει ίδιο. Θα ακολουθήσει συναισθηματική απομάκρυνση και θα γίνεις πιο προσεκτικός ίσως και πιο καχύποπτος.
Σίγουρα δεν αξίζει κανέναν κόπο για να διατηρήσεις σχέσεις που δεν σου αρέσουν και δεν σου ταιριάζουν, αρκεί να μην πέσεις στην παγίδα να βλέπεις τους πάντες καχύποπτα. Μετά από μια υποκριτική και ανέντιμη συμπεριφορά από διπρόσωπους ανθρώπους χρειάζεται δύναμη για να διατηρήσεις την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά σου.

Ωστόσο, αν τα χάσεις αυτά, χάνεις την αλήθεια σου και την ουσία σου.
Άλλωστε, οι διπρόσωποι κάνουν τους αυθεντικούς και ακέραιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν.
 .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:
ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝΑΡΗ - ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΑΚΗ
……………………
Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια άρθρου : Καλλιόπη Γιακουμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *