Home Ads

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου» της Ρούλας Σαμαϊλίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου»
Συγγραφέας Ρούλα Σαμαϊλίδου
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Άλλο ένα αυθεντικό μυθιστόρημα από την Ρούλα Σαμαϊλίδου, που  έχει αγαπηθεί πολύ από το αναγνωστικό κοινό, για την μαεστρία της λογοτεχνικής της πένας και την εξαιρετική γραφή της, έρχεται να πάρει την θέση του στην βιβλιοθήκη μας και στην καρδιά μας. 
«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου»
Η αξιόλογη συγγραφέας με γλωσσά λυρική, που ρέει αβίαστα και χωρίς να κουράζει, γράφει με εξαιρετική επιδεξιότητα μια ιστορία βασισμένη πάνω σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα και μας υπόσχεται ένα σπουδαίο ταξίδι σε μακρινά, αλλοτινά μονοπάτια. Ένα ταξίδι που συγκινεί, ξυπνά μνήμες και γεμίζει με ανθρώπινα συναισθήματα τον αναγνώστη, που θα επιλέξει να χαθεί μέσα στις σελίδες του αξιόλογου αυτού βιβλίου.
Ένα μυθιστόρημα που θα μας σεργιανίσει στην Κωνσταντινούπολη και στην Λήμνο της δεκαετίας του 80 και στα ταραγμένα χρόνια της μικρασιατικής εκστρατείας στο Αϊδίνι του 22. Μια πανδαισία συναισθημάτων, εικόνων και διαλόγων, δοσμένη με την γνώριμη αναζωογονητική και βαθιά εκφραστική γραφή της Ρούλας Σαμαϊλίδου.
Οι αληθινοί έρωτες δεν έχουν χρώμα, ούτε θρησκεία. Χτίζουν γέφυρες και όχι τοίχη. Η αληθινή αγάπη είναι φωτιά που καίει, ένας πόλεμος ή μια μεγάλη θυσία. Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο ερωτάς για τον Μενέλαο  Χατζόγλου-Χατζόπουλο, δεκανέα στο 18ο τμήμα πεζικού στο Αϊδίνι, το '22, μέσα στο σκοτάδι του πολέμου και την κόλαση της φωτιάς παλεύοντας για την πατρίδα.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΛΗΜΝΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80
Τα χρόνια θα περάσουν ώσπου μια συγλκονιστική αποκάλυψη, θα φέρει στο φως μια αλήθεια, που χρόνια περίμενε κρυμμένη στα βάθη μιας ψυχής, διατηρώντας μέχρι τέλους, το ανομολόγητο μυστικό της.
Τα κιτρινισμένα γράμματα που ανακάλυψε σε μια μυστική κρυπτή στο σπίτι του πάππου του Μεχμέτ, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα,  αποτελούν έναν δαιδαλώδη γρίφο για τον γιατρό Τζεμάλ Γκιοκτσέν. Με συνοδοιπόρο την Ελληνίδα φίλη του Ελένη Ιωακειμίδου, ξετυλίγουν τον μίτο μιας ιστορίας, φέρνοντας στην επιφάνεια μια συγκινητική ιστορία αγάπης και πόλεμου, που θα τους παρασύρει σε μια δίνη συναισθημάτων και εξελίξεων.
Ποιος είναι όμως ο άγνωστος παραλήπτης των επιστολών;
Πως βρέθηκαν στο παλιό σπίτι του πάππου του Τζεμάλ, του Μεχμέτ ;
Το νήμα της αλήθειας θα οδηγήσει τα βήματα τους στο νησί του Αιγαίου και στην πανέμορφη Λήμνο, ανάμεσα στα καλντερίμια και τα παλιά αρχοντικά, ο Τζεμάλ, προσπαθεί να λύσει ένα γρίφο, που στο τέλος του κρύβει απαντήσεις και για την δική του ζωή.
Το βιβλίο "'Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου", είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που μεταγγίζει με μοναδικό τρόπο το συναίσθημα και τον σεβασμό στον αναγνώστη που το διαβάζει. Αυτό το πετυχαίνει η Ρούλα Σαμαϊλίδου, μέσω της εξέχουσας γραφής της και χάρη της καθαρότητας και της ευκρίνειας του λόγου που την διακρίνει, σε όλα τα της τα βιβλία.
Η Ρούλα Σαμαϊλίδου δεν μένει μόνο στην επιφάνεια των γεγονότων που αφηγείται, εμπνέει τον αναγνώστη της να κοιτάξει βαθύτερα τους ήρωες της, μέσα από τις ψυχικές τους διαδρομές, από τις σκέψεις τους και μέσα από τις αποφάσεις τους.
Το αποτέλεσμα είναι ένα άρτια δομημένο ανάγνωσμα, κεντημένο δεξιοτεχνικά σε κάθε του σελίδα, λέξη προς λέξη από την πένα της Ρούλας Σαμαϊλίδου, η οποία για άλλη μια φορά, δημιουργεί και παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό, ένα ακόμα μικρο διαμαντάκι στο  χώρο της λογοτεχνίας.
Συγκινητικό και πικρό, δραματικό μα συνάμα γλυκό και  αισιόδοξο, το νέο πόνημα της Ρούλας Σαμαϊλίδου, ''Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου'', θα σας ταξιδέψει μοναδικά και θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής σας. 
Διαβάστε το, το συνιστώ ανεπιφύλακτα!! 

 Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
Θρονιασμένη στην πολυθρόνα της, έσερνε το βλέμμα της διερευνητικά και επίμονα από τον έναν στον άλλον με ύφος ανερμήνευτο. Το σκηνικό δεν άλλαξε και στα επόμενα λεπτά, θαρρείς και είχε κολλήσει η εικόνα σε ταινία κινηματογράφου και σε λίγο θα έπεφτε η ταμπέλα: «ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ». Ακούγονταν μόνο τα δάχτυλά της να χτυπούν το ένα μετά το άλλο το μπράτσο της πολυθρόνας. Οι επισκέπτες αναδεύτηκαν στις καρέκλες τους αμήχανα. Κοίταξε ο ένας τον άλλον. Έπειτα από λίγο, επιτέλους, εκείνη άνοιξε το στόμα της: «Θα μου πείτε γιατί τόσο ενδιαφέρον για τον Μενέλαο; Ποια είναι η γυναίκα που τον αναζητά, αν υπάρχει βέβαια πραγματικά, και τι σχέση έχετε εσείς; Θέλω την αλήθεια, παρακαλώ, για να έχουμε από δω και πέρα τουλάχιστον μια ειλικρινή συνομιλία». Ψυχρολουσία. Οι ρόλοι ξαφνικά είχαν αλλάξει. Η Σοφία τους είχε στριμώξει.
Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στη Λήμνο της δεκαετίας του ’80, στο Αϊδίνι του ’22. Ένα εύρημα ωθεί τον Τούρκο γιατρό Τζεμάλ Γκιοκτσέν να λύσει τον γρίφο και να μάθει την αλήθεια, γιατί για εκείνον «το παρελθόν καθορίζει το παρόν». Πόσο επηρεάζει τη ζωή μας η κρίση του κόσμου;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Ρούλα Σαμαϊλίδου
Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου.
Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Στο έργο της πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλαιότερες εποχές, μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της.
Έως σήμερα έχουν δημοσιευθεί έργα της σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και έχουν εκδοθεί τα βιβλία της:
Χρόνια οργής και Τα κεντημένα γοβάκια από τις Εκδόσεις Ιδιομορφή,
Τα παραμύθια της γιαγιάς από τις Εκδόσεις Λογότυπος,
καθώς και τα Πέρα από το νησίΗ γειτονιά των ΟνείρωνΤο στίγμα και Άρωμα Ρεζεντάς από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *