Home Ads

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

“ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ”

 
Έντονα συναισθήματα, αναπάντεχες εξελίξεις, τρόμος, ένταση και πολύ αγωνιά είναι λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε αστυνομικά  βιβλία, βιβλία μυστηρίου, ψυχολογικά θρίλερ και βιβλία τρόμου…Σου αρέσει αρέσει να διαβάζεις με την αδρεναλίνη στο κόκκινο..;; Θέλεις μυστήριο..;;; Θες να σε τυλίγει η ατμόσφαιρά του απόκοσμου, του αλλόκοτου;;  Να νιώθεις τον φόβο να σε πλημμυρίζει..;; Την ανατριχίλα να σε κυριεύει..;; Να ακούς την καρδιά σου να χτυπάει σαν τρελή…ενώ διαβάζεις ένα βιβλίο ..;; Όλα μπορεί να τα έχει  ο αναγνώστης, αρκεί να επιλέξει το σωστό βιβλίο.
Όμως, αναρωτηθήκατε  ποτέ, πως έφθασαν οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων, που λατρέψαμε και μας έκαναν να ανατριχιάσουμε, να τρομάξουμε και να καρδιοχτυπάμε, στην συγγραφή τους..;;
Αυτή η ενότητα σε αυτό θα απαντάει…

Πολλοί Έλληνες συγγραφείς, μας έχουν χαρίσει αληθινά “διαμαντάκια”, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, από τα αντίστοιχα των συναδέλφων τους, του εξωτερικού, κάποιες φορές μάλιστα είναι πολύ καλύτερα!!

Μαζί θα ανακαλύψουμε όλα αυτά τα βιβλία και θα μιλήσουμε με τους συγγραφείς τους για αυτά.
Θα μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε και φυσικά…πως έφθασαν στην συγγραφή τους…

Αγνή Σιούλα, μια συγγραφέας προικισμένη με πάρα πολλά συγγραφικά χαρίσματα. Καταπληκτική πένα, αχαλίνωτη φαντασία, φωτογραφικές περιγραφές, διαθέτει και κάτι που την κάνει να  ξεχωρίζει, πλάθει δικούς της φανταστικούς κόσμους, τόσο καλά δομημένους που θαρρείς πως πάντα υπήρχαν στον χάρτη, μέχρι που εκείνη τους ανακάλυψε και μας τους παρουσιάζει. Σίγουρα αποτελεί εγγύηση για την λογοτεχνία του φανταστικού στην χώρα μας και θα βοηθήσει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο..

Ο Γιώργος Γιώτσας είναι ένας από τους πιο γνωστούς κι αγαπητούς σύγχρονους συγγραφείς της λογοτεχνίας τρόμου, στην χώρα μας, έχοντας στο ενεργητικό του βιβλία που εντυπωσιάζουν. Μέσα από τις σφικτοδεμένες πλοκές των βιβλίων του, δημιουργεί την ανάλογη ατμόσφαιρα που χρειάζεται κάθε φόρα για να χειραγωγήσει τον νου του αναγνώστη του και να φυτέψει τον φόβο στα βάθη της ψυχής του. Χρησιμοποιεί τον τρόμο και την φαντασία ως μέσα για να πει τις ιστορίες του.  Διακριτικός σαν άνθρωπος, εκρηκτικός σαν συγγραφέας, γλαφυρός και αιχμηρός, μπορεί εύκολα να διασκεδάζει, να εξιτάρει,να προβληματίζει τον αναγνώστη σε κάθε του βιβλίο του και αφού το απολαμβάνει πρώτα αυτός.. μετά το μοιράζεται μαζί μας.Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το βιβλίο:

“ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ…” 
Συγγραφείς: Αγνή Σιούλα- Γιώργος Γιώτσας
Εκδότης: ΛΥΚΟΦΩΣ


Βιβλίων ορίζοντες: Αγνή, Γιώργο, πως φτάσετε στην συγγραφή του βιβλίου σας..;; Υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που σας ενέπνευσε..??

Αγνή Σιούλα: Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία.
Για να σας απαντήσω στην ερώτησή σας, θα πρέπει να σας πω ότι, ανέκαθεν με γοήτευε και ταυτόχρονα με φόβιζε το αρχέτυπο του δαιμονικού αλάστορα, ιδίως στις αλληγορικές του εκφάνσεις. Τις μεταφορές, δηλαδή, που αναφέρονται στη βαμπιρική φύση των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται/καταναλώνουν τους άλλους και τους εκμηδενίζουν για να ωφεληθούν εκείνοι. Αυτή η συμπεριφορά είναι που με ενέπνευσε, κυρίως, για την ιδέα και τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Μια συμπεριφορά που την παρατηρούσα, την αποδομούσα και συνεχίζω να την αποδομώ στα συστατικά της κομμάτια που σχετίζονται με τη σκοτεινιά που κουβαλάμε μέσα μας. Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, κάποιες ιστορίες και παραλογές της ελληνικής παράδοσης που με τις μεταφυσικές τους προεκτάσεις αναφέρονται σε αυτή τη σκοτεινή ανθρώπινη συμπεριφορά και κουβαλάνε ευδιάκριτα κοινωνικά μηνύματα συμμόρφωσης και αρμονικής συμβίωσης. Παραινετικές ιστορίες σαν εκείνες που μου διηγιόταν η γιαγιά μου και που προέτρεπαν τους νέους να μην παρεκκλίνουν από τις οικογενειακές αξίες και τα πρότυπα, γιατί διαφορετικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γίνουν άθυρμα ή βορά των καταραμένων βρικολάκων και των στοιχειών που παραμονεύουν στις σκοτεινές γωνίες του δρόμου για τους ανόητους και τους παραπλανημένους. Έτσι, η ιδέα ωρίμασε μέσα μου και ανυπομονούσα να γράψω τέτοιες ιστορίες. Όταν, λοιπόν, τελείωσα με τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Μαύρα Λιβάδια», σκέφτηκα ότι είχε έρθει η ώρα για τη συγγραφή αυτής της συλλογής. Ήθελα όμως μαζί μου και μια άλλη φωνή, με μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Έναν ακόμη συγγραφέα για να ενώσουμε τις φωνές μας. Και ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο καλός μου φίλος, Γιώργος Γιώτσας που τον θεωρώ εξαιρετικό συγγραφέα και πιστεύω πως η γραφή του κουβαλάει κάτι απίστευτα σκοτεινό και διεισδυτικό, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο. Του το πρότεινα, εκείνος ανταποκρίθηκε με χαρά και αυτό το βιβλίο έγινε πραγματικότητα χάρη στον εκδότη μας,  Αβέρκιο Λουδάρο που μας συμπαραστέκεται και παροτρύνει σε κάθε συγγραφικό μας εγχείρημα.Γιώργος Γιώτσας: Καλλιόπη μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η ερώτηση.
Πριν απαντήσω σε εσένα και στις φίλες και φίλους αναγνώστες, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Αγνή Σιούλα, την κορυφαία πέννα στην ελληνική φαντασία και όχι μόνο, όπως και τον εκδότη μας Αβέρκιο Λουδάρο που μας βοήθησε να κάνουμε το όραμα μας, πραγματικότητα και να το μοιραστούμε μαζί σας. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ “Βιβλίων Ορίζοντες” για τη φιλοξενία. Στην ερώτηση μας: Ποια είναι η έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου; Απαιτητική ερώτηση. Αλλά η απάντηση μου έρχεται αβίαστα. Eίναι άλλωστε αυτό που με καθοδηγεί από την πρώτη-πρώτη στιγμή στα βιβλία... 
Η εκ γενετής ανάγκη, όλων μας πιστεύω, να τραβήξουμε την κουρτίνα! Ο απαγορευμένος καρπός. Το σκοτεινό δωμάτιο. Το άλλο. Η κλειδωμένη πόρτα που πρέπει να ανοίξουμε. Όπως για παράδειγμα στην ιστορία του Κυανοπώγωνα όπου η νεαρή σύζυγος έχει τα κλειδιά ολόκληρου του σπιτιού εκτός από εκείνης της απαγορεμένης εισόδου... Και στο τέλος εκεί είναι που μπαίνει. Τι είναι λοιπόν αυτό, που μας ωθεί να τραβήξουμε την κουρτίνα; Μη σταθείτε στην περιέργεια... Ο φόβος είναι. Ο φόβος που μας απωθεί αλλά ταυτόχρονα μας ελκύει. Γιατί ο φόβος ήταν ανέκαθεν, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας – είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Aρχέγονο, βαθιά ριζωμένο σε κάθε άνθρωπο. Και ο άνθρωπος έχει μια διπλή φύση που τον τραβάει σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ξέρει ότι κάτι είναι κακό, φοβάται να το κάνει, ακόμα και να το σκεφτεί κάποιες φορές αλλά την ίδια στιγμή μια αντίθετη δύναμη του ψιθυρίζει στο αυτί ότι πρέπει να το κάνει -φυτεύει στο μυαλό του την αναγκαιότητα της ιδέας να το κάνει. Αυτή είναι η έμπνευση μου, το καύσιμο, η σκιά που ακολουθεί τις λέξεις που ξεχύνονται από μέσα μου: Ο φόβος.Καλλιόπη Γιακουμή: Μια συγκλονιστική συλλογή διηγημάτων με γνώμονα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, θρύλους και μύθους που αφορούν βρικόλακες στην Ελλάδα. Επτά διηγήματα, επτά σκοτεινές ιστορίες  που θα μας παρασύρουν με τρόπο ανατριχιαστικό στις σελίδες του βιβλίου, δημιουργώντας μια ζοφερή ατμόσφαιρα γύρω μας.  Η Αγνή Σιούλα και ο Γιώργος Γιώτσας, ενώνουν τις πένες τους και  παντρεύουν με μεγάλη μαεστρία και άνεση το παρελθόν με το παρόν,  δημιουργώντας απόκοσμες ιστορίες, με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, που για όσο τις διαβάζεις μια.. ακαθόριστη ανησυχία θα σε κάνει να κοιτάς συνέχεια γύρω σου, γιατί πότε δεν ξέρεις τι κρύβει το σκοτάδι και πότε επιστρέφουν..εκείνοι

Περίληψη


Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, η Αγνή Σιούλα και ο Γιώργος Γιώτσας, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα τη συγγραφή επτά διηγημάτων βασισμένων στην ελληνική παράδοση, υπό τον γενικό τίτλο "Εκείνοι που επιστρέφουν".
 
Πρόκειται για σκοτεινές ιστορίες οι οποίες μεταφέρουν τον αναγνώστη εκεί όπου το υπερφυσικό και το αλλόκοτο συναντούν την πραγματικότητα. Οι ιστορίες συνδυάζουν τον σύγχρονο τρόμο με την ελληνική παράδοση και συνδέουν με το σήμερα τις ιστορίες φαντασμάτων που διηγούνταν οι παλαιότεροι.
Η συλλογή περιλαμβάνει τα εξής αφηγήματα:
Καθένας πετάει κι από ένα ασημένιο φεγγάρι
Τι μπορεί να συμβεί όταν προδώσεις την οικογένειά σου και χαθείς στη λαγνεία και το εγωιστικό σου σύμπαν;
Το δώρο και η καταδίκη
 Μια νεαρή μητέρα που μπερδεύει τη μητρική αγάπη. Ένας πατέρας που τον ενδιαφέρει μόνο η επαγγελματική του επιτυχία. Και μια γιαγιά που ξέρει, αλλά κανείς δεν την ακούει.
Ομίχλη στη Νιβέστα
Τι θα βρει μπροστά της η νεαρή φοιτήτρια, που είναι το τρίτο πρόσωπο σε έναν γάμο, όταν θα επισκεφτεί τον άρρωστο παππού της στο Νυμφαίο;
Άνω Τελώνια
Μια ζοφερή ιστορία για έναν φιλόδοξο συγγραφέα και τον πλούσιο θείο του που τον καλεί σε βοήθεια.
Μια παλιά ιστορία
Η γιαγιά διηγείται μια παλιά ιστορία στην εγγονή της. Εκείνη βαριέται και απορεί. Αλλά μήπως η γιαγιά το κάνει για να την προετοιμάσει;
Ονειροτόκος
Κάποια κορίτσια μπορούν να αγαπήσουν με όλο τους το είναι. Αν γνωρίζετε μια τέτοια κοπέλα, πρέπει να την προστατέψετε. Γιατί εκείνοι, την αναζητούν.
Ο γυρισμός του Ορέστη
Ένας επιτυχημένος άντρας επιστρέφει στη Σκοτίνα για την κηδεία του πατέρα του, που είχε παραμελήσει για χρόνια. Όμως, μαζί με τις τύψεις, τον περιμένει και μια ανείπωτη κατάρα.
Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, περιλαμβάνει artwork της Ελένης Ιατροπούλου.

Βιογραφικό

ΑΓΝΗ ΣΙΟΥΛΑ

Η Αγνή Σιούλα γεννήθηκε στην Κοζάνη και μεγάλωσε ακούγοντας δημώδη αλλά και αυτοσχέδια παραμύθια απ' τη γιαγιά και τη μητέρα της.
 
Απ' την παιδική της ηλικία υπήρξε φανατική αναγνώστρια και σύντομα άρχισε να γράφει και η ίδια.
Σπούδασε βιβλιοθηκονομία και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση.
 
Κατοικεί με την οικογένειά της σε ένα μικρό χωριό του νομού Σερρών και εργάζεται σε βιβλιοθήκη. Της αρέσουν τα ταξίδια, οι ταινίες, οι σειρές φαντασίας και συνεχίζει να λατρεύει το διάβασμα.
 
Το πρώτο της μυθιστόρημα "Έρχονται με την ομίχλη" εκδόθηκε το 2013 (εκδ. Πατάκη), ενώ το 2017 συμμετείχε μαζί με την υπόλοιπη συγγραφική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού will o wisps στη συλλογή διηγημάτων φαντασίας "Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς".
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

Ο Γιώργος Γιώτσας είναι μια σύγχρονη φωνή στη λογοτεχνία του φανταστικού.
Τα διηγήματα του έχουν διακριθεί σε πολλούς πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Diavasame.gr , Ars Nocturna, Συμπαντικές Διαδρομές, Esquire, Eyelands.gr, Εντύποις) όπως και σε διεθνής (Writers Digest) και έχουν δημοσιευθεί σε συλλογές νέων λογοτεχνών.
Το 2012 ο εκδοτικός Momentum εξέδωσε το πρώτο του βιβλίου, με τίτλο "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά", μια συλλογή διηγημάτων φαντασίας και τρόμου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Το 2015, oι εκδόσεις Λυκόφως εκδίδουν το "Εκ Νεκρών" το οποίο είναι το δεύτερο προσωπικό του βιβλίο και πρώτο μυθιστόρημα του. Το "Εκ Νεκρών" βραβεύτηκε και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό "Ασημένια Σελίδα' των εκδόσεων  και Εντύποις με τον Α' Έπαινο. Επίσης, ήταν υποψήφιο στα βραβεία βιβλίου Public, στις κατηγορίες "Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα" και "Εξώφυλλο της χρονιάς".
Το 2017, στη δεύτερη συνεργασία του, με τις εκδόσεις Λυκόφως, εκδίδεται το "Κάτω από το κρεβάτι", η δεύτερη προσωπική του συλλογή, με βραβευμένα και καινούρια διηγήματα φαντασίας και τρόμου, στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Συνεχίζει να γράφει με συνέπεια, ενώ κατά καιρούς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περιοδικών όπως το Tv Zapping, το Mystery, η Athens Voice και το Esquire, όπου έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις και αφιερώματα.
 


Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο
Βιβλίων ΟρίζοντεςΕπιμέλεια άρθρου : Καλλιόπη Γιακουμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *