Home Ads

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

9 ρεκόρ που κατέχουν βιβλία...

Μας πάνε τα καλύτερα ταξίδια, μας κρατάνε συντροφιά, για κάποιους είναι οι καλύτεροι φίλοι, διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, τα αγαπάμε, είναι πηγή φαντασίας, γνώσης και έμπνευσης και πάντα είχαν σημαντικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου αφού αποτελούν τροφή του πνεύματος, ανά τους αιώνες.Τα βιβλία κατέχουν μια θέση στην καρδιά όλων, η ανάπτυξη της τεχνολογία δεν μπόρεσε να μειώσει την αξία τους και μάλιστα κάποια από αυτά κατέχουν πολλά παγκόσμια ρεκόρ.
Πάμε να τα μάθουμε.. 
Το ακριβότερο βιβλίο
perierga.gr - Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία
Σύμφωνα με το Forbes, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει το πιο ακριβό βιβλίο που πουλήθηκε ποτέ. Το 1994 έδωσε 30.800.000 δολάρια (περίπου 49.400.000 σημερινά) για Codex Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αυτό το πρωτότυπο χειρόγραφο, που γράφτηκε μεταξύ του 1506 και του 1510 είναι ένα από τα μόλις 20 σημειωματάρια που εξακολουθούν να υπάρχουν. Περιλαμβάνει σκίτσα, σημειώσεις και ιδέες, όλα γραμμένα από δεξιά προς τα αριστερά.
Το πολυτιμότερο βιβλίο
perierga.gr - Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία
Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι ίσως το πιο πολύτιμο βιβλίο στον κόσμο. Ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε (1.455 περίπου) με τη χρήση σύγχρονων μηχανών. Μόνο 180 αντίτυπα είχαν τυπωθεί αρχικά, από τα οποία σώζονται σήμερα 49 και μόνο 21 είναι πλήρεις. Σχεδόν όλα ανήκουν σε μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδρύματα.
Το μεγαλύτερο βιβλίο
perierga.gr - Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία
Το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο δεν είναι ένα βιβλίο με τη συμβατική έννοια, αλλά μια σειρά από τεράστιες πέτρινες πλάκες που βρίσκονται στην Παγόδα Kuthodaw στο Mandalay της Μιανμάρ. Περισσότερες από 700 μαρμάρινες πλάκες διηγούνται την ιστορία της tipitaka, το κεντρικό κείμενο του Θεραβάντα (ή Τεραβάντα) Βουδισμού. Όταν χτίστηκε η παγόδα γύρω στα 1860, οι πλάκες ήταν γραμμένες με χρυσό μελάνι και διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους, αλλά, όταν οι Βρετανοί εισέβαλαν τη δεκαετία του 1880, οι στρατιώτες λεηλάτησαν το μελάνι και τους πολύτιμους λίθους.
Το βιβλίο με τις περισσότερες λέξεις
perierga.gr - Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία
Με βάση το πόσες λέξεις περιέχει ένα βιβλίο, το μακρύτερο θεωρείται το Artamène ou le Grand Cyrus, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα της Madeleine de Scudery. Το 10τομο έργο έχει πάνω από 10.000 σελίδες και 2,1 εκατομμύρια λέξεις.
Το μικρότερο βιβλίο
perierga.gr - Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία
Το μικρότερο βιβλίο του κόσμου είναι τόσο… μικρό που μπορεί να διαβαστεί μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Το «Teeny Ted from Turnip Town» γράφτηκε από τον Malcolm Douglas Chaplin και τυπώθηκε με τη χρήση κρυσταλλικού πυριτίου από τον αδελφό του Robert, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Το βιβλίο των 30 σελίδων, με μέγεθος 70×100 μικρόμετρο είναι τόσο μικρό που θα μπορούσε να χωρέσει στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.
Το best seller όλων των εποχών
perierga.gr - Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία
Η Αγία Γραφή είναι το best-seller βιβλίο όλων των εποχών, καθώς εκτιμάται ότι έχουν πουληθεί πάνω από 5 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Έχει μεταφραστεί σε πάνω από 394 γλώσσες, ενώ έχει πωληθεί σε όλον τον κόσμο.

Μυθιστόρημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις
Στην πρώτη θέση το αριστούργημα του μεγάλου Τσαρλς Ντίκενς με 200 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πουληθεί από την «Ιστορία δύο πόλεων» του Charles Dickens. Τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1859 δίνοντάς του την πρώτη θέση στην κατηγορία των μυθιστορημάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η Ιστορία δυο Πόλεων αναφέρεται στο Λονδίνο και το Παρίσι και τοποθετείται ιστορικά πριν και μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες μιας σειράς ανθρώπων, στιγματισμένων από ένοχα οικογενειακά μυστικά κι από άδικες κατηγορίες κατασκοπίας και προδοσίας.
Κεντρικοί χαρακτήρες είναι η νεαρή και μεγαλωμένη ως ορφανή στο Λονδίνο Λούσι Μανέτ, ο γιατρός πατέρας της που εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή της λίγο πριν συμπληρώσει τα 18, ο σύζυγός της Τσαρλς Ντάρνι, Γάλλος αριστοκρατικής καταγωγής, αποστάτης της τάξης του και αυτοεξόριστος στην Αγγλία και ένας χαραμοφάης Βρετανός, ο δικηγόρος Σίντνεϊ Κάρτον, μάταια ερωτευμένος μαζί της.
Αρχική πηγή του Ντίκενς ήταν το έργο «The French Revolution: A History» του Thomas Carlyle. Με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των πιο εμπορικών λογοτεχνικών έργων όλων των εποχών και μάλλον ένα βιβλία που πρέπει να διαβαστεί από όλους.
Ακολουθεί το σύγχρονο «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρί» που ξεπέρασε τα 100,000,000 πουλημένα αντίτυπα, ενώ το μαγικό νούμερο των 450 εκατομμυρίων αντιτύπων έχει δει ο περίφημος Harry Potter, πρόκειται όμως για ολόκληρη σειρά.
Το μεγαλύτερο, σε σελίδες, βιβλίο στον κόσμο. 
Αυτό το βιβλίο είναι υποψήφιο για να ανακηρυχτεί ως το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Βρίσκετε στο Πανεπιστημίου της Αϊόβα και ονομάζεται “Μαραθώνιος ποίησης” είναι περίπου 60 εκατοστά πάχους και θεωρείτε το πιο παχύ βιβλίο που έχει τυπωθεί ποτέ. Το βιβλίο δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της Πόλη της Λογοτεχνίας» από την UNESCO.


Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ
 
Ένα από τα 11 σωζόμενα αντίγραφα του πρώτου βιβλίου που τυπώθηκε στην Αμερική, πωλήθηκε έναντι 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη το βράδυ από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ δημοπρασίας στον κόσμο για τυπωμένο βιβλίο.
Το Bay Psalm Book, ένα εκκλησιαστικό βιβλίο με ψαλμούς, είχε υπολογιστεί να δοθεί στον πλειοδότη ακόμη και στην τιμή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και με την τιμή που έπιασε ξεπέρασε εύκολα το προηγούμενο ρεκόρ των 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που καταβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2010, για το βιβλίο του Τζον Τζέιμς Οντιμπόν με τίτλο, «Πουλιά της Αμερικής».
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το βιβλίο το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μπορεί να εκτιμηθεί η μοναδική του σημασία. Είμαστε, φυσικά, ενθουσιασμένοι που πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για οποιοδήποτε τυπωμένο βιβλίο, κάτι που βεβαιώνει ότι τα βιβλία εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρέντεν πρόεδρος του τμήματος βιβλίων του οίκου Sotheby's.
Το Bay Psalm Book τυπώθηκε το 1640 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, είναι ένα από τα σπανιότερα βιβλία στον κόσμο και ανάμεσα στα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα των αρχικών 1.700 που τυπώθηκαν. Είναι επίσης το πρώτο αντίγραφο που πωλήθηκε από το 1947, όταν και τότε ένα άλλο έσπασε νέο ρεκόρ δημοπρασίας φτάνοντας σε τιμή τα 151.000 δολάρια.

Το αντίγραφο ανήκε στην Boston's Old South Church και πουλήθηκε για να καλύψει το κόστος της ανακατασκευής του κτιρίου της και για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της. Η εκκλησία μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρονολογείται από το 1669 και είναι μέλος της προτεσταντικής United Church of Christ διαθέτει ένα ακόμη αντίγραφο. Τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γέιλ καθώς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατέχουν τα άλλα υπάρχοντα αντίγραφα του Bay Psalm Book.
 
Επιμέλεια άρθρου Καλλιόπη Γιακουμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *