Home Ads

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Μάργκοτ Βολκ: Η ιστορία της γυναίκας που δοκίμαζε το φαγητό του Χίτλερ«At the Wolf’s Table»: Η ιστορία της γυναίκας που δοκίμαζε το φαγητό του Χίτλερ 

Η Μάργκοτ Βολκ ήταν μία 95ρονη γυναίκα που ζούσε μία ήσυχη ζωή στη Γερμανία, όταν αποφάσισε να αποκαλύψει ένα μυστικό που κρατούσε σφραγισμένο πάνω από 60 χρόνια. 

Το 2013 σε συνέντευξη που έδωσε σε τοπική εφημερίδα με αφορμή τα γενέθλιά της, αποκάλυψε ότι ήταν δοκιμάστρια φαγητών του Αδόλφου Χίτλερ. Η Βολκ και άλλες 14 γυναίκες ήταν αναγκασμένες να τρώνε το φαγητό του για να ελέγχεται αν είχε κάποιο δηλητήριο, τα τελευταία χρόνια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Έπρεπε να τρώμε τα πάντα» είχε δηλώσει στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό RBB το 2014.
«Μετά περιμέναμε για μία ώρα και κάθε φορά ήμασταν τρομοκρατημένες ότι θα αρρωστήσουμε. Συνηθίζαμε να κλαίμε από χαρά όταν διαπιστώναμε ότι ήμασταν καλά» τόνισε.  Το 2013 σε συνέντευξη που έδωσε σε τοπική εφημερίδα με αφορμή τα γενέθλιά της, αποκάλυψε ότι ήταν δοκιμάστρια φαγητών του Αδόλφου Χίτλερ. Η Βολκ και άλλες 14 γυναίκες ήταν αναγκασμένες να τρώνε το φαγητό του για να ελέγχεται αν είχε κάποιο δηλητήριο, τα τελευταία χρόνια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Έπρεπε να τρώμε τα πάντα» είχε δηλώσει στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό RBB το 2014.
«Μετά περιμέναμε για μία ώρα και κάθε φορά ήμασταν τρομοκρατημένες ότι θα αρρωστήσουμε. Συνηθίζαμε να κλαίμε από χαρά όταν διαπιστώναμε ότι ήμασταν καλά» τόνισε. 

«Το φαγητό ήταν πολύ καλό, αλλά δεν μπορούσαμε να το απολαύσουμε» είχε τονίσει και εξήγησε ότι ποτέ δεν συνάντησε τον Χίτλερ.
Το 1944 όταν πλησίασε ο Σοβιετικός Στρατός, ένας Γερμανός αξιωματικός την πήρε και την έβαλε σε ένα τρένο για το Βερολίνο. Μετά το τέλος του πολέμου ο ίδιος αξιωματικός της είπε ότι οι άλλες 14 γυναίκες σκοτώθηκαν από μέλη του Σοβιετικού Στρατού.
Χρειάστηκαν δεκαετίες για να μιλήσει δημόσια για την εμπειρία της από την περίοδο του πολέμου. 


Το 2014, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ροζέλα Ποστορίνο διάβασε σε μία ιταλική εφημερίδα ένα μικρό άρθρο για τη Βολκ και συγκλονίστηκε.
Η ιστορία της Βολκ έγινε εμμονή για εκείνη. Σκεφτόταν ότι η νεαρή Γερμανίδα γραμματέας δεν ήταν Ναζί, αλλά κάθε μέρα, τρεις φορές την ημέρα διακινδύνευε τη ζωή της για να σώσει τη ζωή του Χίτλερ.
«Ήταν ταυτόχρονα θύμα και ένοχη. Το ερώτημα που έθετα στον εαυτό μου ήταν τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση της», ανέφερε η Ποστορίνο, στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η οποία ήθελε να πάρει συνέντευξη από τη Βολκ και έκανε προσπάθειες να βρει τα ίχνη της, αλλά όταν εντόπισε τη διεύθυνσή της κατοικίας της στο Βερολίνο η ηλικιωμένη γυναίκα είχε πεθάνει.
Η Ιταλίδα συγγραφέας αποφάσισε να γράψει ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις εμπειρίες της Βολκ. Στο βιβλίο η κεντρική ηρωίδα είναι η Ρόζα, καθώς η συγγραφέας αποφάσισε να της δώσει το δικό της όνομα.
Έτσι είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει πως η ίδια θα συμπεριφερόταν τη δεδομένη στιγμή της ιστορίας.
Η Ρόζα είναι μία νεαρή γυναίκα δραστήρια, η οποία αισθάνεται μόνη, καθώς ο σύζυγός της είναι στον πόλεμο και αντιμετωπίζει τρόμο και φόβο σε καθημερινή βάση.
Το μυθιστόρημα με τίτλο «At The Wolf’s Table» έγινε ήδη μπεστ-σέλερ στην Ευρώπη και είναι το πρώτο βιβλίο της Ποστορίνο που μεταφράστηκε στα αγγλικά.
Η συγγραφέας θεωρεί ότι η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι αφηγείται μία ιστορία ενός «κανονικού ατόμου» αντιμέτωπου με κρίση ηθικής. 


«Ήθελα να πω την ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας. Δεν περιμένεις από όλους να είναι ήρωες» ανέφερε η Ιταλίδα συγγραφέας.
Η ηρωίδα της Ποστορίνο επέζησε. «Δεν πέθανε από δηλητήριο, δεν σκοτώθηκε από τους Ρώσους. Αλλά στην πραγματικότητα δεν ζει, γιατί είναι πάντα - σαν να ήταν στη φυλακή. Η φυλακή είναι η μνήμη της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και της παράλογης δουλειάς της να τρώει το φαγητό του Χίτλερ», τόνισε η συγγραφέας σε συνέντευξή της. 

Σύνοψη του βιβλίου "Στο τραπέζι του λύκου"

Back to top
Βόλφσάντσε, η Φωλιά του Λύκου. “Λύκος” ήταν το κωδικό του όνομα…
Γερμανία 1943: Χάνοντας ξαφνικά τα πάντα, η εικοσιεξάχρονη Ρόζα Ζάουερ παίρνει τη μοιραία απόφαση να εγκαταλείψει το τσακισμένο από τη λαίλαπα του πολέμου Βερολίνο και να αναζητήσει καταφύγιο στα πεθερικά της σε ένα χωριό κοντά στο Βόλφσάντσε, το μυστικό στρατηγείο του Χίτλερ.
Εκεί, λίγο καιρό μετά, βέβαιος πως ο εχθρός πρόκειται να τον δηλητηριάσει, ο Χίτλερ στρατολογεί δέκα γυναίκες, μαζί με αυτές και τη Ρόζα, υποχρεώνοντάς τες να γίνουν η ασπίδα προστασίας του από το δηλητήριο. Οι δοκιμάστριες πρέπει να τρώνε το φαγητό του πριν το κάνει εκείνος. Στα πεινασμένα μάτια τους η κάθε μπουκιά είναι μια πολυτέλεια, μια πολυτέλεια που απειλεί να τους ξεσκίσει τα σωθικά. Για μία ώρα μετά από κάθε γεύμα περιμένουν να μάθουν αν θα πεθάνουν ή όχι. Μια ώρα που κάθε βασανιστικό λεπτό μοιάζει με αιωνιότητα.
Όταν επικεφαλής της ομάδας αναλαμβάνει ο νέος υπολοχαγός των Ες Ες, δείχνοντας αμέσως την ιδιαίτερη αδυναμία που τρέφει για αυτήν, η Ρόζα καταλαβαίνει πως πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει ζωντανή, συνειδητοποιώντας πως ίσως και αυτή, όπως και τόσοι άλλοι, βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας… και πρέπει να αποφασίσει.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Margot Wölk(δοκιμάστριας του φαγητού του Χίτλερ στο στρατόπεδο του Κράουζεντορφ). Η συνταρακτική ιστορία μιας γυναίκας εύθραυστης μπροστά στη βία της Ιστορίας και συνάμα δυνατής από το πάθος και την ατρόμητη αποφασιστικότητα της νιότης. Μιας γυναίκας που ισορροπεί στο χείλος του γκρεμού, ανάμεσα στην ανήκουστη σύμπραξη με το Κακό και στην ατσάλινη θέληση για επιβίωση.
«Ένα υπέροχο μυθιστόρημα […] κινείται ανάμεσα στη λεπτή γραμμή που χωρίζει όσα μπορούν να εκφραστούν με λέξεις από εκείνα που δεν θα μπορούσαν ποτέ». 


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ  
www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *