Εντυπωσιάζει η νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Το σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», το πιο σημαντικό έργο που σχεδιάστηκε ποτέ στην Κύπρο, φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ.
Το σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», το πιο σημαντικό έργο που σχεδιάστηκε ποτέ στην Κύπρο, φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του επιχειρηματία Δάκη Ιωάννου. Το έργο κόστισε συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ, ανάμεσα στα οποία και η δωρεά ύψους 8 εκατομμυρίων της Έλλης Ιωάννου στη μνήμη του συζύγου της, Στέλιου Ιωάννου. Η οικογένεια των δωρητών κάλυψε και την αμοιβή του αρχιτέκτονα. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου σε κλειστό κύκλο παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων, πως ο Ζαν Νουβέλ, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, σχεδίασε για την Κύπρο ένα έργο που αναμφίβολα θα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την επιστημονική της κοινότητα αλλά και στην αρχιτεκτονική.
15.700 τετραγωνικά μέτρα, 620.000 έντυποι τόμοι, 190.000 συνδρομές σε τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, 900 θέσης μελέτης, 24ωρη λειτουργία...Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία ενός έργου που ξεπερνάει τα σύνορα της Κύπρου. Τους τελευταίους δύο μήνες μεταφέρθηκαν
Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ είπε ότι
«κάθε βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο γνώσης και έκφρασης είναι όμως και μάρτυρας της ιστορίας του τόπου σας. Ήθελα αυτό το έργο να μοιάζει με ποίηση, να είναι ένα έργο τέχνης».
Φιλοδοξία του πανεπιστημίου είναι να αναπτύξει μια στενή σχέση με τα σχολεία και νηπιαγωγεία, προωθώντας την κουλτούρα της φιλαναγνωσίας. Ένα τμήμα της βιβλιοθήκης θα είναι ανοικτό για το κοινό όλο το 24ωρο, ενώ επιστροφές βιβλίων θα μπορούν να γίνονται αυτόματα σε ειδική θυρίδα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όλα τα βιβλία έχουν σημανθεί με μικροτσίπ, ώστε τίποτα να μην εξέρχεται χωρίς να καταγραφεί.
Το Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλίοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»,
αξιοποιώντας τη χρήση υψηλής τεχνολογίας αιχμής για την υποστήριξη της
λειτουργίας του, θα αποτελεί το ζωτικό σημείο της μελέτης, αναζήτησης
και διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας των μελλοντικά 10.000 φοιτητών και του συνόλου της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Το κτήριο, ως το κομβικό σημείο της πανεπιστημιούπολης, θα είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη
που επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πολύπλευρες και χρήσιμες υπηρεσίες του,
εξυπηρετώντας όλους τους επιστήμονες και ερευνητές, πέραν της
πανεπιστημιακής κοινότητας ως η κύρια ερευνητική βιβλιοθήκη .
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ
ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΠΗΓΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου