Home Ads

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΦΕΡΕ ΜΕ ΠΙΣΩ

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

Η άποψη της φίλης μας Μαρίας Κουλούρη για το βιβλίο 

"ΦΕΡΕ ΜΕ ΠΙΣΩ"
Συγγραφέας B.A. Paris
Εκδόσεις Bell


Με ένα υπέροχο πραγματικά εξώφυλλο, κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο της Β.Α. Paris με τίτλο ''Φέρε με πίσω'' από τις Εκδόσεις Bell.
Μετά το ''Πίσω από τις Kλειστές Πόρτες'' και το ''Η Κατάρρευση'', η συγγραφέας μας δίνει ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων τίθενται κάτω από ένα διαφορετικό από το σύνηθες πρίσμα, αυτό της αμφισβήτησης, της ανειλικρίνειας και της καχυποψίας.
Υπάρχει τελειότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές και ερωτικές;
Αυτό το ερώτημα υποβάλλεται σε ένα συνεχές crash test και υποθάλπεται σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Το crash test – μιας και μιλάμε για ένα ψυχολογικό θρίλερ - έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα σας κρατήσουν σε μια αγωνιώδη αναμονή, έχει όλες τις ανατροπές που θα σας κάνουν να ξεφύγετε από τον αρχικό σας προσανατολισμό όσον αφορά το τέλος της ιστορίας και έχει και το μυστήριο, πρωταρχικό στοιχείο, που διακλαδίζεται σε πολλές διαδρομές που θα διαβείτε ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας.
Ο Φιν και η Λέιλα είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Καθώς επιστρέφουν από τις διακοπές τους η Λέιλα εξαφανίζεται. Ο Φιν καταφεύγει στην αστυνομία. Περιγράφει τις τελευταίες στιγμές με τη γυναίκα που λατρεύει. Κρύβει όμως κάποια στοιχεία γιατί έχει τους δικούς του λόγους.
Ποιοι είναι αυτοί; Είναι τόσο ισχυροί που τον κάνουν να φοβάται πως θα θεωρηθεί ύποπτος;
Χιτσκοκικό καθαρά το στοιχείο αυτό, δουλεύεται εξαιρετικά από τη συγγραφέα καθώς αφήνει να προβάλλουν, συνεχώς, υπόνοιες στον αναγνώστη μέχρι τη μέση σχεδόν του βιβλίου. Κι εκεί που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και ο αναγνώστης βλέπει μια λύση, εκεί πάλι μπερδεύονται και τον οδηγούν σε άλλες κατευθύνσεις.
Μετά από δώδεκα χρόνια η παρουσία της Λέιλα γίνεται φανερή σε κάποιον. Όμως αυτός ο κάποιος είναι ένας πολύ ηλικιωμένος γείτονας. Είναι όντως εκείνη, ή απλά επιθυμεί τόσο να τη δει ώστε τη δημιουργεί; Αν είναι όντως εκείνη γιατί δεν εμφανίζεται ώστε να δοθεί και η λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης της;
Με πρωτοπρόσωπη γραφή και εναλλασσόμενα – από το μέσον σχεδόν του βιβλίου - τα κυρίαρχα πρόσωπα της αφήγησης, η Β.Α. Paris ξετυλίγει σιγά σιγά – αφήνοντας υπόνοιες –, όλο το κουβάρι του μυστηρίου που έχει δημιουργηθεί με την εξαφάνιση, από προσώπου γης, της ηρωίδας.
Τα κεφάλαια είναι μικρά και κάνουν το πέρασμα από τη μία αφηγηματική φωνή στην άλλη ή από τη μία χρονική περίοδο - το τώρα , στην πριν δώδεκα χρόνια ζωή τους -, άνετο χωρίς να σας δημιουργούν ούτε μια στιγμή ασάφειες και ερωτηματικά που στο τέλος δεν θα απαντηθούν. Αντίθετα το κείμενο είναι στιβαρό, κοφτό, χωρίς περιττές περιγραφές με μια κλιμακούμενη ένταση που σας κρατά κοντά του και απογειώνεται κυριολεκτικά εβδομήντα σελίδες πριν το τέλος, είτε εδραιώνοντας κάποιες υποψίες σας, και αυτές όχι ολοκληρωτικά, είτε ανατρέποντας κάθε τι που πιστεύατε μέχρι τότε.
Οι ήρωες είναι στημένοι πολύ καλά γιατί σου δημιουργούν είτε συναισθήματα αντιπάθειας – ήμουν μεταξύ συμπάθειας και αντιπάθειας όλη την ώρα - είτε το αντίθετο ή ακόμη και αγανάκτησης για τις πράξεις τους. Ανάμεσά τους ''παίζουν'' τον δικό τους ρόλο οι ρώσικες κούκλες – οι γνωστές σε όλους μας ματριόσκες - που αφήνουν απειλές να αιωρούνται, αντί χαρές!

Οι τελευταίες σελίδες είναι ιδιαίτερα ανατρεπτικές ως προς το περιεχόμενό τους, ανατρεπτικές σχεδόν σε ό,τι θα έχετε υποθέσει ή φανταστεί, αλλά το κυριότερο δεν είναι αυτό. Είναι κάτι που θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε εσείς οι ίδιοι, και θα το ανακαλύψετε διαβάζοντάς το.
Τέλος, η Paris πιστή στη συνήθειά της κλείνει το βιβλίο με μια φράση- μήνυμα, πράγμα που το βρίσκω ιδιαίτερα ξεχωριστό και επιθυμητό.
Θετικά στοιχεία :
Καλοφτιαγμένη πλοκή
Ανατροπές μέχρι το τέλος του βιβλίου
Υπέροχο εξώφυλλο - Άννα Σταθοπούλου
Πολύ καλή μετάφραση και επιμέλεια Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου και Έλλη Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *