---1867: Ο Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς πραγματοποιεί στη Βοστώνη την πρώτη του δημόσια ανάγνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Κάρολος Ντίκενς
---1918: Πεθαίνει ο Εντμόν Ροστάν, Γάλλος συγγραφέας
---1921: Γεννήθηκε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, Έλληνας συγγραφέας
Ελληνίδα υψίφωνος, η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου. Με τα μοναδικά φωνητικά και υποκριτικά της προσόντα ανανέωσε την όπερα και το ρεπερτόριό της, ιδιαίτερα το ιταλικό «μπελ-κάντο». Αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε τραγουδίστρια της όπερας, που φιλοδοξεί να κερδίσει από τους ειδικούς και το κοινό τον τίτλο της «νέας Κάλλας».
Μαρία Κάλλας
---1925: Γεννήθηκε ο Ζακ Λακαρριέρ, Γάλλος συγγραφέας
Ζακ Λακαρριέρ,
---1944: Γεννήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, Έλληνας τραγουδοποιός
Διονύσης Σαββόπουλος,
---1944: Πεθαίνει ο Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι (1876 – 1944)
Ιταλός ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και εκδότης. Υπήρξε ο ιδεολογικός θεμελιωτής του φουτουρισμού, ενός καλλιτεχνικού κινήματος που ανήγαγε σε φετίχ το μέλλον και ύμνησε την τεχνολογική εξέλιξη, αποτελώντας το προανάκρουσμα για τις κατοπινές μορφές της πρωτοπορίας, όπως ο ντανταϊσμός και ο σουρεαλισμός. Ορισμένες τάσεις εθνικιστικού χαρακτήρα και εκθειασμού της βίας έφεραν τον φουτουρισμό και τον ίδιο τον Μαρινέτι σε στενή επαφή με τον φασισμό και τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι
---1980: Πεθαίνει ο Ρομέν Γκαρί, Λιθουανός συγγραφέας
Ρομέν Γκαρί,
---1980: Πεθαίνει η Ρόζα Εσκενάζυ (1890 – 1980 )
Κορυφαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού.
Ρόζα Εσκενάζυ
---1994: Πεθαίνει ο Τάσος Κόρφης (1929 – 1994)
Πολύπλευρη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων (ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής, μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας, εκδότης) και της τέχνης του πολέμου (ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού).
---2008: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Έλληνας ηθοποιός
Κωνσταντίνος Παπαχρόνης
Επιμέλεια άρθρου : Καλλιόπη Γιακουμή
Πηγές: Σαν σήμερα, βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου