Home Ads

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: "Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ" ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΙΤΕΝΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΑΙΔΑΛΕΟΣ

Νέα Κυκλοφορία

Ο Νίτσε για τον Σωκράτη
(φιλοσοφικό δοκίμιο)

 
Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος σας προτείνουν ένα ξεχωριστό φιλοσοφικό δοκίμιο, "Ο Νίτσε για τον Σωκράτη", του Κωνσταντίνου Πιτένη.

Δύο από τους μεγαλύτερους διανοητές του δυτικού πολιτισμού, ο Φρίντριχ Νίτσε και ο Σωκράτης του Πλάτωνα, συναντιούνται σε μια φιλοσοφική πραγματεία που εξετάζει μια σειρά από έννοιες κλειδιά για τη σωκρατική σκέψη με άξονα την ερμηνεία τους από τον νιτσεϊκό στοχασμό..
(από το οπισθόφυλλο)

 
Οπισθόφυλλο
Δύο από τους μεγαλύτερους διανοητές του δυτικού πολιτισμού, ο Φρίντριχ Νίτσε και ο Σωκράτης του Πλάτωνα, συναντιούνται σε μια φιλοσοφική πραγματεία που εξετάζει μια σειρά από έννοιες κλειδιά για τη σωκρατική σκέψη με άξονα την ερμηνεία τους από τον νιτσεϊκό στοχασμό.
Στο πρώτο μέρος, ο ερευνητής ανιχνεύει το φιλολογικό υπόβαθρο της αναφοράς του Νίτσε στην περίπτωση του Σωκράτη με εκκίνηση τα πλατωνικά έργα Συμπόσιο, Φαίδρος, Φαίδων, Γοργίας, Πολιτικός, Μένων, Ίων και τις εκδοχές του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου που μας παραδίδουν ο Λουκιανός (Περί ορχήσεως) και ο Διογένης Λαέρτιος (Βίοι φιλοσόφων). Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η ατοπία ως η ταυτόχρονη συμμετοχή του Σωκράτη τόσο στον ορθολογικό όσο και τον ερωτικό φιλοσοφικό λόγο, και η σχέση της αφενός με την τέχνη και την αισθητική, και αφετέρου με την όρχηση και το σώμα.
Στο δεύτερο μέρος, με εκκίνηση την απόπειρα μιας αυτοκριτικής που προσέθεσε ο Νίτσε στη Γέννηση της τραγωδίας το 1886, ο ερευνητής αποκαλύπτει τις αντιφάσεις που εγκυμονούν στην πρώιμη σκέψη του Γερμανού φιλοσόφου (1872/4), διαφωτίζοντας αυτόν τον αναστοχασμό του υπό το πρίσμα των εννοιών που δεσπόζουν στα ύστερα έργα του (λ.χ. μάσκα, περιπλάνηση, μεγάλη υποψία, προοπτικισμός κ.ά.). Στην πορεία αυτή παρουσιάζονται οι θεωρήσεις σημαντικών ερευνητών, όπως του Heidegger, του Deleuze, του Kaufmann, του Bataille, του Morgan, του Λαμπρέλλη, του Λάγιου και του Δόικου, αναφορικά με τις νιτσεϊκές συλλήψεις της πατρίδας, του ατομισμού, της φιλίας, του φαντασιακού, της σκιάς και της βούλησης για δύναμη.
Ο συγγραφέας
Ο Κωνσταντίνος Πιτένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατοικεί. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλοσοφία ως υπότροφος του ΙΚΥ και εργάστηκε με σύμβαση επικουρίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.. Μελέτες, δοκίμια και διηγήματά του φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς σε επιστημονικά και σε λογοτεχνικά-κριτικά περιοδικά ή πλατφόρμες (Φιλοσοφεῖν, diastixo.grfrear.grdiapolitismos.neteasywriter.gr κ.ά.). Συμμετέχει σε πανελλήνια και σε διεθνή συνέδρια (Φιλοσοφεῖν, Ι.Λ.Ε.Χ. κ.ά.) με πεδία έρευνας την Οντολογία-Μεταφυσική, τη Γνωσιοθεωρία και την Αισθητική. Έχει βραβευθεί στις κατηγορίες της Νουβέλας (Π.Ε.Λ.) και της Ποίησης («Χρυσοῦν Μετάλλιον» από την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης). Από τις Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Ψηφιακός Τρομοκράτης (2018).
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ο Νίτσε για τον Σωκράτη
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πιτένης
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 120
ISBN: 978-618-5298-17-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *