Home Ads

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

"Στην πΈνα": "ΥΓΕΙΑ,ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ"...ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ


Στην πΈνα"  ✒️✒️"ΥΓΕΙΑ,ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ"
Γράφει η Σωτηρία Κυρμανίδου


Υγεία, ψυχική υγεία.

Πόσο σημαντικό κομμάτι, το οποίο αγνοούμε ή δευτερευόντως ασχολούμαστε. Οι αρχαίοι Έλληνες διαλαλούσαν «Νους υγιής εν σώματι υγιή».
Σήμερα που στις μέρες μας οι αφορμές και οι αιτίες για να την απολέσουμε πάμπολλες. Πώς θα πρέπει να θωρακισθούμε; Μα φυσικά εστιάζοντας στην πρόληψη. Και αν αυτή διαταραχθεί, πώς θα μιλήσουμε σε ένα παιδί, ότι δεν αρρωσταίνει μόνο το σώμα, αλλά μπορεί να αρρωστήσει και το μυαλό, η ψυχή. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι το παραμύθι, γιατί με το παραμύθι, λέμε τις αλήθειες γλυκύτερα.
Η 10 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην ψυχική υγεία. Και το παρακάτω κείμενο, αλιευμένο από το διαδίκτυο, μας βάζει προ των ευθυνών μας. 
                                    
«Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη πραγματικότητα καλεί τους νέους σε μια μεγάλη αναμέτρηση λόγω της πολυπλοκότητας, της έντασης και της ταχύτητας των αλλαγών και των απαιτήσεων που θέτει σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο» δηλώνει η Δέσποινα Κατσούδα, ψυχολόγος-ειδική παιδαγωγός της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. «Η διαμόρφωση ταυτότητας, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η εγκατάλειψη της εστίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών επιδόσεων, ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα πλασματικά πρότυπα, όπως και το άγχος μιας αβέβαιης επαγγελματικής πορείας, είναι καταστάσεις που συχνά δοκιμάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων» συμπληρώνει.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. «Μίλα με την ψυχή σου» καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση. Υλοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αττικής, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου και της Ροδόπης, η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. επιδιώκει διαχρονικά να μιλήσει για τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.»
Ας φροντίσουμε λοιπόν σωματική και ψυχική υγεία. Η ζωή είναι μία και μοναδική. Στιγμές που έρχονται και φεύγουν και κυλάει ο χρόνος. Μην φθάσουμε στο τέρμα με πικρό χαμόγελο, γι αυτό που μας δόθηκε και δεν αξιοποιήθηκε….

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το παραμύθι μου «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΙΑΣ» δεύτερη έκδοση, 2018 εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ

ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΙΑΣ
Πρώτη έκδοση 2008, δεύτερη έκδοση 2018, εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ
Της Σωτηρίας Κυρμανίδου
                                               
O μικρός σκιουράκος   ντράπηκε, ντράπηκε τόσο πολύ, που έχωσε το κεφάλι του βαθιά, βαθιά που ένιωσε ότι χανόταν…
Δεν άκουσε και πολλά ,τι είπε η νεαρή κυρία του Σχολείου του στη μαμά.
Όμως αυτό τον έβαλε σε σκέψεις.
Κάτι έπρεπε να κάνει. Πρώτα γι’ αυτόν, για το σχολείο του  και έπειτα για την αγαπημένη του μανούλα.
Πριν αρρωστήσει ήταν τόσο γλυκιά, τόσο ήρεμη , προσεκτική στην εμφάνισή της, περιποιητική με όλους.
Κατεβαίνει λοιπόν από το δένδρο και αμέσως σκέπτεται, πως θα ήταν καλό, το πρόβλημά του να το κουβεντιάσει με τη Σοφή-Κουκουβάγια .Κάτι περισσότερο θα ξέρει…
Ξεκινάει λοιπόν να πάει να τη βρει. Για κακή του τύχη όμως η Σοφο-Κουκουβάγια είχε σύσκεψη με άλλα ζωάκια που μαλώνανε για το φαγητό που χανότανε από τις φωλιές τους. Του είπε όμως να έρθει όταν γείρει ο ήλιος. Ο σκιουράκος μας στενοχωρήθηκε, αλλά χαμογέλασε .
-Δεν πειράζει .Θα κάνω υπομονή. Λίγες ώρες μένουν .
Αντί να πάει στο σπίτι από το συνηθισμένο δρόμο, άλλαξε πορεία και πήγε από εκείνον που έβγαζε πρώτα στο σχολείο του.
Κάθισε λίγο μακριά, είδε τους φίλους του να παίζουνε ,να γελούνε ,μέχρι την ώρα που ακούσθηκε το κουδούνι. Σταμάτησαν οι φωνές και τα χαχανητά κι΄ όλοι βρέθηκαν στα θρανία τους. Κατέβασε το κεφάλι του πικραμένος και επέστρεψε στη φωλιά του.
Η μητέρα, του χάρισε μισό χαμόγελο και κάθισε μπρος στο παράθυρο, βλέποντας τι άραγε; Φαγητό δεν είχε. Ο πατέρας ήταν στη δουλειά. Βγήκε από τη φωλιά κι’ αποφάσισε να κανονίσει αυτός το φαγητό ,μέχρι την ώρα που θα επέστρεφε ο πατέρας. Κάπου εκεί στη παρυφή του λόφου, τον αντάμωσε κι’ επέστρεψαν μαζί στο σπίτι. Ετοίμασαν το τραπέζι ,φώναξαν και τη μητέρα και κάθισαν να φάνε.
Ο σκιουράκος πεινούσε πολύ, αλλά βλέποντας το θλιμμένο, απλανές ύφος της μητέρας ,του κοβόταν η όρεξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *