Home Ads

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΣΥΜΒΟΛΑ

Πίνακας:Λιλίκα Αρνάκη.
12 γυναίκες σύμβολα, που έγραψαν Ιστορία. 

Στα βάθη της Ιστορίας της ανθρωπότητας υπήρξαν γυναίκες, οι οποίες με τη ζωή και το έργο τους, με την τόλμη και το αίσθημα της αυταπάρνησης, με την ευαισθησία και κυρίως με ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο, άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο. Υπήρξαν και κάποιες, των οποίων η αύρα από μόνη της ήταν τέτοια, ώστε να μείνουν ζωντανές, ακόμη και πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους.
Ας θυμηθούμε ορισμένες μόνο από τις πιο σπουδαίες εκείνες γυναίκες, οι οποίες δρώντας "μπροστά από την εποχή τους", ξεχώρισαν, διέπρεψαν, κυριάρχησαν, εντυπωσίασαν, έγιναν αντικείμενο λατρείας και αποθεώθηκαν και αξίζει να θυμόμαστε.


1. Σαπφώ (630-570 π.Χ)

 Eλληνίδα λυρική ποιήτρια από τη Λέσβο.
Έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους θεούς και τραγούδια γάμου, που χαρακτήριζαν ο αυθορμητισμός και τα έντονα συναισθήματα.
Ο Πλάτων την είχε χαρακτηρίσει “μία εκ των 10 κορυφαίων ποιητών”.
 Με το όνομά της έχει συνδεθεί και ο λεσβιακός έρωτας.


2. Κλεοπάτρα (69-30 π.Χ) 

Ικανή και δαιμόνια μονάρχης, η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής Αρχαίας Αιγύπτου, πριν καταστεί επαρχία της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Αντιπροσωπεύει όσο καμία άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το σύμβολο της μοιραίας γυναίκας.
 Μετά τη βασιλεία της, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της νεοϊδρυθείσας τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
3. Ιωάννα της Λωραίνης (1412-1431) 

Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στη Γαλλία. 
Μία μορφή αυτοθυσίας και ηρωισμού, σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Η Καθολική Εκκλησία την έκαψε ζωντανή ως «μάγισσα» και μετά την ανακήρυξε «Αγία». 

Έκανε θαύματα για τον βασιλιά Κάρολο, αλλά εκείνος την άφησε στην τύχη της... 4. Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1820-1910)

 Βρετανίδα κοινωνική αναμορφώτρια, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής και είχε ουσιαστική συμβολή στη στατιστική. Έγινε γνωστή για το ανθρωπιστικό, πρωτοποριακό της έργο στον τομέα της νοσηλείας. 
Το ακούραστο μέλημα που επιδείκνυε για τον πάσχοντα συνάνθρωπο καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα της έφερνε την προσωνυμία «Κυρία με τη Λάμπα», ενώ οι υπεράνθρωπες προσπάθειές της να περιθάλψει τους στρατιώτες στον Πόλεμο της Κριμαίας θα την έκαναν γνωστή στον κόσμο ως «Άγγελο της Κριμαίας».5. Μαρί Κιουρί (1867-1934) 


Η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ. Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.
Η φυσικός που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, έτρωγε μόνο ψωμί με βούτυρο και τσάι μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της... 6. Έλεν Κέλερ (1880-1968) 

Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια.
Σε ηλικία 19 μηνών έχασε την όραση και την ακοή της.
Η τυφλή και κωφάλαλη κοπέλα που έμαθε να επικοινωνεί. 
Λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα... 


7. Μητέρα Τερέζα (1910-1997)


Καθολική μοναχή, με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. 

Η Μητέρα Τερέζα ή Αγία Τερέζα της Καλκούτας ήταν αλβανικής καταγωγής καθολική μοναχή, ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο, ειδικότερα στην Ινδία. 

Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για “τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια”.


8. Ιντίρα Γκάντι (1917-1984)


 Η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας.
Η Ίντιρα Πριγιανταρσίνι Γκάντι (Indira Priyadarshini Gandhi) γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1917 και διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984. 

9. Άννα Έλινορ Ρούσβελτ (1884-1962)


 Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.Ο Τρούμαν την είχε αποκαλέσει “πρώτη κυρία του κόσμου για τους αγώνες τις στα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Για μια γυναίκα που δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες και η μοίρα την έφερε στο πλευρό του προέδρου της Αμερικής, η εμπλοκή της Ρούσβελτ με τα πολιτικά και διπλωματικά τεκταινόμενα παραήταν θερμή και εκτεταμένη.
Ανιψιά του άλλου αμερικανού προέδρου, Θίοντορ Ρούσβελτ, η Ελεονόρα θα παντρευόταν τον μακρινό ξάδελφό της Φράνκλιν, ο οποίος θα γινόταν κι αυτός με τη σειρά του «πλανητάρχης». Αντί να μείνει ωστόσο στη σκιά του, βάλθηκε να αλλάξει το περιεχόμενο του ρόλου της «πρώτης κυρίας» με τη μαχητικότητα και τον έμφυτο ανθρωπισμό της.10. Άννα Φρανκ (1929-1945) 


Γερμανίδα Εβραία, έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η Άννα Φρανκ ήταν γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας


11. Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας (1961-1997)

H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας ήταν μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου.
Απέκτησε τεράστια φήμη ως προσωπικότητα, και προσέλκυε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως, για την υπόλοιπη ζωή της.


12. Μπεναζίρ Μπούτο (1953 – 2007) 

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικής χώρας, κόρη του πρωθυπουργού της χώρας Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, συνέβαλε στην μετάβαση του Πακιστάν από τη δικτατορία στη δημοκρατία.
 Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των φτωχών και των γυναικών.


Επιμέλεια 
άρθρου: Καλλιόπη Γιακουμή
Πηγές: Britannica, Biography Online, BBC, Wikipedia      Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *