Home Ads

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ SPLIT

Παράξενες ιστορίες...
με την Μαρία  📜📜
Γράφει η Μαρία Μπουντουβή 

Ο Μπίλι Μίλιγκαν στη ζωή του οποίου βασίστηκε το θρίλερ SPLIT.

Ο εγκληματίας με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες, αποτέλεσμα της διαταραχής και της σχιζοφρένειας. Τον είχε βιάσει ο πατριός του. Στη ζωή του βασίστηκε το θρίλερ «Split» 349 Shares Η ζωή του θυμίζει ένα καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ. Όμως, ο Αμερικανός Μπίλι Μίλιγκαν και οι διαφορετικές προσωπικότητες που υπήρχαν στο μυαλό του και επηρέαζαν τη συμπεριφορά του ήταν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
Είναι το πιο διάσημο περιστατικό διαταραχής πολλαπλής προσωπικότητας και ίσως το πιο ακραίο, καθώς μέσα του δεν υπήρχε μια, ούτε δυο, αλλά 24 διαφορετικές προσωπικότητες. Η καθεμία είχε διαφορετικό όνομα, ηλικία, προφορά, ενδιαφέροντα, σεξουαλικές προτιμήσεις. Είχε ακόμη και διαφορετικές ψυχικές και σωματικές αδυναμίες, όπως δυσλεξία και πρόβλημα στην ακοή. Κάποιες από αυτές τον οδήγησαν σε βιαιοπραγίες, κλοπές και βιασμούς, με αποτέλεσμα ο Μίλιγκαν και οι 24 «εαυτοί» του να απασχολήσουν τον Τύπο, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.
Ο Μπίλι Μίλιγκαν ήταν μια από τις πιο περίεργες και σπάνιες υποθέσεις που συνάντησαν ποτέ οι ψυχίατροι. Η περίπτωση του δίχασε το κοινό. Κάποιοι μιλούσαν για έναν απατεώνα που κατάφερε να ξεγελάσει ψυχιάτρους και δικαστές για να γλιτώσει την καταδίκη. Άλλοι έκαναν λόγο για έναν αθώο, θύμα της ψυχικής διαταραχής του.

Παιδικά χρόνια:
Ο Μπίλι Μίλιγκαν γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1955 στο Μαΐάμι. Ο πατέρας του ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και στον τζόγο. Προσπάθησε δυο φορές να αυτοκτονήσει. Την πρώτη φορά ήπιε ένα κουτί χάπια με αλκοόλ. Η μητέρα του Μίλιγκαν τον βρήκε λιπόθυμο στην κουζίνα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί τον έσωσαν. Τη δεύτερη φορά, κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο, άναψε τη μηχανή. Πέθανε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε. Ο πατριός του τον βίαζε και τον χτυπούσε. Οι γιατροί απέδωσαν την εμφάνιση της διαταραχής στην τρομερή κακοποίηση που δέχτηκε από μικρός.
Οι 24 προσωπικότητες του Μίλιγκαν Η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας εμφανίστηκε όταν ήταν μόλις 4 ετών. Η συμπεριφορά του Μίλιγκαν αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην προσωπικότητα της Κριστίν και του Σον. Η Κριστίν ήταν ένα τρίχρονο κορίτσι με δυσλεξία που εμφανιζόταν μόνο όταν ο Μπίλι τιμωρούνταν για τις αταξίες του. Τις άρεσε να ζωγραφίζει λουλούδια και πεταλούδες. Ο Σον ήταν ένα τετράχρονο κωφό αγόρι. Του άρεσε να κάνει δυνατούς ήχους για να νιώθει τις δονήσεις στο κεφάλι του. Στην ηλικία των 8 ετών, όταν ο πατριός του τον βίαζε και τον χτυπούσε επανειλημμένως, άρχισε να εμφανίζει και άλλες προσωπικότητες. Κάθε φορά που κακοποιούνταν, εμφανιζόταν μια ακόμη προσωπικότητα. Υπήρχαν 10 βασικές ισχυρές προσωπικότητες και άλλες 14 που τις περισσότερες φορές καταπιέζονταν, γιατί υποτίθεται πως είχαν εμφανίσει ανήθικη συμπεριφορά.

Κάποιες φορές ήταν ο 14χρονος Ντάνι που του άρεσε να ζωγραφίζει. Ο Ντάνι ήταν ντροπαλός και είχε δυο μεγάλες φοβίες. Φοβόταν τους άνδρες γιατί ο θετός πατέρας του τον κακοποιούσε. Η δεύτερη φοβία του ήταν το χώμα γιατί στο παρελθόν ο πατέρας του τον είχε αναγκάσει να σκάψει τον λάκκο του και τον έθαψε ζωντανό. Φορούσε ψεύτικο μουστάκι σε κάποιες προσωπικότητες.
Η πιο αξιοπερίεργη προσωπικότητα του Μίλιγκαν, ήταν ο λεγόμενος «Καθηγητής», καθώς είχε χαρακτηριστικά και από τις 23 υπόλοιπες προσωπικότητές του...
Οι πολλαπλές προσωπικότητές του πραγματικου Μπίλι βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου για τουλάχιστον επτά χρόνια. Το σώμα του είχαν καταληφθεί από πολλαπλές προσωπικότητες. Όταν κάποια υπερίσχυε, οι υπόλοιπες δεν ήταν εντελώς ανενεργές. Κάποιες παρακολουθούσαν ό,τι έκανε η επικρατούσα προσωπικότητα ως εξωτερικοί παράγοντες και επικοινωνούν μεταξύ τους... «Όταν οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν τον πραγματικό Μπίλι, είδαν έναν άνθρωπο φοβισμένο που έτρεμε ολόκληρος» ανέφερε ο συγγραφέας Ντάνιελ Κεβς που έγραψε το βιβλίο «Μέσα στον νου του Μπίλι Μίλιγκαν». Ο πραγματικός Μπίλι δεν θυμόταν τίποτα απ’ ότι συνέβαινε το διάστημα που «κοιμόταν» και μεταλλασσόταν στους άλλους «εαυτούς» του.
Ο νεαρός είχε μπει σε ψυχιατρική κλινική. Όταν οι γιατροί κατάφεραν να τον φέρουν στην επιφάνεια είπε ότι ένιωθε μπερδεμένος και ότι πολλές φορές σκεφτόταν να αυτοκτονήσει. Η πρώτη του απόπειρα ήταν στην ηλικία των 16 ετών. Είχε προσπαθήσει να πηδήξει από την ταράτσα του σχολείου του. Δεν είχε αίσθηση του χρόνου. Δεν ήξερε τι μέρα και τι ώρα ήταν.
Κάποια στιγμή, οι γιατροί ζήτησαν από τον «Καθηγητή» που γνώριζε και θυμόταν τις υπόλοιπες 23 προσωπικότητες να τις ζωγραφίσει. Εκείνος επέλεξε να φτιάξει μόνο τις επτά από αυτές, τον 18χρονο Άλεν, τον 16χρονο Τόμι, τον Άρθουρ, την Ανταλένα που είχε στην αγκαλιά της την μικρή Κριστίν, δίπλα τους ήταν ο προστατευτικός Ρέιγκεν και ο εγκληματίας Κέβιν. Ήταν η τρίτη φορά που τους ζωγράφισε. Τις άλλες δυο φορές είχε καταστρέψει τα έργα του και έλεγε ότι του ήταν πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο για εκείνον.

Οι συλλήψεις :

Το 1975 συνελήφθη για την σεξουαλική κακοποίηση και τρεις ένοπλες ληστείες. Όταν η αστυνομία τον εντόπισε συμπεριφερόταν σαν γυναίκα. Έτσι, οι εγκληματικές ενέργειες αποδόθηκαν στην προσωπικότητα του Μίλιγκαν που ονομαζόταν Ανταλένα. Η ψυχίατρος τον διέγνωσε με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Όμως, ο Μίλιγκαν καταδικάστηκε σε δυο χρόνια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε το 1977.
Όσο ήταν στη φυλακή του έβαλαν ζουρλομανδύα, γιατί χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο.
Λίγο αργότερα, συνελήφθη για δεύτερη φορά. Κατηγορήθηκε για τον βιασμό τριών κοριτσιών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αλλά και ληστείες. Ένα από τα θύματά του είπε ότι η συμπεριφορά του θύμιζε τρίχρονο κορίτσι. Πριν από την κατάθεση του εξετάστηκε από την ψυχίατρο Ντόροθι Τέρνερ. Εκείνη τη στιγμή υπερίσχυε η προσωπικότητα του 8χρονου Ντέιβιντ, ο οποίος της είπε ότι το σώμα του Μίλιγκαν κυριευόταν από διαφορετικές προσωπικότητες. Οι ψυχίατροι ανέφεραν ότι υποφέρει από σχιζοφρένεια και διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας.
Το 1978 ο Μίλιγκαν απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες λόγω της κατάστασής του. Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την παραφροσύνη του για να αφεθεί ελεύθερος. Απέδωσαν τις πράξεις του στις μοχθηρές προσωπικότητες που τον είχαν κυριεύσει, ενώ εκείνος δεν είχε καμία επίγνωση του τι γινόταν. Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος των Ηνωμένων Πολιτειών που αθωώθηκε χάρη στη ψυχική του κατάσταση. Εισήχθη στη ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου στο Οχάιο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία. Έμεινε εκεί για 10 χρόνια.
Το 1988 οι γιατροί έδωσαν εξιτήριο στον Μίλιγκαν, καθώς πίστευαν ότι είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού του. Το 1991 μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου ίδρυσε μια εταιρία παραγωγής. Άρχισε να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή του και έκανε κριτική στους ψυχιάτρους και στα νοσοκομεία. Ωστόσο, οι ταινίες του δεν προβλήθηκαν ποτέ. Η εταιρία του χρεοκόπησε και έκλεισε.
Μετά από αυτή την επαγγελματική αποτυχία, ο Μίλιγκαν κλείστηκε στον εαυτό του και απομακρύνθηκε από τους φίλους του. Έφτιαξε δεκάδες ιστοσελίδες και ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό, τη φυσική και τα μαθηματικά. Έδρασε υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και βοήθησε αμόρφωτους φυλακισμένους να μορφωθούν. Του άρεσε να ζωγραφίζει. «Σε κάποιους τοίχους του σπιτιού του είχε όμορφες τοιχογραφίες, ενώ σε άλλους μαθηματικές πράξεις. Είναι αδύνατο να μάθουμε τα πάντα για τον Μπίλι Μίλιγκαν» είχε αναφέρει ο δικηγόρος του Μπρους Ταμπίθ. Κάποιοι γιατροί υποστήριξαν ότι ο Μίλιγκαν δεν έγινε ποτέ καλά και πως «συζούσε» με άλλες προσωπικότητες που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να διαπράξουν έγκλημα.
Πέθανε το 2014 σε ηλικία 59 ετών από καρκίνο. Η ζωή του έγινε βιβλίο, αλλά και ταινίες. Στη ζωή του βασίζεται το ψυχολογικό θρίλερ Split με τον ηθοποιό Τζέιμς Μακαβόι, το οποίο δέχτηκε τρομερές κριτικές. Οι εισπράξεις ήταν 278 εκατομμύρια δολάρια έσοδα παγκοσμίως. Η δεύτερη ταινία που βασίζεται στην ιστορία του Μπίλι Μίλιγκαν είναι The Crowded Room με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη...


Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *