Home Ads

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

"ΓΙΝΑΤΙ. Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ" του Γιάννη Καλπούζου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη


Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο


"Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης." 
Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος
Εκδόσεις Ψυχογιός


"Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης." 
Ο Γιάννης Καλπούζος σπουδαίος γνώστης του εκφραστικού λόγου και της ιστορίας, δημιουργεί στο νέο του μυθιστόρημα μια άψογη πολιτιστική και κοινωνική τοιχογραφία των Ιωαννίνων και μας ταξιδεύει σε μια αλλοτινή εποχή της πόλης, από την περίοδο της Ιταλικής κατοχής το 1917, μέχρι και την πρώτη δεκαετία του μεσοπολέμου το 1929. Η σπουδαία λυρική γραφή και ο πλούσιος λόγος του συγγραφέα, ζωγραφίζουν ένα δυνατό σε εικόνες και ιστορικά γεγονότα βιβλίο με φόντο το ομιχλώδες τοπίο της θρυλικής λίμνης.
Ο Γιάννης Καλπούζος, με μαεστρία ξετυλίγει την ιστορία του στην Ηπειρωτική γη, μια ιστορία έρωτα και αγάπης, ανάμεσα στον Ζώτο και στη Χαβαή.. Μια αγάπη που θα δοκιμαστεί σκληρά μέσα σε ένα συνονθύλευμα, από διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και γλώσσες . 
Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές κινούν τα νήματα της ιστορίας και καθώς το Γινάτι τους κυριαρχεί. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει, να τους ακολουθήσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και να αγωνιά για την εξέλιξη τους, ενώ παράλληλα, σημαντικά γεγονότα ζωντανεύουν και παίρνουν τη θέση τους στο βιβλίο και την ιστορία του τόπου.. Μορφή, κλειδί στην ιστορία ο 
Σιορ-Δονάτος, ο βαρκάρης της λίμνης και η αστείρευτη σοφία του που λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη και στην πλοκή του βιβλίου.

* "Τη ζωή δεν πρέπει να την ποτίζεις αγάντα με χαρές . Όπως και το λουλούδι που το πολύ νερό το σαπίζει. Σαπίζει και η χαρά, γίνεται συνήθεια εξατμίζεται η δύναμη της. Οφείλουμε ποτέ ποτέ στον εαυτό μας να ζούμε μονάχα για τη στιγμή. Δες η πλάση προσκυνάει τα μάτια μας "* 

Σπουδαία η γραφή, εύστοχος ο λόγος του συγγραφέα. Μια ιστορική περιπλάνηση το βιβλίο του, με πληθώρα μηνυμάτων και οραμάτων. Ένα ταξίδι στο πολιτικοκοινωνικό πρόσωπο, μιας αλλοτινής εποχής στα Γιάννενα, σε μια πατρίδα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπήρχαν, σε ένα τόπο που ήθελε να αποκτήσει ξανά, την ταυτότητα που έχασε.
 Ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο, δοσμένο μαγικά από την στιβαρή πένα του Γιάννη Καλπούζου, που ξέρει να κάνει πάντα πλουσιότερο το αναγνωστικό του κοινό, προσφέροντας του απλόχερα αποστάγματα σοφίας και γνώσης!!!


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης. 

Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου. 

Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας.Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας, ενώ από το 1983 ζει στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα εξής έργα του: Η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος» (Ελληνικά Γράμματα 2000). Η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα» (Κέδρος 2002), η οποία επανεκδόθηκε το 2017 από της εκδόσεις Ψυχογιός, εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως κι επιμελημένη στο σύνολό της με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ». Το μυθιστόρημα «Παντομίμα Φαντασμάτων» (Άγκυρα 2005), το οποίο κυκλοφόρησε σε επιμελημένη στο σύνολό της επανέκδοση το 2015 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο: «Σάος» και υπότιτλο: «Παντομίμα Φαντασμάτων». Οι ποιητικές συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί», με την οποία ήταν υποψήφιος στη μικρή λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (Εκδόσεις Ίκαρος 2006 και 2007). Το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, (Μεταίχμιο 2008 – Ψυχογιός 2015). Το «Ιμαρέτ» μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα πολωνικά και τα τουρκικά. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί σε δύο τόμους και η διασκευή του «Ιμαρέτ» σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά. Τίτλοι: «Ιμαρέτ: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» και «Ιμαρέτ: Φάρσες, πόλεμος και όνειρα». Με το διήγημα «Ο Λευτέρης» συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Τέλος καλά, όλα καλά» (Καστανιώτης 2012). Το μυθιστόρημα «Άγιοι και δαίμονες» (Μεταίχμιο 2011 – Ψυχογιός 2015). Το μυθιστόρημα «Ουρανόπετρα» (Μεταίχμιο 2013). Το μυθιστόρημα «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» (Ψυχογιός 2014). Το μυθιστόρημα «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» (Ψυχογιός 2016). 

Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει και τους στίχους στο παιδικό θεατρικό έργο «Τρυφεράκανθος» της Ελένης Πριοβόλου, καθώς και τους στίχους 80 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Να ’σουν θάλασσα» με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, «Τι μου ’χει φταίξει τι μου ’χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη, το οποίο ερμήνευσε και ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μανώλης Λιδάκης, και άλλα πολλά γνωστά τραγούδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *