Home Ads

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΕΡΛΟΚΣ ΧΟΛΜΣ

Ο φανταστικός κ. Σέρλοκς Χολμς. 

Ο Σέρλοκ Χoλμς είναι φανταστικός ντετέκτιβ-σύμβουλος, που μαζί με τον βοηθό του Δρα. Τζον X. Γουάτσον έχουν εμπλακεί σε δεκάδες υποθέσεις μυστηρίου. Ζουν μαζί στο διαμέρισμα 221β της οδού Μπέικερ, στο Λονδίνο Χαρακτηριστικό του Χολμς είναι οι περίεργες μέθοδοι που χρησιμοποιεί, οι οποίες συχνά εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη. Υπάρχουν 4 μυθιστορήματα και 56 αυτοτελή διηγήματα με ήρωες τον Σέρλοκ Χολμς και τον Τζον Γουάτζον. Δημιουργήθηκε από τον Σερ Άρθρουρ Κόναν Ντόυλ  το 1887.  Ο ίδιος ο Ντόυλ παραδέχεται αργότερα ότι δημιούργησε τον Σέρλοκ Χολμς με βάση τον καθηγητή του Τζόζεφ Μπελ. Η πρώτη εμφάνιση του Χολμς, λοιπόν, γίνεται στο περιοδικό The Strand με την ιστορία ''Σπουδή στο κόκκινο '' (A study in Scarlet). Ο Ντόυλ εισπράττει το μικρό ποσό των 25 λιρών αλλά τα θεμέλια είχαν πλέον μπει. Η δημιουργία ενός ντετέκτιβ που θα γινόταν θρύλος στο μέλλον είχε γίνει. 

Εξωτερική εμφάνιση 

Ο Χολμς φόρεσε κυνηγετικό καπέλο μόνο σε μία ιστορία. Το καπέλο αυτό λανθασμένα υιοθετήθηκε από τις σειρές τηλεόρασης όπως και η γνωστή καμπαρντίνα του. Ό Χολμς είναι ψηλός, λίγο πάνω από 1,80, και αδύνατος. Είχε γκρίζα επιβλητικά μάτια και ανάμεσα τους, μια γερακίσια μύτη. Τα χέρια του είναι σημαδεμένα από τα πειράματα που κάνει ενώ έχει λεπτά, νευρώδη δάχτυλα. Ντύνεται πάντα προσεκτικά και είναι περιποιημένος. Φοράει συνήθως καφέ τουίντ κουστούμι, καφέ παντελόνι και αρκετές φορές ημίψηλο καπέλο. Στην Οδό Μπέικερ συνήθως φοράει τη ρόμπα του. 

Κατοικία 

  Ο Σέρλοκ Χολμς ζει μαζί με τον φίλο και βοηθό του Δρ Γουάτσον στο νούμερο 221β της οδού Μπέικερ. Το διαμέρισμα τους είναι αρκετά φωτεινό, με 2 μεγάλες κρεβατοκάμαρες και 2 παράθυρα. Το δωμάτιο είναι συνήθως ακατάστατο πράγμα που εξοργίζει την σπιτονοικοκυρά του κυρία Χάντσον. Μέσα στο δωμάτιο ο Χολμς έχει στήσει το τραπέζι για τα πειράματα του, την πλούσια βιβλιοθήκη του και όλα τα υπόλοιπα σύνεργά του.  

  Μέθοδοι


Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Χoλμς είναι ιδιαίτερα έξυπνες. Κοιτάζοντας έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο μπορεί μας πει μια ολόκληρη ιστορία γι' αυτό. Αν για παράδειγμα ένα καπέλο έχει μεγάλο άνοιγμα τότε ο άνθρωπος που το φόραγε είχε μεγάλο κεφάλι, επομένως πρέπει να είναι έξυπνος. Όταν βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος εξετάζει τα πάντα και προσέχει την κάθε λεπτομέρεια.

 Είναι αρκετά υπομονετικός αλλά πολλές φορές παθιάζεται με μια υπόθεση με αποτέλεσμα να μην τον ενδιαφέρει τίποτα, ούτε και το φαγητό.

Συχνά κάνει συζητήσεις με τον Γουάτσον έτσι ώστε να βάλει τα γεγονότα και τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του σε μία τάξη.  

Γνώσεις  αυτοάμυνας  

Ο Χoλμς, απ' ό,τι λέει ο Γουάτσον, είναι εξαιρετικός πυγμάχος και ξιφομάχος. Γνωρίζει επίσης να χρησιμοποιεί μαστίχιο  καθώς και μπαστούνι. Έχει και περίστροφο το οποίο δεν χρησιμοποιεί συχνά. Το ραβδί στα χέρια του γίνεται επικίνδυνο όπλο. Τέλος γνωρίζει μία Αγγλική πολεμική τέχνη η οποία κατάγεται από την Ιαπωνία και λέγεται Μπαρτίτσου (αν και ο συγγραφέας μπερδεύτηκε και την ονόμασε Μπαρίτσου). 

 Με αυτή την πολεμική τέχνη κατάφερε να εξουδετερώσει τον αντίπαλο του Τζέιμς Μοριάρτυ.   


Ο Χολμς αγνοεί βασικά πράγματα.
 Δεν ασχολείται καθόλου με φιλοσοφία, λογοτεχνία, αστρονομία (ο Γουάτσον ξαφνιάστηκε γιατί ο φίλος του αγνοούσε την θεωρία του Κοπέρνικου, ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Ατάραχα ο Χολμς του απάντησε ότι η πληροφορία του είναι παντελώς άχρηστη καθώς δεν μπορεί να την αξιοποιήσει στην δουλειά του, επομένως θα έκανε ό,τι μπορούσε για να την ξεχάσει). 

Στην πολιτική γνωρίζει ελάχιστα. Στην βοτανολογία όμως ξέρει αρκετά πράγματα. Μπορεί να ξεχωρίσει τα δηλητήρια με μεγάλη ευκολία αλλά οι γνώσεις κηπουρικής του είναι ανύπαρκτες. Στην γεωλογία έχει τεράστιες γνώσεις.


Έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει με το βλέμμα τα είδη χώματος. Μπορεί να πει με βεβαιότητα από που είναι ένας λεκές λάσπης και σε ποιο σημείο του Λονδίνου έγινε. Στη χημεία, ο Σέρλοκ Χολμς έχει γνώσεις πρακτικές αλλά περιορισμένες. Έχει μάλιστα εγκαταστήσει στο δωμάτιο της οδού Μπέικερ, εργαστήριο χημείας με το οποίο απασχολείται πολλές φορές. Αν και στη λογοτεχνία ο Χολμς δεν γνωρίζει τίποτα δεν ισχύει το ίδιο με την αισθησιακή λογοτεχνία. Φαίνεται πως ξέρει όλα τα εγκλήματα του αιώνα του με κάθε λεπτομέρεια. Όπως λέει ο ίδιος "Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο Γουάτσον. Όλα έχουν συμβεί πριν από σένα. Κανένα έγκλημα δεν είναι καινούργιο. 

Η αληθινη ιστορία του Σέρλοκ Χολμς


ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ  ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *