Home Ads

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

"ΤΟ ΑΥΤΟ" του Stephen King, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 

"ΤΟ ΑΥΤΟ" (Δίτομο)
Συγγραφέας Στίβεν Κινγκ
Εκδόσεις Κλειδάριθμος


Το "Αυτό" λοιπόν.. Η αλήθεια είναι πως έπρεπε να περιμένω λίγο πριν σας γράψω την άποψη μου γι αυτό το βιβλίο, γιατί ήθελα να καταλαγιάσουν μέσα μου όλα τα συναισθήματα που μου προκάλεσε και που  τα υπερκάλυπτε το πιο επιβλητικό, έντονο και σταθερό αυτό του φόβου.
Δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία του King,  γι αυτό θα προσπαθήσω να σας γράψω στηριζόμενη μόνο σε αυτό που διάβασα.
Στο βιβλίο "Το Αυτό", ο King ξετυλίγει την ιστορία επτά παιδιών, που μεγαλώνουν στην αμερικανική κωμόπολη του Ντέρι και ανήκουν σε μια ιδιόρρυθμη λέσχη την οποία τα ίδια έχουν δημιουργήσει, την «Λέσχη των Χαμένων», καθώς για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έχουν περιθωριοποιηθεί από τις παρέες των συνομηλίκων τους. Την ίδια στιγμή, το Ντέρι είναι το λημέρι ενός διαβολικού κλόουν, του Πένιγουαϊζ, που κάθε 27 χρόνια, βγαίνει από τους υπονόμους της πόλης, αρπάζει παιδιά και σπέρνει τον τρόμο στην πόλη.
Είναι ένα βιβλίο που σε τυλίγει στα "πλοκάμια' του τρόμου εύκολα. Το δύσκολο είναι να ξεφύγεις από αυτά, όσο το διαβάζεις. Ατέρμονος ο βυθός του τρόμου, ανεξερεύνητος, καλυμμένος με βαθύ σκοτάδι, κρύβει μέσα του ανατριχίλα και δέος για το άγνωστο που θα σε φέρει αντιμέτωπο, το γύρισμα της επόμενης σελίδας.
Ο τρόπος που περιγράφει τις σκηνές τρόμου ο King, επιβλητικός και αυταρχικός. Δεν σου αφήνει περιθώρια να νιώσεις κάτι άλλο. Με απόλυτη μαεστρία, λέξη την λέξη αφήνει τον τρόμο να τυλίξει περίτεχνα γύρω σου τον ιστό του. Επιβλητική και καθηλωτική η ατμοσφαίρα, γεμάτη ένταση και αγωνία ξυπνά μέσα σου αρχέγονους φόβους καθώς έρχεσαι αντιμέτωπος με τρομερά αιμοδιψή όντα έτοιμα να σε κατασπαράξουν. Η αντίδραση αυθόρμητη κάθε φορά..κλείνεις απότομα το βιβλίο, ανάβεις το φως (αν το θάρρος ήταν αρκετό για να σε κάνει να το κλείσεις..), τρέχεις στην κουζίνα για κάτι παγωμένο, ενώ συνέχεια ψάχνεις μέσα στο χώρο για το κάτι διαφορετικό, το περίεργο, κάτι που μπορεί να σου ξέφυγε. Ένας πανικός σε κυριεύει που θέλει και απαιτεί όλες τις αισθήσεις σου σε επαγρύπνηση, για το απόκοσμο που μπορεί να ξέφυγε από τις σελίδες του βιβλίου και ήρθε να σε επισκεφθεί. 
Αυτό σου κάνει αυτό το βιβλίο. Ανασύρει από μέσα σου και τους δικούς σου φόβους και τους κάνει "αληθινά" όντα.
Μα πάντα επιστρέφεις στο βιβλίο...Ο King δεν έχει ακόμα τελειώσει μαζί σου και εσύ θες να το ζήσεις.. Αφήνεσαι νιώθοντας πιο έτοιμος γι αυτόν, πως τώρα ξέρεις τι σε περιμένει μα ..γελιέσαι. Με αυτόν τον συγγραφέα δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει.
Μα αν καταφέρεις να παραμερίσεις τον τρόμο, τότε βλέπεις κι άλλα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τότε το διαβάζεις στα αλήθεια. Ο "βασιλιάς",  αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια την ψυχοσύνθεση των επτά ηρώων του, που έρχονται αντιμέτωποι με "Το Αυτό", θέλοντας να μας κάνει να τους νιώσουμε και να καταλάβουμε τους φόβους τους, να βρούμε την αιτία τους. Μέσα σε μια δύσκολη εποχή κάπου στο 1950, αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε μια κοινωνία με χαρακτηριστικά της γνωρίσματα αυτά της θρησκοληψίας, του ρατσισμού, της κοινωνικής περιθωριοποίησης , της άγνοιας, της υπερπροστασίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και του άγνωστου που εκφοβίζει τη νέα γενιά, το μέλλον της δηλαδή. Ο σατανικός Πένιγουαϊζ είναι γέννημα αυτής της καταπίεσης και παίρνει δύναμη από το φόβο των θυμάτων του. 
Ένα από τα ισχυρά σημεία του βιβλίου ήταν η σχέση μεταξύ αυτών των 7 παιδιών. Όταν όλοι τους ήταν μαζί είχαν μια δύναμη που θα μπορούσε να καταστρέψει το "IT". Όσο διαβάζεις και κατανοείς περισσότερο αυτή την σχέση,  γίνεσαι ξανά παιδί, ένα παιδί που μεγαλώνει κοντά σε αυτούς τους φανταστικούς χαρακτήρες και δεν θέλεις τίποτα περισσότερο από να τους δεις να κατακτούν τους φόβους τους και να μπορούν να προχωρήσουν με τους ζωή. "Η ισχύς εν τη ενώσει "
Αυτό το βιβλίο λοιπόν, κρύβει πολλά ηθικά μηνύματα στις σελίδες του. Μπορεί ο King  να σε υποχρεώνει να "βουτήξεις" πολύ βαθιά μέσα σου για να τα ανασύρεις και το χτυποκάρδι να μην σταματάει πότε, μα ως εξαιρετικός αφηγητής σε οδηγεί εκεί που ακριβώς σε θέλει και εκεί σε αφήνει μόνο σου, αντιμέτωπο με τους δικούς σου φόβους και αλήθειες. 
"Το Αυτό" είναι ένας συγγραφικός μαραθώνιος 1750 σελίδων με ξέφρενο ρυθμό, χωρίς σταματημό, χωρίς φρένα.. το τέλος του ΕΣΥ!!
Θεωρώ όμως πως όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτυπωθούν και με λιγότερες σελίδες. Υπάρχουν αναφορές που κουράζουν, λεπτομέρειες ανούσιες και κάποιες ιστορίες "αστήρικτες" θα έλεγα που δεν δένουν με το υπόλοιπη πλοκή του κείμενου και σε μπερδεύουν. 
Θα αναφερθώ και στο τέλος. Στις τελευταίες σελίδες η ένταση και η αγωνία απογειώνεται και μαζί το ενδιαφέρον σου, νιώθεις πως έρχεται η ώρα της κάθαρσης, της λύτρωσης, της τιμωρίας.. μα ο τρόπος που γίνεται εδώ με αφήνει λίγο "μετέωρη". Με "ξενίζει" ο τρόπος που ο King θέλησε να ενώσει τους ήρωες για να μεγαλώσει και να ενισχυθεί η δύναμη τους. Για όσους το διάβασαν με καταλαβαινουν, για όσους όχι ακόμα, δεν μπορώ να πω περισσότερα μιας και στο τέλος ενός βιβλίου κρύβεται για μένα η μεγαλύτερη γοητεία του και δεν θέλω να σας την στερήσω. Δεν κατάλαβα λοιπόν γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό μεταξύ τους.. μα μπορεί εγώ να μην μπόρεσα να δώσω την κατάλληλη και ικανοποιητική απάντηση. 
Ο King είναι βασιλιάς του είδους και σαφώς ξέρει καλύτερα..έπειτα όλο το υπόλοιπο ταξίδι ήταν συναρπαστικό και ας ένιωθα να το διαβάζω σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός...αφού και η ανατριχίλα και το ρίγος του τρόμου, ήταν πάντα σύντροφοι μου σε αυτό το ταξίδι..Λίγα λόγια για το βιβλίο 

ΤΟΜΟΣ Ι & ΙΙΠλήρης έκδοση χωρίς περικοπές

Εκεί κάτω όλοι επιπλέουμε…
Ένα αγοράκι με κίτρινο αδιάβροχο τρέχει χαρούμενο δίπλα σ’ ένα χάρτινο καραβάκι που αρμενίζει σ’ ένα πλημμυρισμένο από τη βροχή ρείθρο. Η βροχή έχει κοπάσει πια, και πέφτει στην κίτρινη κουκούλα σαν ψιλόβροχο σε τσίγκινη στέγη. Το αγόρι με το κίτρινο αδιάβροχο είναι ο Τζορτζ Ντένμπροου, κι εκείνη τη φθινοπωρινή ημέρα ήταν έξι χρονών…
Αυτό που κάνει τη μικρή πόλη του Ντέρι τόσο τρομακτικά διαφορετική από τις άλλες είναι όλα εκείνα που βλέπουν –και αισθάνονται– μόνο τα παιδιά.
Στα φρεάτια και τους υπονόμους, το Αυτό καραδοκεί και παίρνει τη μορφή εφιάλτη, του βαθύτερου τρόμου που φωλιάζει σε κάθε παιδί. Όμως, πότε πότε, το Αυτό προβάλλει από τα ζοφερά και υγρά βάθη, αρπάζει, διαμελίζει, σκοτώνει…
Τα χρόνια περνούν, τα παιδιά μεγαλώνουν, εγκαταλείπουν την πόλη, λησμονούν. Μέχρι τη στιγμή που κάποιος τους καλεί να επιστρέψουν, για να αντιμετωπίσουν για μία ακόμα φορά το Αυτό, που σαλεύει σαν ερπετό στα σκοτεινά έγκατα της μνήμης τους καθώς αναδύεται  για να μετατρέψει τους εφιάλτες του παρελθόντος σε μια ανείπωτα φρικτή πραγματικότητα.
Το θρυλικό έργο του Stephen King για πρώτη φορά στον κινηματογράφο


Λίγα λόγια τον συγγραφέα 


Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα ΚάριΤο ΑυτόΣάλεμς ΛοτΤο ΚοράκιSkeleton Crew, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η ΛάμψηΤο Πράσινο ΜίλιΜίζεριΣτάσου πλάι μουΚαρδιές στην ΑτλαντίδαΟ Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *