Home Ads

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

"ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ" της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου...γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή


Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 


"ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ"
Συγγραφέας: Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Εκδόσεις: Άνεμος εκδοτικήΑπό το εξώφυλλο ακόμα αυτό το βιβλίο σε μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, στην βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα και από εκεί στην αβάσταχτη γοητεία της Βενετίας . Σε ένα ταξίδι που σε γοητεύει και σε κερδίζει από τις πρώτες κιόλας περιγραφές. Αφήνεσαι να σε απορροφήσει η κάθε σελίδα, είσαι πια θεατής, όχι αναγνώστης καθώς η αφήγηση σε καθηλώνει και η συναρπαστική πλοκή του μυθιστορήματος "Όταν σωπαίνει το φως" σε τυλίγει σαγηνευτικά, σε αποπλανεί και σε κράτα δέσμιο της ως το τέλος.
Εκεί λοιπόν την βενετοκρατούμενη Κρήτη την ένταση έρχεται να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο μια σειρά φόνων. Ο τοπικός άρχοντας του Αμαρίου δολοφονείται και η πανέμορφη  νεαρή σύζυγος του Αρσινόη μένει χήρα.. Και εδώ αρχίζει η μαγεία καθώς ακολουθούμε την πορεία της ζωής της στην πόλη των δόγηδων στην Γαληνοτάτη και μεθυστική Βενετία..
Η επιστροφή της Αρσινόη στην Κρήτη θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την ηρωίδα μας. Ασκούς επικινδύνους, γεμάτους μυστήριο, ένταση, μυστικά, πλεκτάνες και θάνατο..νέοι φόνοι περιπλέκουν την ιστορία και την κάνουν ακόμα πιο συναρπαστική. Ο καταιγιστικός ρυθμός, οι κινηματογραφικές περιγραφές των τοπίων και των χωριών κόβουν την ανάσα, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική κατάσταση, η απόδοση των διαλόγων και των εσωτερικών μονολόγων, δίνουν ζωή και δράση στο κείμενο και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Πέρα όμως από τα όποια μυθοπλαστικά στοιχειά που μπορεί να χρησιμοποίησε η συγγραφέας του βιβλίου Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, για την εξυπηρέτηση της εξέλιξης της ιστορίας που μας αφηγείται,  ο ιστορικός χαρακτήρας του βιβλίου δεν αλλοιώθηκε καθόλου και μπορώ να καταθέσω με απόλυτη ειλικρίνεια, πως αυτό το μυθιστόρημα είναι από τα καλύτερα του είδους του, που έχω διαβάσει. Αποδεικνύει περίτρανα σε κάθε του αναφορά σε ιστορικά γεγονότα,  ότι ο κόσμος που κρύβει μέσα του και που ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας δεν στερείται καθόλου πραγματικότητας, απέναντι στον δήθεν πραγματικό κόσμο. Σε αυτό το βιβλίο ο ιστορικός ιστός του πλέκεται περίτεχνα μαζί με την ιστορία, χωρίς να υποσκελίζει το ένα μέρος το άλλο και αυτό που μένει είναι το κύριο συστατικό για μένα ενός καλού ιστορικού βιβλίου "η αλήθεια των γεγονότων". Αυτήν, που ο συγγραφέας  έχει την  υποχρέωση να την αναζητήσει με όλες του τις δυνάμεις, όπως ακριβώς  είναι καταγεγραμμένη και να την μεταφέρει ατόφια στον αναγνώστη. 
Σαν ένας δαιμόνιος και αεικίνητος ντετέκτιβ, ο σωστός ιστορικός μυθιστοριογράφος  θα πρέπει να φροντίσει να ακούσει όλες τις πλευρές, να εξετάσει αμερόληπτα όλα τα στοιχεία, να επισημάνει τις αντιφάσεις, να σταθεί επιφυλακτικός σε  ότι του φαίνεται αναξιόπιστο και να μεταχειριστεί σωστά τις όποιες  πηγές υπάρχουν και αναφέρονται στην εποχή που θα μας μεταφέρει. Όλα λοιπόν τα παραπάνω έχουν γίνει με τον πιο υπεύθυνο και επιμελημένο τρόπο από την κα. Παπαναστασοπούλου και το αποτέλεσμα τους είναι αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, που είχα την χαρά να διαβάσω το "Όταν σωπαίνει το φως", που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική.
Εδώ επίτηδες αναφέρω το όνομα των εκδόσεων καθώς θα πρέπει να αναφερθώ στην καταπληκτική επιμέλεια των βιβλίων τους, μα και στο ένστικτο και την εμπειρία που τους διακρίνει και τους οδηγεί στην εξαιρετική  επιλογή των βιβλίων που επιλέγουν να εκδώσουν.
Το "Όταν σωπαίνει το φως", έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα λέω μιας και είναι ένα βιβλίο που δεν μένει στην πρώτη ανάγνωση των πραγμάτων μα εισχωρεί αβίαστα στο κέντρο τους.  Είναι από εκείνα τα βιβλία που προσφέρουν απλόχερα στον αναγνώστη τους εκτός από ένα υπέροχο ταξίδι σε μια αλλοτινή εποχή που θα τους αφήσει κλείνοντας το  πλούσια  συναισθήματα και γνώσεις, ένα ακόμα πιο ουσιαστικό ταξίδι, εκείνο που θα τους οδηγήσει σε δίκες τους αλήθειες και σε υπέροχες συζητήσεις με τον εαυτό τους, μιας και θα έχει ήδη δημιουργήσει πολλούς λόγους για αυτό... 

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα μια σειρά φόνων συνταράσσει την περιοχή του Αμαρίου, ενώ οι Τούρκοι πυρπολούν το γειτονικό Ρέθυμνο.
Ο σκληρός τοπικός άρχοντας του Αμαρίου δολοφονείται. Ο δυνατός έρωτας και ο γάμος του νέου Βενετού διοικητή του Ρεθύμνου με τη χήρα αρχόντισσα γίνεται αφορμή ενός μεγάλου ταξιδιού στην ονειρική κοσμοκρατόρισσα Βενετία της εποχής. O πλούτος και η δύναμη της ανώτατης τάξης της Γαληνοτάτης ξετυλίγονται, παρασύρουν τον αναγνώστη, τον παίρνουν μαζί τους στις διασκεδάσεις, στις υπαίθριες γιορτές, στο καρναβάλι, τον ξεναγούν στο παλάτσο του δόγη.Η επιστροφή στην Κρήτη φέρνει κι άλλη, αμέτρητη ευτυχία, αλλά δεν κρατάει πολύ· σκευωρίες, τρομακτικά μυστικά, επανεμφάνιση παλιών βεντετών και νέα φονικά δημιουργούν ένα αβάσταχτο, ανατριχιαστικό τοπίο.
Ο διοικητής, ένας νέος που έχει γεράσει ξαφνικά, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες και θα κληθεί να συνεχίσει τη ζωή του συντριμμένος, έχοντας ζήσει σε ελάχιστο χρόνο όσα ένας άτυχος άνθρωπος σε μια ολόκληρη ζωή.
Ένα μυθιστόρημα δυνατό, βίαιο, σκληρό και τρυφερό· μια γραφή συναρπαστική και καθηλωτική· μια ιστορία χωρίς κάθαρση που συγκλονίζει μέχρι την τελευταία λέξη


Λίγα λόγια για την συγγραφέα 

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.


Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, Books & Style και στο koukidaki.blogspot.gr. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.


Εργογραφία
«Σαν στάχυα στο χρόνο», Διόπτρα, 2012.
«Στη σκιά των αιώνων», Διόπτρα, 2013.
«Από ξύλο και ασήμι», Διόπτρα, 2015.
«Ανεξέλεγκτο πάθος», Εμπειρία Εκδοτική, 2017.

Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της:
«Όταν σωπαίνει το φως» (μυθιστόρημα, 2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *