Home Ads

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

"Στην πΈνα": ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ!!


Στην πΈνα"  ✒️✒️
"ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"
Γράφει η Έλενα Νταβλαμάνου

Προτάσεις για δημιουργικό καλοκαίρι...

Τα σχολεία έκλεισαν και οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν. Χιλιάδες μικροί μαθητές αποχαιρετούν πλέον την κούραση και τις σχολικές υποχρεώσεις και υποδέχονται την ξεγνοιασιά.
Πόσο διαφορετικές ήταν οι δικές μας καλοκαιρινές διακοπές από αυτές των παιδιών μας… Με το που έκλεινε το σχολείο οι γονείς μας μάς έχαναν. Το πρωί που ξυπνούσαμε βγαίναμε στον κήπο, παίζαμε όλη μέρα με τα παιδιά της γειτονιάς κι επιστρέφαμε αργά το βράδυ, όταν είχε ήδη σκοτεινιάσει. Όλη την ημέρα παιχνίδι έξω με ένα σύντομο διάλειμμα για φαγητό και ίσως λίγη μεσημεριανή ξεκούραση. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Οι γονείς πλέον, αναζητούν δημιουργικές και «επιμορφωτικές» δραστηριότητες για να περνούν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο, χωρίς όμως να νιώθουν ότι είναι πάλι στο σχολείο. Το χειρότερο σενάριο είναι να καταλήξουν όλη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, χάνοντας την ευκαιρία για δημιουργία και εκτόνωση. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική στιγμή να τους προτείνουμε ασχολίες που θα διευρύνουν τους ορίζοντες τους και που θα τα κάνουν να νιώσουν χρήσιμα. Ήρθε ο καιρός για παιχνίδι και τα παιδιά το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Οι διακοπές με την οικογένεια διευκολύνουν στο παιδί την αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας, συνέχειας και συνέπειας μέσα από την νοηματοδότηση της επανάληψης στο χρόνο. Ευνοούν τα θετικά συναισθήματα, βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής του. Η ποιότητα χρόνου και οι κοινές δραστηριότητες είναι στιγμές ουσιαστικής αλληλεπίδρασης και συζήτησης των γονιών με το παιδί τους. Ποιοτικές αυθεντικές στιγμές υπάρχουν όταν συμμετέχουν ενεργά και οι δύο πλευρές με όλη τους την προσοχή, αμοιβαιότητα και αφοσίωση. Ο ποιοτικός χρόνος ενταγμένος με σταθερότητα και συνέπεια στην καθημερινότητα της σχέσης γονιού - παιδιού βοηθά στην εδραίωση ενός συναισθηματικού - ψυχικού δεσμού εμπιστοσύνης και ασφάλειας για το παιδί.

Να λοιπόν μερικές ιδέες απλές και εύκολες για ένα δημιουργικό και ευχάριστο καλοκαίρι για τα παιδιά.

Λογοτεχνία


Τα εξωσχολικά βιβλία είναι ένας περίφημος τρόπος για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα, αλλά και για να κρατήσει επαφή με τη μελέτη στις διακοπές. Επισκεφθείτε μαζί το βιβλιοπωλείο για να διαλέξετε βιβλία για το καλοκαίρι. Αφήστε το παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές και υποδεχθείτε τις ιδέες του με ενθουσιασμό. Καθώς το παιδί διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, μπορείτε να συζητάτε μαζί για την πλοκή και για τα μηνύματα που του μεταδίδει ο συγγραφέας. Ακόμα και να ξαναγράψετε μαζί το τέλος.

Αθλητικές Δραστηριότητες

Η ενασχόληση με ήπια άθληση – σύμφωνα πάντα με την ηλικία του παιδιού –κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, είτε μέσα από το παιχνίδι π.χ. ποδόσφαιρο, βόλεϊ, κρυφτό, κυνηγητό, είτε μέσα από ήπια αθλητική δραστηριότητα, ποδήλατο, κολύμπι είναι για το παιδί μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσει νέα, διαφορετικά αθλήματα από αυτά που ενδεχομένως ακολουθεί. Η αθλητική δραστηριότητα εκτός από τις κινητικές δεξιότητες, καλλιεργεί την ευρηματικότητα και ενισχύει τη δεξιότητα για επικοινωνία μέσω της κοινωνικοποίησης του παιδιού.

Ποδήλατο/πεζοπορία

Τα περισσότερα παιδιά θυμούνται την πρώτη τους εμπειρία με ποδήλατο στην αυλή του σπιτιού, ένα απόγευμα καλοκαιριού. Η ποδηλασία είναι μια δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά. Καθιερώστε βόλτες στη γειτονιά ή στο πάρκο μαζί με το ποδήλατο. Εξίσου όμορφη ιδέα είναι και η πεζοπορία, ειδικά αν γίνεται στη φύση. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να περπατάνε. Τα οφέλη, για τη μετέπειτα ζωή τους, θα είναι απεριόριστα.


Παιδική Κατασκήνωση

Το παιδί από την ηλικία των 5-16 ετών συμμετέχοντας στη κατασκήνωση έχει τη δυνατότητα για συναισθηματική εξέλιξη και αυτονόμηση. Με τις ποικίλες δραστηριότητες, δημιουργικά παιχνίδια και αθλήματα που του προσφέρονται έχει τη δυνατότητα για κοινωνικοποίηση, να αναπτύξει την αίσθηση της υγιούς ανταγωνιστικότητας, της αυτοσυντήρησης, των ορίων, της ευρηματικότητας, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της οργάνωσης. Ειδικότερα για τους γονείς που εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατασκήνωση αποτελεί μια πρακτική, ασφαλή και ευχάριστη εναλλακτική απασχόλησης των παιδιών. Η κατασκήνωση προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων στα παιδιά από πολιτισμικές (θεατρική ομάδα, ζωγραφική, κατασκευές με πηλό κ.τ.λ.) μέχρι αθλητικές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αναρρίχηση κ.τ.λ), βραδινές εκδηλώσεις, πιθανές εξόδους στο πλησιέστερο χωριό και άλλα δημιουργικά παιχνίδια.

Κολύμπι και παιχνίδια στην θάλασσα ή την παραλίαΜια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι το καλοκαιρινό μπάνιο. 
Συνήθως τα παιδιά παραμένουν σε κίνηση από τη στιγμή που φτάνουν στην παραλία μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν.
Κολύμπι, παιχνίδια με μπάλα, ρακέτες, παιχνιδίσματα στη θάλασσα και την παραλία πέρα από διασκέδαση σημαίνουν και φυσική δραστηριότητα.Οργανώστε ένα πικ-νικ

Πάρτε τους φίλους των παιδιών και οργανώστε ένα πικ νικ σε μια κοντινή παραλία ή μια εξοχή. Έτσι θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, αλλάζοντας παράλληλα παραστάσεις.

Επισκέψεις σε εκπαιδευτικούς χώρους

Οι επισκέψεις σε μουσεία ή στο ζωολογικό κήπο είναι δράσεις που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Οι εικόνες που βλέπουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών συνήθως αποτελούν μια μοναδική εμπειρία γι’ αυτά.


  
Δημιουργική απασχόληση μέσα στο σπίτι

Αν έχετε τη δυνατότητα να περάσετε εσείς κάποιες ώρες με το παιδί σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες για να απασχοληθεί δημιουργικά το παιδί.

Μαθήματα μαγειρικής

Είναι η πιο απλή δραστηριότητα για να κάνετε καθημερινά όλοι παρέα στο σπίτι.
Προγραμματίστε μαζί το μενού της εβδομάδας και φτιάξτε τις λίστες με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και κατά συνέπεια με τα απαραίτητα ψώνια. Επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ και δώστε στα παιδιά την υπευθυνότητα να συγκεντρώσουν τα υλικά για το φαγητό που έχουν αναλάβει. Στο ταμείο ζητήστε ξεχωριστή απόδειξη για τα δικά τους πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα «οικιακά» έξοδα. Η επαφή με τις πρώτες ύλες θα φέρει τα παιδιά πιο κοντά στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Έπειτα, θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν στο έπακρο τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους στον πάγκο της κουζίνας. Καλέστε και κάποιους φίλους τους και αφήστε τα να κοσκινίσουν, να ζυμώσουν ή να πλάσουν μόνα τους τα εδέσματα τους.


Χειροτεχνίες

Αεροπλανάκια από χαρτί και άλλες δημιουργικές χειροτεχνίες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες ιδέες για τα παιδιά, καθώς επίσης η ζωγραφική ή και η κατασκευή ευχητήριων καρτών και δώρων.

Φωτογραφίες

Αν δώσουμε στο παιδί μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μπορεί να κάνει θαύματα, μια που τα παιδιά έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στις «καλλιτεχνικές» φωτογραφίες. Φωτογραφίστε λοιπόν παρέα ό,τι σας τραβάει την προσοχή και στο τέλος του καλοκαιριού δημιουργήστε ένα όμορφο χειροποίητο άλμπουμ με όλες τις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες.


Κηπουρική

Μια πραγματικά απαιτητική δραστηριότητα, που όμως οι μικροί μας φίλοι θα βρουν συναρπαστική. Στα μικρά παιδιά αναθέστε να περιποιούνται τα λουλούδια, με ευθύνη να τα ποτίζουν συστηματικά. Αυτό θα τους διδάξει τη συνέπεια. Οι πιο μεγάλες ηλικίες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη φύτευση λουλουδιών και τη σπορά λαχανικών στον κήπο. Μια πραγματικά περίφημη ασχολία για να αγαπήσουν τη φύση και τα αγαθά της και να κατανοήσουν την έννοια της ανταμοιβής των κόπων τους.


Μαθήματα διακόσμησης

Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για να αλλάξουμε το παιδικό δωμάτιο. Μπορούμε απλά να αλλάξουμε τη διάταξη των επίπλων, να φτιάξουμε μια ζωγραφιά σε έναν από τους τοίχους, να αλλάξουμε το χρώμα σε έναν τοίχο, ή να προσθέσουμε χειροποίητες κατασκευές που θα φτιάξουμε μαζί με το παιδί.


Παιχνίδι, παιχνίδι, παιχνίδι…!

Τι άλλο; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το παιχνίδι είναι το Α και το Ω για τα παιδιά. Μπάλα, κούκλες, επιτραπέζια… Δεν έχει μεγάλη σημασία τι θα παίξουν. Τώρα το καλοκαίρι οφείλουμε να τους παραχωρήσουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο για να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο!

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για χαλάρωση και για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Είναι ευκαιρία για να ακούσουμε τα παιδιά μας και να τους μιλήσουμε για να μπορέσουν και αυτά να μας ακούσουν και να μας μιλήσουν. Είναι ευκαιρία να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν καλά μαζί μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να βιώνονται ως μία περίοδος ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ποιοτικού χρόνου, δραστηριοτήτων με την οικογένεια και τους φίλους. Η σωστή προετοιμασία και η ενεργή επικοινωνία γονιού – παιδιού, θα «επιτρέψει»: το καλοκαίρι να είναι μια περίοδος δημιουργικής ανάπαυσης, χαράς και ανάκτησης δυνάμεων για τις επόμενες περιόδους της χρονιάς. Καλό καλοκαίρι!

Έλενα ΝταβλαμάνουΗ Έλενα Νταβλαμάνου είναι Εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο «Saint Joseph» και  Συγγραφέας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:


Έλενα Νταβλαμάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *