Home Ads

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

"Στην πΈνα": ΣΚΑΚΙ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ..ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ


Στην πΈνα"  ✒️✒️
"ΣΚΑΚΙ, ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ"
Της  Dmitra PapanastasopoulouΣκάκι, το βασιλικό παιγνίδι..

Το σκάκι συμβολίζει τη διαμάχη των πνευματικών δυνάμεων του φωτός και τού σκότους, τους άγγελους και τους δαίμονες που αγωνίζονται για την κυριαρχία του κόσμου. Δηλώνει την ύπαρξη ως ένα πεδίο δράσης των αντιθέτων ενεργειών και δυνάμεων.
Η λευκή και μαύρη ή κόκκινη και λευκή σκακιέρα υποδηλώνει την εναλλασσόμενη έλξη όλων των θεμελιωδών δυαδικοτήτων και συμπληρωματικών καταστάσεων σε εκδήλωση, το αρνητικό και το θετικό, τη νύχτα και την ημερα, τον ήλιο και τη σελήνη, το αρσενικό και το θηλυκό, την ασάφεια και τη διαύγεια, τον χώρο και τον χρόνο. Επίσης, το διασταυρούμενο πρότυπο της ζωής που εναλλάσσεται από το καλό και το κακό, από την τύχη στην ατυχία.
Τα εξήντα τέσσερα τετράγωνα είναι το μάνταλα του Σιβά με την μεταμορφωτική του όψη και βασίζεται πάνω στον τετραπλό συμβολισμό του 8Χ8, το βασικό σχήμα ενός ναού ή πόλης και υποδηλώνει τον κόσμο με συγκεντρωμένες όλες του τις δυνατότητες που λειτουργούν στο σύμπαν και στον άνθρωπο, επομένως υποδηλώνει την κοσμική τελείωση.
Η ινδική κυκλική σκακιέρα εικονίζει την απειροσύνη και τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Το κάθε παιγνίδι είναι μια εποχή και η απομάκρυνση των κομματιών συμβολίζει μια περίοδο μή εκδήλωσης. Η κίνηση των κομματιών δηλώνει την αντίληψη όλων των δυνατοτήτων μέσα στον κόσμο και στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Η επιλογή της κίνησης είναι ελεύθερη, αλλά είναι δυνατόν να θέσει σε κίνηση μια αναπόφευκτη σειρά αποτελεσμάτων. Μετέχουν τόσο η ελεύθερη βούληση όσο και το πεπρωμένο. Το πνεύμα είναι η Αλήθεια και μέσα σ’ αυτή ο άνθρωπος είναι ελεύθερος∙ έξω από αυτή είναι σκλάβος του πεπρωμένου.

Ας δούμε τώρα τον συμβολισμό του κάθε κομματιού:
-Ο Βασιλιάς είναι ο ήλιος, η καρδιά και οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης, αλλά οι κινήσεις του είναι πολύ περιορισμένες.
-Η Βασίλισσα ή Βεζύρης είναι το πνεύμα, η σελήνη, υποδηλώνοντας αυτόν που κινείται κατά βούληση.
-Ο Αξιωματικός ή Ελέφαντας αντιπροσωπεύει τους κυβερνήτες του πνευματικού κόσμου και η κίνησή του βασίζεται στο τρίγωνο. Όταν κινείται στα λευκά τετράγωνα υπονοεί τη νοημοσύνη, τον θετικό δρόμο∙ όταν κινείται στα κόκκινα ή μαύρα υπονοεί το δρόμο της αφοσίωσης, τον αρνητικό δρόμο. Η διαγώνια κίνησή του συμβολίζει το υπαρξιακό και θηλυκό που κυβερνάται από τον Δία.
-Ο Πύργος ή Άρμα είναι η κοσμική δύναμη, οι κυβερνήτες του κόσμου. Η κίνηση βασίζεται στο τετράγωνο, που με τη σειρά του συμβολίζει την ύλη και τη γη, ενώ η αξονική κίνηση, που διασχίζει τα χρώματα της σκακιέρας, υποδηλώνει το σφριγηλό και αρσενικό που κυβερνάται από τον Κρόνο.
-Ο Ιππότης ή Άλογο είναι ο μυημένος, αυτός που χρησιμοποιεί τόσο τον διανοητικό δρόμο όσο και την αφοσίωση, αλλά χωρίς την δύναμη τού πνεύματος. Το άλμα της κίνησής του συμβολίζει την επίτευξη της μύησης, αλλά και την αριστερή ατραπό. Λέγεται επίσης ότι έχει στρατιωτική και ιπποτική σχέση με τα μυητικά τάγματα (π.χ. των Ναϊτών) και συγχρόνως είναι περιπλανόμενος ή πλανόδιος ιππότης που κυβερνάται από τον Άρη.
-Τα Πιόνια είναι ο συνηθισμένος άνθρωπος που επιχειρεί να διασχίσει τη σκακιέρα, μέσω των επτά βαθμίδων μύησης, για να φτάσει στο όγδοο τετράγωνο- τον σκοπό του μυημένου. Η επίτευξη της όγδοης κατάστασης είναι ο ξανακερδισμένος Παράδεισος, η πραγμάτωση, η φώτιση, γινόμενος έτσι ένας κινούμενος κατά βούληση. Τα πιόνια κυβερνώνται από την Αφροδίτη και τον Ερμή, το ζευγάρι των εραστών.
Στο ισπανο-αραβικό σκάκι το ΜΑΤ (σαχ-ματ) δεν σημαίνει απαραίτητα τον θάνατο του Βασιλιά, αλλά αυτός ατιμάζεται ή ηττάται, εκθρονίζεται και η παρτίδα τελειώνει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *