Home Ads

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΕΟΙ

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΙΩΤΟΥ (Roula Karampourniotou)


Η άποψη της φίλης μας Ρούλας Καραμπουρνιώτου 

“Οι Χαμένοι Θεοί” 
Συγγραφέας Βασίλης Μακαρίου
Εκδόσεις Πηγή

Η άποψή μου! 

Δεκατρείς αρχαιολόγοι και μία κοπέλα, η Ιφιγένεια, το κορίτσι του ήρωα, ξεκινούν έρευνες στο πανάρχαιο δάσος της Φολόης, σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ηρακλής σκότωσε κι εξαφάνισε το μυθικό είδος των Κενταύρων! Στόχος τους να ανακαλύψουν την σπηλιά όπου τους έθαψε ο ημίθεος και να αποδείξουν ότι ο Ηρακλής δεν ήταν απλά ένας μύθος αλλά υπαρκτό πρόσωπο κι αποτελεί μέρος της ιστορίας. Συμπαραστάτες της προσπάθειάς τους και αρωγοί, ο καθηγητής τους στη σχολή και ένας ασπροντυμένος κύριος, αγνώστων λοιπόν στοιχείων.
Υπάρχουν όμως και κάποιες σκοτεινές φιγούρες που προσπαθούν να τους αποτρέψουν.
Πρόκειται για μια ιστορία που κινείται στα όρια πραγματικότητας και φαντασίας, τόσο καλά πλεγμένα μεταξύ τους, που αδυνατείς να τα ξεχωρίσεις. Η υπόθεση, ενώ διαδραματίζεται στη σημερινή πραγματικότητα, σε ταξιδεύει στο παρελθόν με καταιγισμό πληροφοριών από την ιστορία και μυθολογία, πράγμα που φανερώνει όχι μόνο τις γνώσεις περί αυτών που κατέχει ο συγγραφέας, αλλά και της λεπτομερούς έρευνας που έχει διεξάγει.
Εκείνο όμως που σε εντυπωσιάζει είναι η άριστη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας! Σύνθετες προτάσεις, ιδιαίτερες εκφράσεις, εσωτερικοί μονόλογοι και λυρική γραφή δημιουργούν ένα εξαιρετικό κείμενο!
Ξεχωρίζει επίσης το γεγονός ότι το βιβλίο είναι όλο ένα κεφάλαιο και δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του πρωταγωνιστή!
Ίσως τελικά όλα αυτά να αποβλέπουν στη δημιουργία των προβληματισμών που επιθυμεί ο συγγραφέας.
Πού τελειώνει η μυθολογία και πού αρχίζει η ιστορία;
Τι είναι πραγματικό και τι αποκύημα της φαντασίας;
Ποιοι ευθύνονται για τη συγκάλυψη σημαντικών ιστορικών γεγονότων και ανακαλύψεων;
Ποιος έχει όφελος από το να κοιμίζει τον νου και τις ανθρώπινες συνειδήσεις;
Ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις.
Ερωτήματα που περιμένουμε να απαντηθούν στο επόμενο βιβλίο της τριλογίας!
Ένα ξεχωριστό βιβλίο, που συναρπάζει και καθηλώνει.

Περίληψη
«Βρισκόμαστε στη σύγχρονη Αθήνα, την πρωτεύουσα μιας χώρας σε παρακμή. Μιας χώρας που άλλοτε άκμασε χάριν της λατρείας των ιδεών και της ελεύθερης σκέψης. Σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν τόσο παράλογα φυσιολογικά, οι πρωταγωνιστές μας θα κληθούν να ερευνήσουν την πηγή της φυσιολογικότητας του είδους μας.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, η ζωή ανακατευθύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, κι ο χρόνος, ως μεταφορέας φωτός, αποστέλλει με την ακτίνα του τις πληροφορίες εκείνες που θα αποκαλύψουν ένα καλά κρυμμένο κι αιώνιο μυστικό. Ο δρόμος των πληροφοριών παραπλανά συνεχώς τις αισθήσεις, Η στιγμή της αποκάλυψης πλησιάζει. Μένει η σκέψη να μειώσει ταχύτητα, επιτρέποντας στο φως να την πλησιάσει, ώστε να αποκωδικοποιήσει σωστά τις πληροφορίες.
Θα καταφέρουν, τελικά, οι πρωταγωνιστές να παραμείνουν ανεπηρέαστα προσκολλημένοι στη δική τους έρευνα, στη δική τους Φολόη ή μήπως θα καταφέρει ο Ασπροντυμένος να κρατήσει ενεργό το πέπλο απόκρυψης της ιστορίας; Οι δαίμονες των αμφιβολιών χτυπούν ανελέητα τον νεαρό αρχαιολόγο. Δαίμονες που τείνουν να πάρουν σάρκα και οστά, εάν ο ίδιος δεν κερδίσει τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματά του.
Θα γίνουν οι δικαιολογίες τα επιχειρήματα της ανικανότητας ή μήπως η σοφία της δικής του Ιφιγένειας θα του χαράξει πάνω στον έναστρο ουρανό της Ελλάδας δρόμο φωτεινό προς τα αινίγματα του σύμπαντος;» (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *