Home Ads

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

5 ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΑ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 


"ΑΛΕΞ"
Συγγραφέας: Πιερ Λεμέτρ

Ποιος γνωρίζει πραγματικά την Αλέξ;
Είναι όμορφη. Προκλητική.
Για ποιο λόγο την απήγαγαν, την κράτησαν έγκλειστη και μετέτρεψαν τη ζωή της σε κόλαση;

Όταν ο αστυνόμος Βεροβέν ανακαλύπτει επιτέλους τη φυλακή της, η Αλέξ έχει εξαφανιστεί.
Η Αλέξ είναι πιο έξυπνη από τον απαγωγέα της.
Η Αλέξ, που δεν συγχωρεί τίποτα, που δεν ξεχνά τίποτα, και κανέναν.
Ποια είναι η πραγματική της ιστορία; Θύτης ή θύμα;

Ο Πιερ Λεμέτρ, βραβευμένος με Goncourt, ξετυλίγει με μαεστρία το αδράχτι της ατμοσφαιρικής αγωνίας και χειρίζεται επιδέξια τους κώδικες του νουάρ μυθιστορήματος: κλιμάκωση της έντασης σε κάθε σελίδα, ανατροπή των βεβαιοτήτων, καταιγιστική πλοκή και απρόβλεπτο φινάλε.


Θα το επέλεγα γιατί: Από πολύ καιρό το θέλω αυτό το βιβλίο. Νομίζω πως είναι ικανό να μου χαρίσει δυνατά συναισθήματα. Ένταση, αγωνία, μυστήριο, ανατροπή...νομίζω θα με δικαίωνε η επιλογή του. "ΤΟ ΘΑΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ"
Συγγραφέας William Wilkie Collins

Ποιο μυστικό κρύβεται σ΄ έναν ερειπωμένο πύργο; 
Πώς αυτό απειλεί ένα ερωτευμένο ζευγάρι; 
Τι σχέση έχει με την εξαφάνιση μιας παράξενης καμαριέρας; 

Έρωτας, μυστήριο και αγωνία από τον συγγραφέα του "Αρμαντέιλ" και της "Γυναίκας με τα Άσπρα".

Θα το επέλεγα γιατί: Μου αποπνέει πολύ μυστηριακή ατμοσφαίρα από το εξώφυλλο ακόμα. Το ότι ο ίδιος συγγραφέας έχει γράψει και το ¨Η γυναίκα με τα άσπρα", μετράει πολύ και το φέρνει ακόμα πιο κοντά στις επιλογές μου. Δεν αναφέρει πουθενά ανεξιχνιαστες δολοφονίες, κυνήγι δολοφόνων, αλλά υπόσχεται στην υπόθεση ένταση και μυστήριο. Αυτό θέλω να δω πως θα καταφέρει να μου το μεταφέρει..


"ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ"
Συγγραφέας: Ζυράννα Ζατέλη

"Έκοβα μ’ ένα τσεκούρι ξύλα και τα έβαζα μέσα σ’ ένα καλάθι. Μου άρεσε αυτή η δουλειά, μ’ ευχαριστούσε να βλέπω ότι χειρίζομαι με άνεση το τσεκούρι, σχεδόν όπως ο μπαμπάς, οι θείοι μου. Ήταν εκεί και μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια με κόκκινο δερματόδετο εξώφυλλο, και της δίνω κι εκεινής μια τσεκουριά! Κι αφού την έκοψα –όχι ακριβώς στη μέση–, άρχισα με ενδιαφέρον να την ξεφυλλίζω. Έβλεπα εικόνες που τις είχα λέει ξαναδεί και μου προκαλούσαν νοσταλγία, έβλεπα κι άλλα πράγματα. Η σταύρωση (του Χριστού να υποθέσω;) πολλές φορές. Τα πουλιά. Ο άντρας με τα μαύρα. Τα μικρούλικα οστά σε μια ταράτσα, σαν μέσα σ’ ένα κόσκινο. Δίπλα βελόνα και κλωστή. Αναρωτιόμουν αν θα του άρεσε να στείλω μερικά τέτοια στον Τάδε... Κάτι και για το δάσος του Βραδεμβούργου. Μια μαύρη τραγουδίστρια πάνω στη χλόη μισοξαπλωμένη, δίπλα σε μια πόλη. Τα παιδιά που έρχονταν απ’ το σχολείο τρώγοντας κάστανα ωμά. Είπα σε κάποιον πως συχνά τώρα τελευταία βλέπω τον Jo. στον ύπνο μου, ποιος ο λόγος;"

Τα "Τετράδια ονείρων "είναι ένα παράξενο και απρόσμενο βιβλίο, όπου η Ζυράννα Ζατέλη αποκαλύπτει τις θρυαλλίδες της γραφής της, τις μύχιες εικόνες που δημιούργησαν το μαγικό της σύμπαν· ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των ονείρων της–πρωταρχική ύλη της πεζογραφίας της–, με τα αινίγματα του υποσυνείδητου που η ίδια επέλεξε να καταγράψει ανασύροντάς τα από το χάος της ενύπνιας ζωής.


Θα το επέλεγα γιατί: Η γραφή της Ζυράννας Ζατέλη είναι εγγύηση, τα βιβλία της είναι είδηση όταν βγαίνουν. Δεν είναι για όλους.. Πολλοί τα χαρακτηρίζουν "βαριά". Σε αυτό λοιπόν νομίζω πως μας απευθύνει ένα κάλεσμα. Να τολμήσουμε να αναμετρηθούμε με μας. Να αναλύσουμε τα όνειρα μας, γιατί τα κυνηγάμε,γιατί αυτά και όχι άλλα,  τι μας προσφέρουν, πόσο αληθινά είναι και πόσο ουτοπικά. Γιατί τα κάνουμε, τι εξήγηση έχουν. Δεν εννοώ βέβαια αυτά που κάνεις με τα μάτια κλειστά.. Είναι βέβαια ένα ταξίδι και πάλι στο ασυνείδητο εγώ μας...μα όπως κάθε φορά, όλο και κάτι καλό μας αφήνει ο γυρισμός από ένα τέτοιο ταξίδι. 


" Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΣΑΙ - ΠΕΙΝΑΕΙ. Ο ΔΡΑΚΟΣ"

Συγγραφέας  Πέτρος Ζήκος

Οι «Πεινάει» με τα χρόνια καταντήσανε ένας μαραζιάρης λαός, και το χειρότερο, μάθανε να ζούνε με τον φόβο τους. Φοβισμένοι τραβούσαν πριν χαθεί το τελευταίο φως της μέρας να κλειστούνε στα σπίτια τους. Με την τρομάρα μέσα τους ξυπνούσαν αξημέρωτα και πέφτανε με τα μούτρα στην δουλειά. Από χαρά το χείλι τους δεν είχε σαλέψει για χαμόγελο. Αυλάκωναν οι ρυτίδες το μέτωπο και σούφρωνε η μύτη. Θα ΄λεγε κάνεις πως αποζητούσαν την ασχημία, μαζί με την κακομοιριά. Πάσχιζαν να δείχνουν άσχημοι και ασήμαντοι, από φόβο μην  τους λιμπιστεί ο δράκος, αν ποτέ τους αντάμωνε.  Ποιος δράκος; Μα αυτός που είχαν στην φύλαξη τους οι "Μασάει", κατά πως έλεγαν δηλαδή, στους Πεινάει. Το άλλο μεγάλο κακό που τους είχε βρει, ήταν το γεγονός πως σ΄ ολόκληρη την φυλή των Πεινάει, είχαν περάσει χρόνια πολλά, δίχως να ακουστεί η λέξη, Αύριο. Η λέξη αυτή με τον καιρό είχε ξεχαστεί, μιας και τους ήταν άχρηστη. 


Θα το επέλεγα γιατί: Διαβάστε λίγο την υπόθεση. Μιλάει για  φυλές και έναν δράκο.. Σας θυμίζει κάτι;; Εγώ πάλι είμαι σίγουρη πως ξέρετε και τις φυλές και τον δράκο. Έχει πολλά κρυμμένα μηνύματα αυτό το βιβλίο, πολλές αναγνώσεις...και θέλω να τα ανακαλύψω


"Η ΠΑΧΟΥΛΗ ΒΑΤΡΑΧΙΝΑ"
Συγγραφέας: Στέφανος ΠαπαδόπουλοςΈνα τρυφερό παραμύθι για την διαφορετικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο σχολικός εκφοβισμός και η απομόνωση ως αποτέλεσμα της σκληρής συμπεριφοράς που αναπτύσσουν συχνά τα παιδιά, καθώς και η σημασία που πρέπει να δώσουν οι γονείς στις αντιδράσεις αυτές. Το παραμύθι υμνεί την μητρική αγάπη και μας διδάσκει έμπρακτα πως η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στην ομορφιά της ψυχής.

ΔΡΑΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: (για παιδιά και γονείς) 

Γίνεται ανάγνωση του παραμυθιού από τον ίδιο τον συγγραφέα με ταυτόχρονη προβολή σε προτζέκτορα και κάρτες συναισθημάτων, παρασύρουν τα παιδιά σ’ ένα δημιουργικό παιχνίδι εσωτερικής έκφρασης. Η δραματοποίηση επιλεγμένων σκηνών αναδεικνύει ταλέντα και τα παιδιά παίζουν, χαίρονται, υποδύονται ρόλους.

ΔΡΑΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: (Μόνο για γονείς)

(Γαλλικά – Αγγλικά – Ελληνικά) 

Με αφόρμηση το παραμύθι «Η παχουλή βατραχίνα»,
ο συγγραφέας Στέφανος Παπαδόπουλος, μας ταξιδεύει στον κόσμο των παραμυθιών και μας εξηγεί, γιατί ένα παραμύθι, δεν είναι απλά μια ιστορία. Αναφέρεται στους μύθους και την πραγματικότητα, γύρω από την ανάγνωση των παραμυθιών και μοιράζεται προτάσεις για το πριν, το κατά και το μετά της αφήγησης.


Θα το επέλεγα γιατί: Είναι ένα από τα παραμύθια που τα παιδιά μου λατρεύουν, μα και εγώ το αγάπησα για πολλούς λόγους. Αν λοιπόν είναι να φύγετε διακοπές και θέλετε κάποιο βιβλίο για τα παιδιά σας, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πολλά μηνύματα, όμορφη εικονογράφηση, πλούσιο και ευκολονόητο λεξιλόγιο. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *