Home Ads

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

"Στην πΈνα": ΕΜΠΝΕΥΣΗ!..ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΟΝΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ


Στην πΈνα"  ✒️
✒️
"ΕΜΠΝΕΥΣΗ!"
Γράφει η Σόνια Αλεξίου

Έμπνευση!


Πριν από λίγες ημέρες, καθώς διάβαζα κάποια κείμενα «περί συγγραφής» στο ίντερνετ, το μάτι μου έπεσε σε ένα άρθρο με τίτλο “inspiration tutorial”. Έπειτα από την πρώτη αντίδραση των ανασηκωμένων φρυδιών μου, καθώς δεν περίμενα να βρω οδηγίες ακόμη και για… την έμπνευση, μπήκα σε πειρασμό να το διαβάσω, ορμώμενη από την περιέργειά μου.

Ένας πίνακας με αριθμημένα συννεφάκια και άδειες σειρές σε προσκαλούσαν να γράψεις τις λέξεις και τις σκέψεις σου ώστε να καταλήξεις σύντομα στην πολυπόθητη έμπνευση. Το άρθρο υποστήριζε πως η έμπνευση για τη δημιουργία προέρχεται έπειτα από τη διεργασία των ήδη υπαρχουσών σκέψεων μας και πως είναι αποτέλεσμα σωστής τακτικής και προγραμματισμού.
Ομολογώ πως αυτό με προβλημάτισε, κάνοντάς με να αναρωτηθώ : Τι είναι τελικά η έμπνευση και από που πηγάζει; Από τον εαυτό μας ή από κάποιους εξωτερικούς παράγοντες; Πρέπει να την αναζητήσουμε ή να περιμένουμε καρτερικά να μας χτυπήσει την πόρτα;

Ετυμολογικά η λέξη εμπνέω σημαίνει φυσώ προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο ο δημιουργός δίνει ζωή στο γέννημά του. Στην παλαιά διαθήκη αναφέρεται πως ο Θεός φύσηξε στο πρόσωπο του ανθρώπου δίνοντάς του πνοή ζωής, μετατρέποντάς τον από χώμα σε ζωντανό όν. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το δημιουργό κάποιου έργου. Ένα ερέθισμα φυσά μέσα του, ζωντανεύοντας τη φαντασία που σύντομα θα μετατραπεί σε δημιούργημα. Το ερέθισμα θα μπορούσε να είναι μία μελωδία, μία μυρωδιά, η βροχή, ένα χαμόγελο. Οτιδήποτε μπορεί να ξυπνήσει τα κύτταρα της δημιουργίας.


 Λέγεται πως το διάσημο έργο του Σαλβαντόρ Νταλί «Τα ρολόγια», το εμπνεύστηκε στον ύπνο του. Στο όνειρό του είδε ρολόγια να λιώνουν κι έπειτα τα μετέφερε στον καμβά δημιουργώντας έτσι ένα από τα διασημότερα έργα του.

Ορισμένοι συγγραφείς εμπνέονταν πάντοτε σε συγκεκριμένες ώρες. Ο Έρνεστ Χέμινγουει έγραφε πάντοτε στο πρώτο φως της ημέρας, καταφέρνοντας τότε να βάλει σε σειρά τις σκέψεις του, ενώ ο Τζακ Κέρουακ εμπνέονταν υπό το φως ενός κεριού κι έπειτα από βαθιά προσευχή.

Αξιοσημείωτο είναι πως μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Βαν Γκογκ και η Βιρτζίνια Γουλφ έπασχαν από διπολική διαταραχή κάτι που όπως αναφέρουν ψυχολόγοι αναφέρουν εκτίναξε στα ύψη την έμπνευσή τους.

Ως πηγή έμπνευσης επίσης μπορούν να θεωρηθούν οι οικονομικές ή κοινωνικές δυσκολίες που βιώνει ο καλλιτέχνης, καθώς και θέματα υγείας μέσα στην οικογένεια.

Στο παρελθόν υπήρξαν πολλοί που προσπάθησαν να διατυπώσουν την έννοια της έμπνευσης.

Έμπνευση και μεγαλοφυία είναι το ένα και το αυτό – Βίκτωρ Ουγκό

Κάθε στιγμή έμπνευσης είναι στιγμή παραφροσύνης – Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Η έμπνευση είναι μία πνοή, ένας αέρας, αλλά και μία αστραπή – Ανώνυμος

Η έμπνευση γεννιέται από την επαφή του τυχαίου με το πάθος του ποιητή – Γαβριήλ Ντερζάβιν

Όπως και να έχει, είτε η έμπνευση προέρχεται από τον προγραμματισμό ή την ιδιοφυία, τα όνειρα ή τα γεγονότα, πάντοτε θα αποτελεί τον έρωτα που ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να αποζητά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *