Home Ads

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

"12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ" των Κώστα και Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή


Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 

"12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ"
Συγγραφείς: Κώστας και Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Εκδόσεις Ωκεανός

Το μυθιστόρημα "12 Γυναίκες", είναι 12 διαφορετικές ιστορίες έρωτα και προδοσίας βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, με μόνο κοινό τους σημείο, τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου, τον δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη, που η φαντασία των δημιουργών του βιβλίου γέννησε για να "δέσει" τις ιστορίες αυτές. Ο Βενιέρης είναι ένας άντρας με δυνατή προσωπικότητα, με ενεργό και ρυθμιστή ρόλο στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, επαγγελματικά καταξιωμένος, οικονομικά ανεξάρτητος και πάρα πολύ γοητευτικός. Έχει πολύ έντονη και γεμάτη ερωτική ζωή και είναι φανατικός εργένης. Είναι ένας σκληρός άνθρωπος, εγωιστής, αδίστακτος και "παρτάκιας" στις σχέσεις του με τις γυναίκες. Προσωπικός του στόχος πάντα η δική του ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Παίζει μαζί τους, πουλώντας τους ψεύτικα όνειρα και απατηλές ελπίδες, μέχρι να τις κάνει δικές του. Μετά δεν παρουσιάζουν πια κανένα ενδιαφέρον γι αυτόν και έτσι αμετανόητος και με καλοταισμένο τον αντρικό του εγωισμό, συνεχίζει χωρίς τύψεις και ενοχές, πετώντας σε κάθε γωνία της ζωής τους, τις γυναίκες που συναντά στο διάβα του, σαν αποτσίγαρα.

Αυτός λοιπόν ο άντρας κλονίζεται όταν αρχίζει να παίρνει απειλητικά μηνύματα από την..Νέμεσις. Ποια είναι η Νέμεσις;; Δεν το ξέρουμε, αρχικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι άντρας ή γυναίκα. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μισεί τον Βενιέρη θανάσιμα, γιατί τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο της γυναικάς που την έφερε στην ζωή. Είναι λοιπόν νόθο παιδί του Βενιέρη και αποφασισμένο να τον εκδικηθεί για όλα όσα του έχουν συμβεί και τον θεωρεί υπεύθυνο. Με τρόπο αυταρχικό και απόλυτο του ζητάει να κάνει κάποια πράγματα και τον απειλεί πως αν δεν τα κάνει, θα τον καταστρέψει. Του έχει δώσε και διορία, μόνο μια βδομάδα!! Ο Βενιέρης αναστατώνεται και αποφασίζει να ανακαλύψει μέσα σε αυτή την βδομάδα, την αληθινή ταυτότητα της Νέμεσις. Ο μόνος τρόπος είναι να βρει ποια είναι η μητέρα, έτσι ένα ταξίδι στο παρελθόν ξεκινά για τον ήρωα μας.Μια προσωπική του ανάδρομη που θα του ξυπνήσει μνήμες, συναισθήματα μα θα του θυμίσει και λάθη του και θα τον επιβάλλει έτσι σε μια εσωτερική αναζήτηση που θα τον οδηγήσει στην δική του αυτοκριτική και ίσως και κάθαρση.
Το μαγικό που έκανε αυτό το βιβλίο σε μένα είναι το ότι το "άκουγα", δεν το διάβαζα. Άκουγα την γνώριμη φωνή του Κώστα Χαρδαβέλλα να μου το αφηγείται και να το παρουσιάζει. Έβλεπα τις εικόνες που γεννούσαν οι περιγραφές των συγγραφέων να γίνονται ακόμα μια αγαπημένη εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και εγώ για άλλη μια φορά την παρακολουθούσα ξέπνοη. "Ο αθέατος κόσμος του Βάνια Βενιέρη"
12 γυναίκες λοιπόν, με 12 διαφορετικές ιστορίες να μας αποκαλύπτονται στις σελίδες του βιβλίου. 12 γυναίκες..με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και ψυχοσύνθεση, που όμως στην κάθε μια από αυτές αναγνωρίζουμε κάτι οικείο σε μας, κάτι δικό μας..Θα ήταν αδύνατον νομίζω να μην συμβεί αυτό, το φαντάζεστε ήδη υποθέτω από αυτά που σας έχω ήδη γράψει, αλλά και γιατί το μυθιστόρημα αυτό αναφέρετε με αυτό τον τρόπο, μέσα από αυτές τις 12 γυναίκες και τις ιστορίες τους, στην πιο πολυσύνθετη σχέση του ανθρώπου, από την αρχή ακόμα της ύπαρξης του πάνω στην γη, αυτής μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. 
Είναι μια πολύ πρωτότυπη ιστορία αλλά όχι μόνο για την πλοκή της. Πρωτότυπη την κάνει και η συνεργασία των δυο αυτών άντρων, του πατέρα και γιου, του Κώστα με τον Κωνσταντίνο!!
Έχοντας και εγώ ένα γιο 23 ετών, καταλαβαίνω τις οποίες δυσκολίες μπορεί να αντιμετώπισε αυτή η συνεργασία. Μιλάμε για δυο διαφορετικές γενιές, διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις και πιστεύω, διαφορετικό τρόπο ζωής και βιώματα μιας άλλης εποχής και για τις δυο μεριές. Διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του έρωτα ακόμα και της ίδιας της ζωής. Δεν ξέρω τι μπορεί να βρήκαν μπροστά τους οι δυο συγγραφείς μας, μπορεί και τίποτα, αυτό που ξέρω όμως κρίνοντας από το αποτέλεσμα, που είναι αυτό το βιβλίο, είναι ότι φαίνεται να τα ξεπέρασαν όλα και μας παρέδωσαν ένα άρτιο μυθιστόρημα, σωστά ισορροπημένο και γραμμένο με τέτοιο τρόπο που δεν καταλαβαίνεις που επεμβαίνει ο ένας και που ο άλλος, ποια από τις ιστορίες έχει γράψει ο Κώστας και πια ο Κωνσταντίνος και δεν σας κρύβω πως το προσπάθησα πολύ, θέλοντας να συγκρίνω τον τρόπο γραφής τους, μα δεν τα κατάφερα. Είναι απολυτή η σύμπνοια!! Μια η πένα!! Κατάφεραν να λειτουργήσουν ως ένας, να ξεπεράσουν ρόλους και εγωισμούς, ταυτότητες και ιδιότητες και να βρουν τον ιδανικό τρόπο να ενώσουν τα καλύτερα στοιχεία του ενός με τον άλλο και το αποτέλεσμα πιστέψτε με είναι υπέροχο!!!
Εδώ θα σας αποκαλύψω και κάτι. Στο βιβλίο αυτό είχε συμμετοχή και η Μαρία Παναγοπούλου, σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα και μητέρα του Κωνσταντίνου. Ως συγγραφέας και η ίδια λοιπόν (έχει γράψει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα το "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός εδώ και λίγο καιρό) μα και ως γυναίκα, μπόρεσε να βοηθήσει και να χαρίσει την προσωπική της ματιά, την ματιά της συζύγου, της γυναίκας, της μάνας στο κείμενο. Εμένα αυτό με συγκίνησε.. Είναι πράγματι άξιο λόγου στις μέρες μας να υπάρχει ταύτιση απόψεων και κοινά σημεία που να ενώνουν οικογένειες και όταν όλο αυτό βρίσκει τρόπους να φαίνεται και να εκφράζεται, να λειτουργεί θετικά, τότε είναι ακόμα πιο όμορφο και συγκινητικό.
Θα σας μιλήσω τώρα για τα χαρακτηριστικά του βιβλίου.
Είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο λόγος ρέει αβίαστα. Είναι ευκολοδιάβαστο και μπορείς αμέσως να καταλάβεις πως σκοπός των συγγραφέων του, δεν είναι να εντυπωσιάσουν με πλούσια σχήματα γραπτού λόγου, με λέξεις εντυπωσιακές και βαρύγδουπες, που θα προκαλέσουν θαυμασμό για την συγγραφική τους δυνατότητα, μια ικανότητα που σίγουρα της έχουν, αλλά δεν στην "πετάνε στην μούρη", αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Στόχος είναι να φθάσουν τα μηνύματα στον αναγνώστη τους εύκολα και άμεσα..και αυτό γίνετε!! Είναι προς τιμήν τους λοιπόν που δεν προβάλλονται και δεν εκβιάζουν τον θαυμασμό του αναγνώστη με αυτό τον τρόπο. Το κείμενο είναι βατό και άμεσο από την αρχή μέχρι το τέλος, το απολαμβάνεις απερίσπαστα, το παρακολουθείς εύκολα μέσα από τον τρόπο που είναι γραμμένοι οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων του βιβλίου, αλλά και οι εσωτερικοί μονόλογοι των ηρώων. Γίνετε οικείο, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που όλοι έχουμε ακούσει  ή και πει μα και με λεξιλόγιο που είναι εναρμονισμένο στο σήμερα πετυχαίνει την απολυτή εξοικείωση με τον αναγνώστη.
Το διακριτικό και όμορφο χιούμορ είναι ένα ακόμα στοιχείο του βιβλίου. Τοποθετημένο σωστά, στα κατάλληλα σημεία με τις ανάλογες δόσεις την κάθε φορά, προσφέρει στο κείμενο ένα χαρούμενο χρώμα και το κάνει πιο ανάλαφρο, χαρίζοντας στον αναγνώστη μικρές ανάπαυλες ανάμεσα σε σκηνές έντασης, αγωνίας, αλλά και αισθησιασμού. Τις αποδυναμώνει θαρρείς για λίγο, σκόπιμα, για να τις αποδώσει πιο κάτω ακόμα πιο έντονες και ενισχυμένες με μεγαλύτερη γεύση αναγνωστικής ηδονής και τέρψης.
Ο αισθησιασμός που αναφέρω πιο πάνω είναι ένα ακόμα στοιχείο του βιβλίου στο οποίο θα σταθώ. Είναι έντονος, ρεαλιστικός και διάχυτος στις περιγραφές των ερωτικών σκηνών του βιβλίου. Κατά της γνώμη μου δεν θα μπορούσε να μην ήταν!! Μιλάμε για έναν άντρα με έντονη σεξουαλική ζωή και  δράση. Αν ο συγγραφέας δεν μπορέσει να σου το αποδώσει όλο αυτό και να νιώσεις τον αισθησιασμό των σκηνών τότε δεν υπάρχει λόγος να εμπεριέχονται στο κείμενο. Η ικανότητα να περιγράψει μια ερωτική σκηνή ένας συγγραφέας στον αναγνώστη του, χωρίς να την εκφυλίσει, είναι για μένα ένα μεγάλο προσόν για όσους ασχολούνται με την συγγραφή και δυστυχώς δεν το έχουν όλοι. Εδώ λοιπόν το απήλαυσα!!   
Ένα ακόμα γνώρισμα που ξεχώρισα στο βιβλίο αυτό, είναι το πως καταφέρνει έμμεσα και διατηρώντας την αντικειμενικότητα που χρειάζεται, αλλά και την σωστή απόσταση και προσέγγιση, να μας παρουσιάσει με έναν ιδιαίτερο  τρόπο, καυστικό και επικριτικό όπου χρειάζεται μα και όσο χρειάζεται, σημαντικά γεγονότα της πολίτικης εγχώριας και διεθνούς σκηνής που εξελίχθηκαν στην πορεία της επαγγελματικης ζωής του Βενιέρη, γεγονότα αληθινά που άλλα τα θυμόμαστε κι άλλα μας τα θυμίζει το κείμενο.  Έτσι σε βάζει στην διαδικασία να σκεφτείς και να διαμορφώσεις άποψη εσύ. Γεγονότα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις ζωές κάποιων δημοσιογράφων και που μέσα από αυτά μας παρουσιάζεται χωρίς "πέπλα" το πολίτικο σκηνικό του τόπου μας μα και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από τα Μ.Μ.Ε. Χωρίς "πέπλα" ανακαλύπτουμε και τον καλά κρυμμένο αθέατο δημοσιογραφικό κόσμο, που κάθε άλλο πάρα ονειρικά πλασμένος είναι! Μίζες, μαύρο χρήμα, παρεμβάσεις, χαλιναγώγηση, αποπροσανατολισμός μα και σκόπιμη διαμόρφωση με τρόπο παραπλανητικό της κοινής γνώμης, υποκινημένο πάντα από διάφορα συμφέροντα. Σας λένε κάτι όλα αυτά;;
Οι χαρακτήρες του βιβλίου δεν είναι πλασματικοί μα απόλυτα ρεαλιστικοί. Τους νιώθεις, τους συμμερίζεσαι, τους κατανοείς και εσύ αποφασίζεις πως θα τους κρίνεις. Μέσα από την ανατρεπτική σε πολλά σημεία πλοκή του βιβλίου, τους ακολουθείς σε κάθε τους βήμα μέχρι την τελευταία σελίδα. Η ιστορία μπορεί να φαίνεται εύκολη στο να προβλέψεις την συνεχεία της, μα αυτό δεν συμβαίνει πουθενά. Απρόβλεπτες εξελίξεις και αναγνωστικές εκπλήξεις που προκαλούν ποίκιλλα συναισθήματα κρατούν στα ύψη το ενδιαφέρον του αναγνώστη και  οδηγούν γρήγορα στο τέλος. Εκεί  η δυναμική που δίνει στο κείμενο η απρόσμενη μα ευχάριστη ανατροπή, που οι συγγραφείς του βιβλίου κρατούν σαν τον τελευταίο άσσο,  κυριολεκτικά το απογειώνει.  
Η Νέμεσις ήταν θεά και ταυτόχρονα η προσωποποίηση της θείας δίκης. Ως θεότητα απέδιδε στον καθένα την ευτυχία ή και την δυστυχία που του αναλογούσαν. Επιβράβευε ή τιμωρούσε κάποιον με γνώμονα το δίκαιο. Όμως δεν τιμωρούσε μόνο το έγκλημα, τιμωρούσε και την έπαρση, την αλαζονεία, την υπερβολή, προσπαθώντας να φέρει την ισορροπία στις ζωές των ανθρώπων. Η ώρα της κρίσης λοιπόν έφθασε και αποδόθηκε και στον Βενιέρη. Αν ήταν αυτή που του αναλογούσε, αν ήταν δίκαιη ή άδικη θα έχετε το δικαίωμα και την ευκαιρία να το κρίνετε διαβάζοντας το βιβλίο "12 γυναίκες". 
Αυτό που θα σας πω εγώ είναι ότι ο τρόπος που θα το κάνετε και που το βιβλίο σας οδηγεί με "χειρουργική"μαεστρία σε αυτόν, συνειδητά, με απόλυτη ακρίβεια και αίσθημα ευθύνης, θα σας βοηθήσει να δείτε αλλιώς τα πράγματα που σας τυχαίνουν και που εσείς τα προκαλείτε ή τα αποδέχεστε. Η Νέμεσις βλέπετε είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα..
Το μυθιστορήματα των Κώστα και Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα είναι ένα βιβλίο που μπορείς να του αποδώσεις πολλούς χαρακτηρισμούς και διαφορετικές ερμηνείες. 
Είναι σίγουρα όμως ένα δυνατό ψυχογράφημα. Ένα "ουσιώδες" βιβλίο που θα το απολαύσετε και στο τέλος θα το λατρέψετε.
Το βιβλίο "12 γυναίκες" είναι ένα ταξίδι! Ποιος δεν αγαπά τα ταξίδια..
Ο προορισμός του είμαστε εμείς!! 
Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε πόσο καλά θα περάσετε σε αυτό το ταξίδι;;

 

Λίγα λόγια γα το βιβλίοΔώδεκα γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, που τις ενώνει ένα αόρατο νήμα: η ερωτική τους σχέση με τον διάσημο δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη. Έναν άντρα πλούσιο, επιτυχημένο, διαπλεκόμενο με την εξουσία, σκληρό και αδίστακτο με τις γυναίκες, που παίζει μαζί τους πουλώντας τους κάλπικα όνειρα, οργώνει τις ψυχές και τα κορμιά τους κι ύστερα τις πετάει σαν αποτσίγαρα.
Μέχρι που φτάνει η στιγμή που οι αμαρτίες του παρελθόντος επιστρέφουν μεταμφιεσμένες σε Νέμεση, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το παρόν και το μέλλον του. Μία εβδομάδα είναι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του για να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα της εκδίκησης, πριν δει τη ζωή του να γίνεται στάχτη. Θα προλάβει;

Ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας,
ένας πατέρας κι ένας γυιός, ενώνουν εμπειρίες και απόψεις
για την πιο σύνθετη σχέση που υπάρχει στον πλανήτη γη:
την σχέση μεταξύ άντρα και γυναίκας.Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Κώστας & Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας

Κώστας Χαρδαβέλλας
«Από την ημέρα που έμαθα να γράφω, ήξερα ότι θα γίνω δημοσιογράφος», λέει ακόμη και  σήμερα ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Tο «ταξίδι» του στον μαγικό κόσμο της Δημοσιογραφίας ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών. Πάντα ρεπόρτερ. Και πάντα στους «δρόμους της φωτιάς». Σε πολέμους. Σε παγκόσμια γεγονότα. Σε εθνικές τραγωδίες.  «Εφημεριδάς» από κούνια. Πρώτα στο ΕΘΝΟΣ (προ Μπόμπολα) και μετά ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (στη χρυσή της εποχή), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (από τους ιδρυτές της το 1975), ΤΑ ΝΕΑ (το δεύτερο σπίτι του για 23 χρόνια), REALNEWS. Σαράντα χρόνια στην τηλεόραση. Κάπου 1700 εκπομπές, περισσότερες από 5000 ώρες στον «τηλεοπτικό αέρα». Από το 1977 στην ΕΡΤ με την εκπομπή «Πρόσκληση στο στούντιο», μετά στους θρυλικούς «Ρεπόρτερς» με Γ.Δημαρά και Γ. Λιάνη κι ύστερα τηλεοπτικός πρωταθλητισμός σε MEGA, ΣΚΑΪ, STAR, ANT-1, ΝΕΤ, ALTER, EPSILON. Αξέχαστες ραδιοφωνικές ώρες στον ΣΚΑΪ 100.3, στον Real 97.8 και στον Alpha 989. Δημιουργός της διαδικτυακής εφημερίδας Newsbomb.gr από την οποία αποχώρησε όταν αυτή κατέκτησε την πρώτη θέση της επισκεψιμότητας. Συγγραφέας δύο βιβλίων, «Το έπος του Πολυτεχνείου»- Εκδόσεις Χρυσ. Παπαχρυσάνθου και «Όσα δεν είπα και δεν έγραψα»-Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Το 12 Γυναίκες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον γυιό του Κωνσταντίνο, από τις Εκδόσεις Ωκεανός

Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας
Ο Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας σπούδασε Διαιτολογία- Διατροφολογία στο King’s College London. Είναι κάτοχος PG στην Ψυχολογία από το University of Liverpοol και MSc στην Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Διαθέτει Coaching Certificate από το ΕΚΠΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα διατροφής, είναι δημιουργός του lovemykilos.com και αποκλειστικός συνεργάτης του Πρότυπου Κέντρου Διατροφής LIFESMILE.
Έχει γράψει το βιβλίο «Κώστας Χαρδαβέλλας- Το ζεϊμπέκικο του νικητή» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016). Το 12 Γυναίκες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον πατέρα του Κώστα Χαρδαβέλλα, από τις Εκδόσεις Ωκεανός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *