Home Ads

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΟΥΝ

Aνακαλύπτοντας τους θησαυρούς 
της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας 
από τον Tim Orfanos!

'Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστοουν' 
 Richard Bach (1970)

Υπόθεση: Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, η πιο πολυσυζητημένη, γεμάτη έμπνευση ιστορία της εποχής μας, αφηγείται τη ζωή ενός πουλιού, που είναι αποφασισμένο να μην είναι συνηθισμένο. Αυτό το μοντέρνο κλασικό best seller που έχει εκδοθεί με ένα όμορφο νέο εξώφυλλο και είναι η ιστορία ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, αλλά και να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες, έχει εμπνεύσει ανθρώπους ανά δεκαετίες.
"Οι πιο πολλοί γλάροι το μόνο που μπαίνουν στον κόπο να μάθουν είναι οι βασικές αρχές της πτήσης -δηλαδή πως να πετούν για να φτάσουν από την ακροθαλασσιά στην τροφή τους και πάλι πίσω", γράφει ο συγγραφέας Richard Bach σε αυτή την αλληγορία για ένα μοναδικό πουλί που ονομάζεται Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον. "Γι' αυτούς δεν έχει σημασία το πέταγμα, αλλά το φαγητό. Όμως για τούτον εδώ το γλάρο, μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά τού να πετάει". Το πέταγμα στην πραγματικότητα είναι η μεταφορά που κάνει την ιστορία αυτή υψηλού νοήματος. Αυτό το μοντέρνο κλασικό best seller είναι ένα παραμύθι για την αναζήτηση υψηλού νοήματος στη ζωή, ακόμη κι αν το σμήνος σου, η φυλή ή η γειτονιά σου βρίσκει τη φιλοδοξία σου απειλητική (κάποια στιγμή ο αγαπημένος μας γλάρος εξορίζεται από το ίδιο του το σμήνος).
Χωρίς να διακινδυνεύει το υψηλό του όραμα, ο Ιωνάθαν μαθαίνει τη σημασία της αγάπης και της ευγένειας και λαμβάνει την ύψιστη ανταμοιβή -την υπεροχή. Οι ονειρικές εικονογραφήσεις από τον Russell Munson είναι απλώς οι σωστές εικονογραφήσεις για αυτό το κλασικό έργο πνευματικότητας που έχει εμπνεύσει χιλιάδες αναγνώστες να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να εκπληρώσουν τον πραγματικό τους σκοπό.
Η νέα εμπλουτισμένη έκδοση ενός κλασικού βιβλίου με το τέταρτο μέρος του Γλάρου Ιωνάθαν που για χρόνια ο συγγραφέας κρατούσε σε ένα συρτάρι.
Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον: Ένας Χαλίλ Γκιμπράν με φτερά (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σύντομη κριτική:

Ίσως, το κατεξοχήν εγχειρίδιο του self-coaching (1970) και ένα από τα πιο επιτυχημένα best sellers της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας (πάνω από 60.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως), το οποίο, στην αρχή, προκάλεσε το μένος καθολικών ιερέων. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο ναι μεν δεν διαθέτει θεολογικό χαρακτήρα, αλλά έχει τέτοια εσωτερική 'δύναμη' και ενέγεια, ώστε σε κατακλύζει 'ψυχή τε και σώματι'.
Σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, ο Bach εμπνέεται από τους περιπάτους του σε μια προκυμαία, όπου έσφυζε από γλάρους και γράφει ένα παραμύθι-ωδή στην ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αυτοδυναμία, τη δημιουργικότητα, τη δύναμη που κρύβει κάθε ζωντανό όν μέσα του, και τη θετικότητα.
Ο Γλάρος Ιωνάθαν-Λίβινγκστόουν είναι ο κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να ξεχωρίσει και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο κάτι νέο και μοναδικό, το οποίο απομακρύνει από τη 'ζώνη άνεσης' και φέρνει τη ροή της ενέργειας στον επιθυμητό επίπεδο για να ωθήσει τον άνθρωπο να μεγαλουργήσει.
Το βιβλίο περιέχει καί ασπρόμαυρες φωτογραφίες γλάρων που περνάνε από το ένα στάδιο εξέλιξης στο επόμενο, σύμφωνα και με την εξέλιξη της πλοκής του παραμυθιού, ενώ η συγκεκριμένη νεότερη έκδοση πέριλαμβάνει καί το 4ο μέρος της ιστορίας, το οποίο δεν έχει ξαναεκδοθεί.
Ένα παραμυθένιο μυθιστόρημα με φιλοσοφική διάθεση που αντικατοπτίζει το πνεύμα της 'Νέας Εποχής' και του μετέπειτα 'ρεύματος' της θετικής Ψυχολογίας.
Βαθμολογία: 4,7/5 ή 9,4/10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *