Home Ads

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

" ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ" της Τζίνας Ψάρρη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 

"Οι κόρες της ανάγκης"
Συγγραφέας Τζίνα Ψάρρη
Εκδόσεις Άνεμος εκδοτική


Η Κλωθώ είναι η Κόρη της Ανάγκης κατά τον Πλάτωνα, όπως αναφέρει η δημιουργός του μυθιστορήματος, "Οι κόρες της ανάγκης". 
Ήταν η νεώτερη από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας. Αντιπροσωπεύει το παρόν στη ζωή των ανθρώπων. Πίστευαν ότι έκλωθε με τη ρόκα της το νήμα της ζωής του κάθε ανθρώπου, το πεπρωμένο του που τον συνόδευε μέχρι το θάνατό του.
                                                                    
Στο βιβλίο "Οι κόρες της ανάγκης", που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική η  συγγραφέας του Τζίνα Ψάρρη, υφαίνει περίτεχνα κάθε σελίδα του μυθιστορήματος της, ξετυλίγοντας την πλοκή του βάση των επιλόγων των ηρώων της, θέλοντας από την αρχή να δείξει στον αναγνώστη της, πως εμείς μέσω των επιλόγων μας είμαστε οι κυρίαρχοι της ζωής μας και όχι ο παράγοντας τύχη, κάρμα, πεπρωμένο, ριζικό!! 

 Πολλά είναι τα μηνύματα που ψιθυρίζουν στο αυτί σου "Οι κόρες της ανάγκης", μα φωνάζουν το μεγαλύτερο. Το μήνυμα της ενσυναίσθησης. Η πένα της Ψάρρη φαίνεται να καθοδηγείται και  να εμπνέεται από την ανάγκη της να μας ταξιδέψει και να μας κάνει να σταθούμε μπροστά σε διαφορετικά μονοπάτια  για τον καθένα μας. Το ποιο θα αποφασίσουμε να επιλέξουμε για να συνεχίσουμε το ταξίδι έχει να κάνει με προσωπικά όνειρα και προσδοκίες, επιθυμίες και στόχους.

Η γραφή της Τζίνας Ψάρρη πλούσια σε περιγραφές, ξυπνά στον αναγνώστη καταιγιστικά συναισθήματα. Ξέρει να χειρίζεται και να χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις στην απλή καθημερινότητα των ηρώων της, την διαφορετικότητα των χαρακτήρων τους και μέσα από μια δομημένη γραφή να δημιουργεί εικόνες, που με φυσικό τρόπο μας κάνουν να κοιτάξουμε κατάματα κοινωνικούς προβληματισμούς και θέματα ταμπού που μέχρι και σήμερα ταλανίζουν την εποχή μας.
Η αμεσότητα του λόγου της, η απλότητα του, η αβίαστη ροή του, σου επιτρέπουν να πάρεις από το κείμενο ότι σου χρειάζεται, να το πλάσεις, να το δουλέψεις μέσα σου, να το σμιλεύσεις με την δική σου ματιά και τελικά, αυτό να γίνει η προσωπική σου θέση και επιλογή. 

  "Όλη μας η ζωή φτιαγμένη από ευκαιρίες. Από όσες αρπάξαμε αλλά και από αυτές που χάσαμε. Παράθυρα που ανοίξαμε διάπλατα και εκείνα που κρατήσαμε διπλοσφράγιστα. Τραύματα από μάχες που δώσαμε, ουλές απ΄όσες σκόπιμα αποφύγαμε. Θάνατος ή αγάπη που λαχταρίσαμε κι εκείνη που κατακτήσαμε όμως.  Τύψεις για όσα είπαμε, ένοχες γι΄αυτά που δεν προλάβαμε να πούμε. Το πιο σοφό κρυφτό, ετούτο με την ασάφεια" 

"Οι κόρες της ανάγκης", δεν είναι μόνο, ένα ακόμα ψυχογράφημα. Είναι ένα μυθιστόρημα με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα. Έναν χαρακτήρα που τον διαμορφώνουν τα μηνύματα της αγάπης, της υπομονής, της πίστης, της ελπίδας που μας στέλνουν οι ήρωες του, μέσα από τα βιώματα και τις επιλογές τους. 

"Η αγάπη είναι μια λέξη ακίνδυνη και οφείλουμε να νιώσουμε το άγγιγμα της χωρίς φόβο"

"Οι κόρες της ανάγκης", είναι η φωνή της συγγραφέως που με αγωνία μας απευθύνει, μια φωνή που θέλει να μας πείσει πως ακόμα κι αν το απρόβλεπτο κλείνει όλους τους δρόμους, η καρδιά είναι ικανή να χαράξει νέα μονοπάτια, η θέληση να μας δώσει την δύναμη να τα διαβούμε και η προσωπική επιλογή να το κανουμε πράξη. 

   "Αντικατοπτρισμός είναι η ζωή και τίποτα άλλο. Ότι ζήσαμε, καθρεφτίζεται στο πρόσωπο, στην ψυχή και στην καρδιά μας. Ότι ζήσαμε και ότι μάθαμε. Μ΄ αυτά τα μάτια βλέπουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας."

Να το διαβάσετε αυτό το βιβλίο και να κάνετε το υπέροχο ταξίδι που υπόσχεται.Το μόνο που χρειάζεται είναι μυαλό ανοιχτό, μα ακόμα και αυτό επιλογή είναι!! 


Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η Κλωθώ είναι η Κόρη της Ανάγκης, κατά τον Πλάτωνα. Η Μοίρα που υφαίνει το νήμα της ζωής των ανθρώπων. Κι ύστερα, δίκαια εκείνοι αναρωτιούνται: τα χαρίσματά μας τα επιλέγουμε ή μήπως είναι με κάποιον τρόπο προαποφασισμένα; Ποιες αναμνήσεις χάνονται και ποιες διατηρούνται;
Τρεις εντελώς διαφορετικές γυναίκες. Οι απρόσμενες ανατροπές, η υπεροψία τής αρτιμελούς αυτάρκειας, η τρυφερή ευφυΐα της αναπηρίας, το αναπόφευκτο και ο έρωτας. Όλα χάνονται στην ανυπαρξία κι όλα πλάθονται από την αρχή. Κι αν το κλειδί της ευτυχίας τους το έψαχναν σε λάθος τσέπη; Κι αν η εμπιστοσύνη σαν ένα χαρτί αποδειχθεί, που έτσι και τσαλακωθεί μετά δεν ξαναϊσιώνει;
Ευκαιρίες που θ’ αρπάξουν κι άλλες που θα χάσουν. Τραύματα από μάχες που θα δώσουν, ουλές απ’ όσες σκόπιμα θ’ αποφύγουν. Ένας δρόμος είναι η ιστορία τους, που άλλοτε τον περπατούν με ικανοποίηση κι άλλοτε με θλίψη.
Τα όνειρά τους, όμως, πάντα μυρίζουν καλοδεχούμενη καλοκαιρινή βροχή. Γιατί η αγάπη μια λέξη ακίνδυνη είναι κι οφείλουν να νιώσουν το άγγιγμά της χωρίς φόβο.
Ακόμα και τότε που ο ενήλικος κόσμος τής απώλειας μοιάζει απάνθρωπος.Η συγγραφέας


Γεννήθηκα στην Αθήνα. Αποφοίτησα από την Ελληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών και πήρα το πτυχίο της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δούλεψα για 20 χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας γαλλικά και ιστορία, σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας. 
Από τις εκδόσεις Όστρια, κυκλοφόρησε το 2015 το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι», ενώ πολλά ποιήματα και διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Fractal, Άνεμος Magazine) αλλά και λογοτεχνικά blogs (Eikonakailogos, Λογοτεχνικά Σοκάκια, Πολιτιστική Ατζέντα, Ψυχής Απάγκιο).
Το διήγημά μου «Πρωινό αστέρι», απέσπασε το πρώτο βραβείο 2016 στον πανελλήνιο διαγωνισμό που κάθε χρόνο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.


Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της:

«Οι κόρες της ανάγκης» (μυθιστόρημα, 2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *