Home Ads

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΟΙ ΕΞΠΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: "ΘΑΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΡΟΥΘ ΡΕΝΤΕΛ ΚΑΙ "Ο ΒΙΑΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΤΖΟΙΣ ΚΑΡΟΛ ΟΟΥΤΣ

'Nουάρ' διαδρομές: Aνακαλύπτοντας τους 'θησαυρούς' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας 
από τον Tim Orfanos.

Οι 'εξπρές' προτάσεις της εβδομάδας!

38. 'Θαμμένα μυστικά' 
της Ρουθ Ρέντελ (2007)

Yπόθεση: Ψάχνοντας για μανιτάρια στο δάσος, ένας άντρας και ο σκύλος του ξεθάβουν κάτι λιγότερο νόστιμο - ένα ανθρώπινο χέρι. Το πτώμα στο οποίο ανήκει το μέλος αυτό δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί, αλλά αυτή η «θαμμένη» υπόθεση θα αποδειχτεί ιδιαίτερα περίπλοκη για τον επιθεωρητή Γουέξφορντ και την ομάδα του. Οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα την αιτία θανάτου, ενώ τα ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν καθιστούν την αναζήτηση της ταυτότητας του νεκρού μια σισύφεια προσπάθεια. Και ενώ η υπόθεση φαίνεται πως βρίσκεται σε οριστικό αδιέξοδο, ένα νέο πτώμα ξεθάβεται μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το προηγούμενο, στο κελάρι μιας εγκαταλελειμμένης αγροικίας...
Ένα ένα τα μυστικά που κάλυψε το πέπλο του παρελθόντος έρχονται στο φως σε μια αριστοτεχνικά φτιαγμένη αστυνομική περιπέτεια από τη μετρ του είδους Ρουθ Ρέντελ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Σύντομη κριτική:
To συγκεκριμένο βιβλίο της Ρέντελ ξεκινά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και τελειώνει ικανοποιώντας ευχάριστα τον αναγνώστη. Η υπόθεση παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί διαδραματίζεται στην αγγλική ύπαιθρο μέσα σε ύποπτα δάση, ύποπτες περιοχές με ιδιαίτερα ύποπτους κατοίκους και παράξενους γείτονες. Οι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής κρύβει το 'θαμμένο μυστικό, ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων αναλύονται με χιουμοριστικό και ειρωνικό τρόπο.
Θα αναρωτηθείτε αρκετές φορές, κατά την ανάγνωση, αν, πραγματικά, γνωρίζουμε επαρκή στοιχεία για τους γείτονες, τους φίλους και τους συγγενείς μας, ενώ θα προβληματιστείτε αν τα σπίτια 'κρύβουν' το αληθινό 'πρόσωπο' των ανθρώπων.
Αν δεν ήταν αργή η πλοκή σε κάποια σημεία και δεν υπήρχαν κάποιες περιττές λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, θα διαβαζόταν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Βαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.


39. 'Ο βιασμός' 

της Τζόις Κάρολ Όουτς (2003)

Υπόθεση: Η Τίνα δεν θα 'πρεπε να είχε προσπαθήσει να κόψει δρόμο για το σπίτι της εκείνη τη νύχτα. Όχι περασμένα μεσάνυχτα, όχι όπως ήταν ντυμένη. Όχι μαζί με τη δωδεκάχρονη κόρη της, την Μπέθι. Η άλλοτε εύθυμη και αισθησιακή Τίνα Μαγκουάιρ έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και έχει χάσει για πάντα την ηρεμία της, ενώ το παιδί της μεγαλώνει μέσα στον φόβο, αφού οι βιαστές της, χάρη στον ικανό δικηγόρο τους, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Όμως ένας άντρας που γνωρίζει τη σημασία της δικαιοσύνης θα σταθεί στο πλάι της... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Σύντομη Κριτική:
H Όουτς γνωρίζει πολύ καλά πώς να ψυχογραφεί τους ήρωές της, χωρίς να υπερδραματοποιεί καταστάσεις και να δημιουγεί αμήχανη συγκίνηση. Η ηρωίδα απευθύνεται στον αναγνώστη σε α' πρόσωπο δίνοντας αμεσότητα, και την αίσθηση ότι τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε πρώτο χρόνο. Ένα μυθιστόρημα ξεχωριστό που συνδυάζει την αστυνομική πλοκή με το δικαστικό δράμα και την κοινωνική καταγγελία. Μόνο να μην είχε τόσο προβλέψιμο τέλος!
Υ.Γ.: Πιστεύω ότι λόγω του θέματός του, καλό είναι να διαβαστεί καί από γυναίκες, αλλά καί από άνδρες.
Συνολική βαθμολογία: 3,6/5 ή 7,2/10.
Βαθμολογία λόγω πειστικής ψυχογράφησης της ηρωϊδας και ρεαλιστικής απόδοσης του θέματος: 4,2/5 ή 8,4/10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *