Home Ads

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

"Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ" του Κώστα Μεταλλίδη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 


"Ο καθρέφτης της ψυχής".
Συγγραφέας Κώστας Μεταλλίδης
Εκδόσεις ΠηγήΕίναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρο και παρήγορο για τους αναγνώστες, που νέοι άνθρωποι, πολλά υποσχόμενοι συγγραφείς, όπως ο Κώστας Μεταλλίδης, στρέφονται προς την λογοτεχνία και παρουσιάζουν τόσο όμορφα βιβλία.
Ομολογώ, λοιπόν πως με ξάφνιασε ευχάριστα!
Οι ήρωες του βιβλίου είναι πέντε έφηβοι που προσπαθούν να κηρύξουν πόλεμο στην ρουτίνα της καθημερινότητας τους και να ζήσουν την περιπέτεια, το αναπάντεχο, το συναρπαστικό. Αφηγητής ένα από τα παιδιά, ο Ορέστης. Μέσα από τα μάτια του ξεδιπλώνεται η ιστορία και συστήνει τους υπολοίπους χαρακτήρες του βιβλίου, σκιαγραφώντας άρτια την προσωπικότητα του καθενός. Οι ήρωες παίρνουν μορφή στο μυαλό του αναγνώστη, χάρη στη ζωντάνια των διαλόγων και σαν να είναι παρών τους ακούει και συζητά μαζί τους. 
Με γραφή απλή ο συγγραφέας κάνει τον αναγνώστη του εύκολα συνοδοιπόρο στο ταξίδι, πλάθοντας εικόνες με ιδιαίτερη ζωντάνια και φαντασία. Σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, ο αναγνώστης βλέπει τον εαυτό του ξανά παιδί γεμάτο ορμή, όρεξη για ανακαλύψεις και περιπέτειες, ατρόμητο και άδολο.
 Ο Μεταλλίδης χειρίζεται θαυμάσια την γλωσσά. Απλές λέξεις, στοιχεία από την καθημερινότητα, φράσεις κοινές, εκφράσεις οικείες. Χωρίς καμιά προσπάθεια να εφεύρει τρόπους για να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη του, με φανταχτερά λογοτεχνικά στολίδια, δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να περάσει με τον πιο απλό και φυσικό τρόπο στο κείμενο του, τους προβληματισμούς και τα μηνύματα που θέλει. 
                 
    "Πως θα μας κρίνουν άραγε τα δικά μας παιδιά αύριο;Πως θα μας κρίνουν τα εγγόνια μας; Τελικά πιστεύω πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, προσπαθούμε να ελέγχουμε ο ένας τη ζωή του άλλου. Κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με τη βία! Σωματική, ψυχολογική, λεκτική, ή όπως αλλιώς και αν εκδηλώνεται. Ίσως τελικά πρέπει να επανεκτιμήσουμε τα κίνητρά μας και να βρούμε έναν άλλο τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ μας. Έναν τρόπο, όπου η ενέργεια και ο αυτοσεβασμός που όλοι διεκδικούμε, δε θα είναι απαραίτητο να κερδίζονται αφαιρώντας τα από άλλους ανθρώπους" 


"Ο καθρέφτης της ψυχής", είναι ένα μυθιστόρημα που αποπνέει μία λογοτεχνική ποιότητα σπάνια για τις μέρες μας. Η εμπνευσμένη πένα του Κώστα Μεταλλίδη γοητεύει και συγκινεί καθώς ξαναθυμίζει όνειρα, εικόνες και σκέψεις μιας ξεχασμένης αθωότητας. Ένα βιβλίο γεμάτο φαντασία, που μεταδίδει την ζωτικότητα των ηρώων του, ζωγραφίζει χαμόγελα με το έξυπνο χιούμορ του, ζωντανεύει αναμνήσεις.   
"Ο καθρέφτης της ψυχής", είναι ένα βιβλίο που κρύβει καλά το μυστικό του. Μέσα από τις σελίδες του καθρεπτίζεται το είδωλο του κάθε αναγνώστη, που μαγεμένος μεταφέρεται σε μια άλλη διάσταση. Εκεί στέκει μόνος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Μια μοναξιά που είναι παράδεισος και κόλαση μαζί και το μόνο που έχει για παρηγοριά και στήριγμα, στο μόνο που μπορεί να απευθυνθεί και να μιλήσει, είναι  η ψυχή του. 

    
"Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τον εαυτό σου! να έχεις μια ουσιαστική επαφή με την ψυχή σου και να την συμβουλεύεσαι σε κάθε δύσκολη στιγμή. Να την καταστήσεις συμμέτοχο και συνδημιουργό στην πορεία της ζωής σου!" 

"Ο καθρέφτης της ψυχής",  είναι η φωνή του αναγνώστη του, οι ανησυχίες του, οι φόβοι του, η ψυχή του. Είναι ο προσωπικός του καθρέφτης, η προσωπική του αλήθεια. Είναι η ανάγκη του να ξορκίσει δαίμονες.  Η ανάγκη του να ανταμώσει με την ψυχή του, να την ακούσει, να εξερευνήσει τα βάθη της, τα σκοτάδια της και αφού αναμετρηθεί με τον εαυτό του και πάρει τις απαντήσεις του, να ξεκινήσει το ταξιδι του, πίσω στο φως.


Λίγα λόγια για το βιβλίο 


Πέντε έφηβοι προσπαθούν να κηρύξουν πόλεμο στη ρουτίνα και την καλοκαιρινή ραστώνη. Η προσπάθεια αυτή τους οδηγεί σε ένα εγκαταλειμμένο διώροφο κτήριο της Θεσσαλονίκης. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, καταφέρνουν τελικά να εισβάλλουν στο εσωτερικό του. Καθ' όλη τη διάρκεια του ιδιαίτερου αυτού πολέμου, ο Ορέστης σκιαγραφεί τις προσωπικότητες των φίλων του, διαπιστώνοντας πως είναι ξεχωριστές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

Όμως... Ενώ όλα δείχνουν πως η ρουτίνα είναι ανίκητη, συμβαίνει το αναπάντεχο.
Μια απρόσμενη συνάντηση!
Είναι ικανή αυτή η συνάντηση να αλλάξει τη ζωή του Ορέστη; Τη δική σου, μήπως;Ο Συγγραφέας


ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗΣ 

βιογραφικό σημείωμα:
O Κώστας Μεταλλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα Σάββατο Δεκέμβρη του 1973. Ζει μαζί με τη γυναίκα της ζωής του, τη Στέλλα και τους δύο υπέροχους γιους τους, τον Θοδωρή και τον Σωκράτη.
Ασχολείται με το εμπόριο, λατρεύει τα ταξίδια, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων και τους ανθρώπους! Οι πνευματικές αναζητήσεις του ξεκίνησαν απ’ την παιδική ηλικία.
Η δημιουργική γραφή είναι για τον Κώστα σημαντική όσο και η αναπνοή. Ασχολείται με τη συγγραφή από την εφηβεία, κυρίως γιατί νιώθει την ανάγκη να καταγράφει και να μελετάει τις σκέψεις του. Παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής της Μαρίας Γούσιου το 2008, ενώ από το 2013, στην προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με θεατρικά κείμενα από μέσα, έγινε μέλος της θεατρικής ομάδας «ΜΗΧΑΝΗ». Δηλώνει ευτυχισμένος κάθε στιγμή!
Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100018013656594
https://metalidiskostas.blogspot.gr1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ την κυρία Γιακουμή Καλλιόπη για την βαθιά διεισδυτική ματιά της, στο βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *