Home Ads

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

FATUM EST

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

"Fatum est"

Συγγραφέας  Όλγα Βλάχου
Εκδόσεις Αέναον

"Fatum est", έτσι όπως όρισαν οι μοίρες...
Αναρωτιέται κανείς πολλές φόρες στο διάβα της ζωής του,αν είναι η ζωή μας αποτέλεσμα των επιλόγων που εμείς κανουμε ή τελικά ισχύει το γνωστό αρχαιοελληνικό ρητό "Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον". Οι τρεις μοίρες, η Κλωθώ, η Άτροπος και η Λάχεσις, ευθύνονται όντως για τα καλά και τα κακά που συναντάμε ή μήπως βολεύει να θεωρούμε αυτές, υπαίτιες και όχι εμάς, για ότι μας συμβαίνει;
Στο βιβλίο της Όλγας Βλάχου, συναντάμε την μικρή Χριστίνα, μαθήτρια Λυκείου ακόμα,  η "Κλωθώ" αποφασίζει η Χριστίνα, να γνωρίσει  και να  αγαπήσει παράφορα, τον Σεμπάστιαν, έναν ακροβάτη του τσίρκου που επισκέπτεται την πόλη της.  Η Λάχεσις, έχει ορίσει, πολύ πριν, από αυτή την συνάντηση, τι θα λάχει στον καθένα και έχει αποφασίσει γι αυτούς ακόμα και τους ρόλους. Αυτή όμως που θα επιλέξει πότε θα κόψει το νήμα σε αυτή την ιστορία, είναι η Άτροπος. 
Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, που οι δυο πρωταγωνιστές του βιβλίου, θα συναντηθούν, κανείς δεν ξέρει τίποτα από όλα αυτά. Ο Σεμπάστιαν έχει το μυαλό του στον μοναδικό σκοπό για τον οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη, η Χριστίνα, έχει στο μυαλό της μόνο, τον Σεμπάστιαν.
Ο έρωτας αυτή την φορά φαίνεται να συνωμοτεί με τις μοίρες και να βοηθάει τα σχέδια τους. Η Χριστίνα ζει τον απόλυτο έρωτα, αφήνεται να την πάει παντού, έτοιμη να νιώσει και να δώσει τα πάντα. Παραδίνεται στο συναίσθημα να την ταξιδέψει, με εκείνη την παιδική αθωότητα που χαρακτηρίζει τους εφηβικούς έρωτες, ο ρομαντισμός και η αφέλεια της, την κάνουν να θεωρεί δεδομένη την ίδια ανταπόκριση και από εκείνον, τον Σεμπάστιαν. 
Η Όλγα Βλάχου, μέσα στο μυθιστόρημα της, μας αφηγείται μια ιστορία που από την αρχή της ακόμα, κάνει τον αναγνώστη μέρος της. Νιώθεις την Χριστίνα δικό σου άνθρωπο, καταλαβαίνεις την χαρά, την λύπη, τον θυμό, την απογοήτευση της. Ζεις τις αγωνίες και τους φόβους της. Την ακολουθείς βήμα-βήμα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, να έρχεται αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες, σκοτεινά μυστικά, συμφέροντα και σκοπιμότητες, που αλλοιώνουν τον  άλλοτε αθώο της χαρακτήρα. Θυμώνεις που γίνετε θύμα, που δεν καταλαβαίνει τους κινδύνους που την απειλούν και νιώθεις δικαίωση, όταν την βλέπεις να τα καταφέρνει και να ανταποκρίνεται, με πείσμα και δυναμισμό, σε δύσκολες καταστάσεις, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη.
Η γραφή της κ.Βλάχου απλή και ευανάγνωστη. Σε αφήνει να τρέξεις τις σελίδες του βιβλίου της χωρίς να σε κουράζουν επαναλήψεις, χωρίς να σου αποσπούν την προσοχή, άσκοπες λεπτομέρειες και περιγραφές. Ο λόγος της στρωτός, με την απαραίτητη ένταση να χρωματίζει τα σωστά σημεία, προσδίδοντας στο καθένα την δύναμη της στιγμής που τους ταιριάζει. Η αγωνία και το μυστήριο, η ταύτιση στην οποία σε οδηγεί, με τους πρωταγωνιστές της, δεν σου επιτρέπουν να νιώσεις πλήξη και να αφήσεις το  βιβλίο ούτε για μια στιγμή. Βιάζεσαι να μάθεις την συνεχεία, νιώθεις την ανάγκη να εκτονώσεις την ένταση και αποζητάς την λύτρωση. 
Η περίτεχνη πένα της κ. Βλάχου όμως, σε οδηγεί στο τέλος πριν το καταλάβεις και εκεί είναι και πάλι οι μοίρες που παίρνουν το τιμόνι στα χέρια τους και αποφασίζουν, μέσα από ποια μονοπάτια θα οδηγήσουν τους ήρωες του βιβλίου, σε ένα τέλος που λυτρώνει και ικανοποιεί. Ένα τέλος που οι ανατροπές του κειμένου που προηγήθηκαν, δεν σε αφήνουν να φανταστείς, όχι γιατί δεν θα μπορούσες, αλλά γιατί σε έχει συνεπάρει η πλοκή και ζεις την κάθε στιγμή, χωρίς να αναρωτιέσαι το μετά. Ένα τέλος τόσο απρόσμενο που σε κάνει να σκέφτεσαι ξανά, τελικά ζούμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές μας ή είναι η μοίρα, το ριζικό, το πεπρωμένο,  κάρμα, θέλημα Θεού, αυτό που καθορίζει και οδηγεί την εξέλιξη της ζωής μας. Εμείς πόσο μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό; 
Ας αποφασίσει λοιπόν ξανά, ο αναγνώστης...


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Όταν οι Μοίρες αποφασίζουν να παίξουν, διαλέγουν τα θύματά τους στην τύχη.
Έτσι διάλεξαν και τον Σεμπάστιαν με τη Χριστίνα.

Ο Σεμπάστιαν ακροβάτης σε τσίρκο, έρχεται στην Ελλάδα και μπλέκεται στην 
κλοπή των σχεδίων του Καραβάτζιο.

Η Χριστίνα, μαθήτρια Λυκείου, παίρνει κατά λάθος τα σχέδια.

Ένα παιχνίδι ξεκινά μεταξύ τους, με ερωτευμένη μόνο τη μικρή Χριστίνα.

Για χρόνια χάνονται οι δύο ήρωες, αλλά οι Μοίρες έχουν άλλα σχέδια.

Άραγε θα ξαναβρεθούν;

Ο Σεμπάστιαν είναι τελικά κλέφτης έργων τέχνης ή κλέφτης μόνο της καρδιάς της
Χριστίνας;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Όλγα Βλάχου γεννήθηκε σε ένα χωριό της επαρχίας Φαρσάλων την Βαμβακού.
Τελείωσε το λύκειο στον Βόλο όπου ζει. Έχει δύο γιούς. Της αρέσει πολύ η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και το διάβασμα. Υπήρξε γραμματέας σε σύλλογο γυναικών, όπου παραμένει εθελοντικό μέλος.
Το πρώτο της μυθιστόρημα Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ από τις Εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε BEST SELLER.


Το FATUM EST που σημαίνει έτσι ορίζουν οι μοίρες, είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *