Home Ads

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο


"ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ"
Συγγραφέας Νάντια Παπαθανασοπούλου
Εκδόσεις Πνοή «Επάγγελμα γραμματέας» ένα βιβλίο που μόλις είδα ότι κυκλοφόρησε σκέφτηκα αμέσως πως σίγουρα θα έχει ενδιαφέρουσες ιστορίες να μας αφηγηθεί. 

Ιδιαίτερος τίτλος, όμορφο εξώφυλλο, ενδιαφέρουσα η περιγραφή του στο οπισθόφυλλο, έδειχνε ένα βιβλίο πολλά υποσχόμενο και μάλιστα γραμμένο από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα την Νάντια Παπαθανασοπούλου. Ξέρετε μου αρέσει να διαβάζω νέους συγγραφείς και ακόμα πιο πολύ, μου αρέσει να διαπιστώνω πως εκδοτικοί τους δίνουν και χώρο και ευκαιρίες. Είναι η ανανέωση. Νέα γραφή, ύφος, πρωτότυπες ιστορίες και πάνω από όλα εκείνο το χαμόγελο που φέρνει στα χείλη του αναγνώστη, την διαπίστωση πως στην Ελλάδα, η λογοτεχνία έχει ακόμα πολλά να επιδείξει, μέσα από τους συγγραφείς όλων των ειδών λογοτεχνίας.
 Αυτό το βιβλίο λοιπόν ήταν όντως μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη και από τις πρώτες του κιόλας σελίδες, ένιωθα ικανοποιημένη για την επιλογή μου.
 Μας αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων γυναικών και μαθαίνουμε γι’ αυτές και τις ζωές τους, μέσα από την δίκη τους αφήγηση, όπως αυτές οι ίδιες δηλαδή, την εξιστορούν και την αναλύουν στον ψυχολόγο τους, τον Αντρέα Παπαδήμα. Το ιδιαίτερο εδώ είναι ότι όλο αυτό γίνεται στα πλαίσια μιας ομαδικής ...θεραπείας και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Δύσκολο να ανοιχτεί κανείς μπροστά σε άλλους, να εκτεθεί, να παραδεχτεί, να αποδεχτεί... μα συνάμα νιώθεις πως κάπου το ακουμπάς όλο αυτό, κάποιους ενδιαφέρει, σε ακούν, υπάρχουν κοινά σημεία και μεγάλες διαφορές που σε κάνουν να αναρωτηθείς για πολλά, απαιτείς αλήθεια, μα και την οφείλεις και στους ακροατές σου και σε σένα και όλο αυτό ταυτόχρονα είναι και υπέρβαση και λύτρωση...
 Τέσσερις γυναίκες λοιπόν, Δανάη, Αντιγόνη, Χριστίνα, Δόμνα, κοινό επάγγελμα, διαφορετικοί χαρακτήρες, ζωές, βιώματα. 
 Οι ζωές τους γίνεται μελέτη για τον Αντρέα Παπαδήμα που σκοπεύει να εκδώσει ένα βιβλίο, όπου θα καταγράφει τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας. Θέλει λοιπόν να «ξεκουμπώσει» τις αλήθειες αυτών των γυναικών. Να τις φέρει απέναντι από τις επιλογές τους και τον τρόπο ζωής τους. Να αναδείξει τα θέλω τους, τα απωθημένα τους, τα λάθη τους, τα πάθη τους. Να τις υποχρεώσει με τον τρόπο του να βρουν τον αληθινό τους εαυτό και να τον αποδεχτούν.   Το μαγικό είναι πως τελικά, παίρνεις μέρος και εσύ σε όλο αυτό. Γίνεσαι η αθέατη πέμπτη γυναίκα της παρέας και κάνεις κι εσύ την δική σου κατάθεση νοερά. Την ακούς εσύ πρώτα, την παραδέχεσαι, την συνειδητοποιείς, την αντέχεις, εντοπίζεις τα δυνατά σημεία, τα λάθη... τι θα αλλάξεις, τι θα κρατήσεις. Την δύναμη να το κάνεις στην δίνει, η αφήγηση αυτών των γυναικών, τα σημεία που πιάνεις τον εαυτό σου να λέει «ναι, κι εγώ...» Τις βλέπεις να παραδέχονται και το κάνεις και εσύ... και είναι λυτρωτικό. 
 Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου άρτια δοσμένοι μέσα από τις περιγραφές τους γι εκείνους και την αφήγηση των ζωών τους. Άνθρωποι που νιώθεις να τους ξέρεις. Γυναίκες που θα μπορούσε να ’ναι φίλες σου, συγγενείς σου, συνάδελφοι. Ο καθένας με τα δικά του κρυμμένα μυστικά, ενοχές, λάθη, πάθη. Τις δικές τους ιστορίες με ξεχωριστά μηνύματα και αλήθειες. Αλήθειες που σου προκαλούν έκπληξη και ενδιαφέρον και που οι ανατροπές που κρύβουν σε κάνουν να μην θες να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.
 Όχι γιατί είναι κάτι τρομερό ντε και καλά, απλά γιατί νιώθεις εντάξει και οικεία, γιατί δεν έχουν εκείνη την υπερβολή που σε ξενίζει.
 Η γραφή του βιβλίου θέλω να σας πω σας το επιτρέπει. Σε κάνει να συγκεντρωθείς εκεί, σε σένα, αβίαστα και δεν σε κουράζει εκβιάζοντας εσωτερικές αναδρομές και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η συγγραφέας δείχνει να μην ενδιαφέρεται να εκμαιεύσει τον θαυμασμό του αναγνώστη, λόγω της συγγραφικής της δεξιοτεχνίας. Είναι σαν να σε σπρώχνει απαλά σε ένα σημείο, σε εκείνο που θα συναντήσεις εσένα. Τα μονοπάτια δείχνουν να είναι γνώριμα γι αυτήν, άρα ασφαλή και το μόνο που μένει είναι να σου δείξει τον δρόμο να μοιραστεί δικές της ανακαλύψεις μαζί σου. Γράφει άμεσα, με τρόπο που ανταποκρίνεται στο ύφος της εποχής μας, μοντέρνο και σύγχρονο χωρίς όμως υπερβολές. Ευκολοδιάβαστο, με σπιρτόζικους, έξυπνους διαλόγους, δίνει ανάσες στον αναγνώστη.
 Σωστά τοποθετημένες δόσεις έξυπνου χιούμορ, δυνατές περιγραφές που βγάζουν πολλά συναισθήματα, σκληρό όταν χρειάζεται να σε κάνει να προσέξεις περισσότερο την αφήγηση, του τι προσπαθεί να σου πει εκείνη την στιγμή, κρατάει το ενδιαφέρον σου μέχρι το τέλος, σε έχει κερδίσει ήδη και είναι πολύ ευχάριστο το ότι το συνειδητοποιείς, εκείνη ακριβώς την στιγμή που διαβάζεις την τελευταία πρόταση, πριν το κλείσεις.
 Η συγγραφέας του λοιπόν τα κατάφερε πολύ καλά, όσον άφορα σ’ έμενα. Με κράτησε από το χέρι, αφέθηκα να με οδηγήσει όπου ήθελε και εκεί μου έδειξε, ένιωσα, κατάλαβα, μου έδωσε και πήρα... και τελικά με άφησε νιώθοντας πως κέρδισα πολλά.
 Αν όλα αυτά δεν είναι ζητούμενα σε ένα βιβλίο που διαβάζεις... τότε τι είναι;Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τέσσερα γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης συναντιούνται σε τμήμα ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αρχικά ο ψυχολόγος είναι ο μοναδικός συνδετικός τους κρίκος, αλλά στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας ενώνονται με στενή φιλία. Στην πορεία των συνεδριών αποκαλύπτονται μυστικά, και όλες αναθεωρούν τις απόψεις τους για τη ζωή και τον έρωτα. Οι ρόλοι θεραπευτή και θεραπευόμενου χάνουν σταδιακά τη σημασία τους, καθώς οι πέντε τους λειτουργούν ως ισότιμα μέλη, με στόχο να γίνει η ζωή τους πιο όμορφη και πιο γεμάτη. 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Νάντια Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη λογοτεχνία ως αναγνώστρια και ως συγγραφέας. Το «Επάγγελμα Γραμματέας» είναι το πρώτο βιβλίο που αποφάσισε να μοιραστεί μ’ ένα ευρύτερο κοινό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *