Home Ads

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ


'Nουάρ' διαδρομές: Aνακαλύπτοντας τους

'θησαυρούς' της Παγκόσμιας Αστυνομικής
 Λογοτεχνίας 
από τον Tim Orfanos.

32. 'Σκοτεινό πέρασμα' 
David Goodis (1946)

Υπόθεση: Καταδικασμένος σε ισόβια στις φυλακές του Σαν Κουέντιν για την υποτιθέμενη δολοφονία της συζύγου του, ο Βινς Πάρυ δραπετεύει σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του. Καταζητούμενος από τη δικαιοσύνη και την αστυνομία, στα πρόθυρα της απόγνωσης, θα αναγκαστεί να αλλάξει πρόσωπο και ταυτότητα και θα βρει καταφύγιο σε μια όμορφη γυναίκα, για να τον βοηθήσει να ξετυλίξει μια εφιαλτική πλεκτάνη.
Το "Σκοτεινό Πέρασμα" δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα "Saturday Evening Post" σε συνέχειες και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1947 από τον Ντέλμερ Ντέιβς. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και η Λορίν Μπακόλ, θεωρείται σήμερα ως ένα κλασικό κινηματογραφικό νουάρ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σύντομη κριτική:
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση αστυνομικού μυθιστορήματος: εκδόθηκε το 1946, και, αμέσως, ένα χρόνο μετά, μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο με πρωταγωνιστές το δίδυμο Μπόγκαρτ-Μπακόλ.

Αυτό το αναφέρω, γιατί, συμπτωματικά, διαθέτει σεναριακή δομή, η οποία λειτουργεί αμφίσημα δηλ. καί σαν ατού και σαν μειονέκτημα. Το ατού της δομής είναι ότι το 1ο μέρος, το οποίο έχει πιο γρήγορο ρυθμό, έντονη πλοκή και ξετυλίγει τα πάθη και τη σκοτεινή πλευρά των χαρακτήρων, δημιουργεί στον αναγνώστη έντονο σασπένς μέσα από εικόνες σχεδόν κινηματογραφικές.

Τα μειονέκτηματα, κυρίως, από τη μέση του βιβλίου και μετά είναι: ο τρόπος που έχουν παρατεθεί κάποιοι διάλογοι, θυμίζοντας τις γραμμένες ατάκες που πρέπει να μάθουν οι πρωταγωνιστές πριν γυριστεί η σκηνή, οι κοφτές προτάσεις του συγγραφέα που εκβιάζουν τα γεγονότα, και οι περιττές επαναλήψεις στη περιγραφή των χώρων, όσο και των έντονων συναισθημάτων του πρωταγωνιστή.

Ο Goodis κάνει πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές στο παγκόσμιο μεταπολεμικό τοπίο, όπως στις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στη Κίνα όπου στέλνονται πακέτα 'Αλληλεγγύης' από τις Η.Π.Α. με παλιά ρούχα, στον ρατσισμό που αντιμετώπισαν οι Εβραίοι της Αμερικής, στην ραγδαία αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης μετά τον πόλεμο, στην τρέλλα του εύκολου πλουτισμού, και στη εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής, η οποία, την εποχή εκείνη, γινόταν, κυρίως, παράνομα.

Γενικά, υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα hard-boiled στοιχεία, ατμόσφαιρα φόβου, παιχνίδια γάτας με το ποντίκι, και δολοφονικά ερωτικά παθη, τα οποία δίνουν αρκετό ενδιαφέρον σε αυτή την μυστηριώδη ιστορία καταδίωξης.

Συνολική Βαθμολογία: 3,5/5 ή 7/10.

Βαθμολογία λόγω πρωτότυπης πλοκής: 8,4/10.

Υ.Γ.: Υπάρχουν και αρκετά λάθη που έγιναν κατά την γρήγορη εκτύπωση του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *