Home Ads

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΥΣ

 Η στήλη Λένας Κριτσιβέλα

"ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ...ΒΙΒΛΙΑ"

Αποτελέσματα αναζήτησης

"Το δώρο της παπλωματούς "

 Συγγραφέας Τζεφ Μπριμπό ,

 Εκδόσεις Άγκυρα 


«…τα παπλώματα εκείνης της γυναίκας είχαν πάνω τους τα πιο όμορφα χρώματα που μπορούσε ανθρώπινο μάτι να θαυμάσει. Τα γαλάζια λες και έρχονταν κατευθείαν από τα βάθη των ωκεανών, τα λευκά από τα απάτητα χιόνια του παγωμένου βορρά, τα πράσινα και τα πορφυρά από τα πιο σπάνια αγριολούλουδα, τα κόκκινα από, τα πορτοκαλιά και τα ροζ από τα πιο εξαίσια ηλιοβασιλέματα.»
Και η εικονογράφος απέδωσε τα εξαίσια αυτά χρώματα στις ζωγραφιές που έφτιαξε για αυτό το απλό, τρυφερό και διακριτικά διδακτικό παραμύθι. Όπως η παπλωματού υφαίνει το πάπλωμά της με τέχνη, φαντασία και αγάπη, έτσι και η εικονογράφος ιστορεί ξανά την ιστορία με τέχνη, λεπτομέρεια και «αφηγηματική δεινότητα». Όπως οι αγιογράφοι ιστορούν τη Βίβλο στους τοίχους του ναού ώστε να λειτουργούν ως εικονο-κείμενα, έτσι και η Γκέιλ ντε Μάρκεν σέβεται το παιδί (αλλά και τον ενήλικα) και του προσφέρει τη χαρά να «διαβάσει» το βιβλίο μέσα από τις εικόνες της.
Η ιστορία είναι απλή. Μια παπλωματού που ζει ψηλά σε ένα βουνό φτιάχνει θαυμάσια παπλώματα που τα δίνει μόνο στους φτωχούς. Ένας πλεονέκτης βασιλιάς που συσσωρεύει δώρα και υλικά αγαθά από τους υπηκόους του –χωρίς ωστόσο να έχει βρει την ευτυχία-- ακούει για τα ξεχωριστά αυτά παπλώματα και απαιτεί από την παπλωματού να του δωρίσει ένα. Εκείνη όμως αρνείται. Τα παπλώματά της είναι μόνο για αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Ο βασιλιάς εξοργίζεται και υποβάλει την παπλωματού σε σκληρές δοκιμασίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της. Θα γλιτώσει η παπλωματού; Θα λυγίσει ο βασιλιάς; Θα καταλάβει το νόημα της ζωής της παπλωματούς; Και πως η τελευταία θα χειριστεί έναν βασιλιά με εξουσία και δύναμη;
Η χαρά του να δίνεις, το άνοιγμα του εαυτού στον άλλον, αυτό είναι το μήνυμα του παραμυθιού. Απλό και σαφές αλλά οι διαστάσεις του πολλαπλές, αφού αφορά όλα τα πλάσματα του κόσμου, τους ανθρώπους άλλων θρησκειών και πολιτισμών, και όλη τη φύση. Πάντα υπάρχει ένα μυστικό στη γραφή των καλών παραμυθιών. Να μαθαίνουν στο παιδί, χωρίς όμως διδακτισμό! Σε αυτή την περίπτωση, το μυστικό βρίσκει εφαρμογή μέσα από την παραχώρηση του κυρίαρχου ρόλου στην εικόνα, μια εικόνα που μαγεύει με το χρώμα, τη σαφήνεια στο πλάσιμο των χαρακτήρων, το χιούμορ, την ελευθερία στη σύνθεση και την παραμυθένια του διάσταση. Δίκαια Το Δώρο της Παπλωματούς.απέσπασε πέντε βραβεία (ανάμεσα στο οποία το βραβείο Cuffie του Καλύτερου Εικονογραφημένου Βιβλίου της Χρονιάς).
Ο Tζεφ Μπριμπό ζει στο Σικάγο και στο Τάος με τη γυναίκα του τη Μάρισα και τις γάτες του, τη Λου και τον Σάμ. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του, στόχος του οποίου είναι να αποδώσει με φρεσκάδα και να ανανεώσει τα ηθικά διδάγματα των κλασικών παραμυθιών του Άντερσεν και των αδερφών Γκριμ. «Το πάπλωμα είναι σύμβολο της ζεστασιάς και της αισθητικής απόλαυσης» λέει ο ίδιος.
Η εικονογράφος Γκέιλ ντε Μάρκεν λατρεύει τη ζωγραφική. Περνά τα καλοκαίρια της στα δάση κοντά στο Έλι της Μινεζότα, ενώ τους χειμώνες προτιμά να κάνει μακρινά ταξίδια με τον άντρα της. Πηγή έμπνευσης για τις μορφές των ηρώων της είναι συγγενείς και φίλοι. Η παπλωματού της δεν είναι μια νέα και πεντάμορφη γυναίκα αλλά μια ώριμη γυναίκα, ευτυχισμένη ή τουλάχιστο σε αρμονία με τον εαυτό της. Η μετάφραση της Κώστια Κοντολέων ρέει σε καλά Ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *