Home Ads

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο


"Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ"
Συγγραφέας Κλαίρη Θεοδώρου
Εκδόσεις Ψυχογιός «Η αγάπη που δεν άκουσες», είναι ο τίτλος στο βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου. Μια απλή φράση, που όμως μέσα της εμπερικλείει την απόλυτη ταυτότητα του πονήματος της. Η ιστορία του, ζωντανή και καθάρια, σκληρή και αδυσώπητη, ευαίσθητη και λάγνα. Όπως πραγματικά είναι ο έρωτας, όπως θα έπρεπε να είναι η συγχώρεση, όπως στ’ αλήθεια είναι οι ζωές μας. Έντονα ρεαλιστική η γραφή της Κλαίρης, δεν έχει ανάγκη από υπερβολές για να μας πλανέψει και χωρίς να το καταλάβουμε να μας βάλει στο πετσί της ψυχής των ηρώων και να νιώσουμε σε βάθος την ταπείνωση, τη μοναξιά και τη δύναμη που θα πρέπει να έχουμε για ν’ αντέξουμε ο καθένας τη διαφορετικότητά μας. 
Η Κλαίρη σ’ αυτό το βιβλίο, υμνεί τον έρωτα με τόσο σεβασμό, που δεν μπορεί παρά να γράψει γι’ αυτόν σκληρές αλήθειες. Δε σας κρύβω πως η ανάγνωση της ιστορίας, με τρόμαξε αρκετές φορές. Με τρόμαξε η αλήθεια της, η ομοιότητά της με την πραγματικότητα του κόσμου που ζούμε. Με τρόμαξε η αποκαθήλωση του βασιλιά έρωτα από το θρόνο της καρδιάς μας, ενώ ταυτόχρονα χριζόταν βασιλιάς στο θρόνο του μυαλού μας. 
Αγάπησα και ταυτίστηκα με τους ήρωες της Κλαίρης. Ενώ τα μάτια μου διάβαζαν το κείμενο, ταυτόχρονα εγώ διάβαζα τις μνήμες του κόσμου τούτου μέσα μου. Οι δυνατές, σχεδόν φωτογραφικές περιγραφές της, με τοποθέτησαν στο χώρο και στο χρόνο της ιστορίας, με τέτοια ακρίβεια που κάποιες στιγμές, ένιωθα πάνω μου την ανάσα των ηρώων. Δεν διάβαζα απλώς τις σκέψεις τους, τις άκουγα…Βίωσα όλες τις αγωνίες και τα διλήμματα τους, συμμερίστηκα τα πάθη τους αλλά και τα λάθη τους. Αγχώθηκα στις δυσκολίες τους και σχεδόν άγγιξα τους έρωτες τους. Εκεί όμως που πραγματικά συγκλονίστηκα, είναι οι σιωπές των ηρώων. Μια μοναδική τεχνική απόδοσης από τη συγγραφέα στην καταλυτική σιωπή. Στη σιωπή, που βασανιστικά σε λυτρώνει και ξεδιπλώνει περίτρανα μπροστά σου, όλο το δυναμικό γίγνεσθαι του ανθρώπου και της ατομικής ιδιαιτερότητας του. 

Μια πρωτότυπη ιστορία, εμπνευσμένη από μια φάλαινα – όπως δηλώνει η Κλαίρη Θεοδώρου -.Μια ιστορία ανθρώπινη και οικεία, που με αριστοτεχνικό τρόπο, καταφέρνει να σε κρατήσει μέχρι το τέλος. Μια ιστορια τόσο κοντά στην πραγματικότητα μας, που σε κάνει να αναρωτιέσαι, ακόμα και μετά το τέλος, αν αυτό που διάβασες ήταν αληθινό ή μυθοπλασία.
Θα πρέπει να συγχαρώ τη συγγραφέα για το σεβασμό που προσεγγίζει ιστορικά γεγονότα στο μυθιστόρημά της καθώς και για την εντιμότητα της να μελετήσει ερευνώντας στα άδυτα της ιατροδικαστικής επιστήμης, έτσι ώστε κάθε λεπτομέρεια του κειμένου της, να μετατρέπεται από την πένα της, σε αναφορά πραγματικού γεγονότος. 

«Η αγάπη που δεν άκουσες», δεν είναι απλώς μια κατάθεση απ’ τη συγγραφέα. «Η αγάπη που δεν άκουσες», δεν είναι ένα ακόμα μυθιστόρημα. Είναι μια ιστορία συγκλονιστική, που θα σας συνοδεύει και μετά την ανάγνωσή της.
«Η αγάπη που δεν άκουσες», είναι μια ωδή στην διαφορετικότητα. Στη διαφορετικότητα του καθενός μας, που θρηνεί κρυμμένη πίσω από χρώματα, καταγωγές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και βιώματα. Στη διαφορετικότητα της ψυχοσύνθεσης μας, που άλλοτε σιωπηλά κι άλλοτε κραυγαλέα, μας οδηγεί πότε στον όλεθρο και πότε στη λύτρωση. 
«Η αγάπη που δεν άκουσες», πρέπει να διαβαστεί και να ακουστεί τελικά, απ’ όλους όσους πιστεύουν ακόμα στον άνθρωπο και στον έρωτα.


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για τον έρωτα; Τον αληθινό έρωτα, όχι τον περιστασιακό, τον επιφανειακό, αυτόν που αποσκοπεί στο βόλεμα. Τον έρωτα που κινεί γη και ουρανό, γεννά πολέμους και γίνεται λαίλαπα, αυτόν που ξεπερνά κάθε εμπόδιο, καταφέρνει το αδύνατο, δημιουργεί και γκρεμίζει τα πάντα. Έναν τέτοιο έρωτα βιώνει η Ειρήνη για τον Φίλιππο, τον σύντροφο των παιδικών της χρόνων, τον άνθρωπο που αγκαλιάζει την αναπηρία της, τον μόνο που την αποδέχεται όπως ακριβώς είναι. Έναν τέτοιο έρωτα βιώνει και ο Φίλιππος. Όχι όμως για την Ειρήνη. 

Εγκλωβισμένοι σε ένα απόκοσμο σκηνικό, ένα βυθισμένο χωριό-φάντασμα που μετατρέπεται άθελά του σε υγρό τάφο, η Ειρήνη, ο Φίλιππος και όσοι άλλοι εμπλέκονται στη ζωή τους ακροβατούν στην κόψη του ξυραφιού, γίνονται έρμαια των φόβων και των αδυναμιών τους, υποκύπτουν στα πιο κρυφά τους πάθη, αγαπούν, πληγώνουν, σκοτώνουν, θυσιάζουν. Κάποιες φορές, ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί το ερωτικό κάλεσμα κάποιων πλασμάτων είναι σπάνιο, μοναδικό και δυστυχώς αέναα καταδικασμένο να μην ακούγεται ποτέ, να παραμένει χαμένο στον βυθό της μοναξιάς. 

Και τελικά το αιώνιο ερώτημα ανέρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια: μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτό που του όρισαν οι μοίρες, να υπερνικήσει τη μοναξιά και τη διαφορετικότητά του; Αντέχει να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα; Κι αν ναι, με ποιο τίμημα;Λίγα λόγια για την συγγραφέα


Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα τέσσερα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ και Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *