
Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο
Συγγραφέας Νίκος Βιτωλιώτης
Εκδόσεις Λυκόφως
Άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο, νιώθοντας πως σίγουρα κάτι από μένα θα έβρισκα στις σελίδες του... και ήμουν σίγουρη γιατί ήδη κάτι είχα βρει από τον τίτλο ακόμα, "Σαραντακάτι καλοκαίρια"...
Σπανίζουν τα ολοκληρωμένα βιβλία, εκείνα που, εκτός από αρχή μέση και τέλος, είναι πλήρη ιδεών, συναισθημάτων, εικόνων. Ο Νίκος Βιτωλιώτης με το μυθιστόρημα «Σαραντακάτι καλοκαίρια», που είναι το πρώτο του, δείχνει ότι βρίσκεται στον σωστό, λογοτεχνικά, δρόμο. Και κυρίως δείχνει πώς μπορεί ένας συγγραφέας με φόρμες φαινομενικά απλές να δώσει ένα αποτέλεσμα που κερδίζει τον αναγνώστη.
Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε ώριμους αναγνώστες και ηλικιακά και αναγνωστικά. Έχει να πει περισσότερα σε όποιους και όποιες έχουν ζήσει τις δεκαετίες από το 1980 και μετά. Αυτοί οι αναγνώστες θα βρουν σίγουρα τους εαυτούς τους μέσα στο αφήγημα του Βιτωλιώτη, και οι άντρες και οι γυναίκες. Γιατί μπορεί ο κεντρικός ήρωας να είναι άντρας, ο Δημήτρης Γανώτας, ωστόσο παρακολουθούμε παράλληλα και το παρελθόν και το παρόν της συζύγου του.
Αλλά και στους νεότερους ηλικιακά αναγνώστες απευθύνεται ο συγγραφέας. Σε εκείνους που θέλουν να αφουγκραστούν το πρόσφατο παρελθόν και πώς αντιμετώπιζαν οι παλαιότεροι το φαινόμενο "ζωή".
Με ποια όνειρα, ποιες φιλοδοξίες, ποιες αποφάσεις χάραξαν την πορεία τους στον χρόνο... Τον χρόνο που δεν περιμένει, αλλά ούτε ξαναγυρίζει...
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Βιτωλιώτης ευχαριστεί τον Διονύση Σαββόπουλο για όσα περί χρόνου του δίδαξε με τα τραγούδια του.
Ο συγγραφέας παλεύει να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως εάν είμαστε οι επιλογές μας, κατά πόσο οι επιλογές μας, μάς διαμορφώνουν και κυρίως εάν υπάρχουν τα περιθώρια να αλλάξουμε τις επιλογές μας, ποιο είναι το κόστος της αλλαγής για εμάς και τους γύρω μας;
Ο Νίκος Βιτωλιώτης προβληματίζεται, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει αυτός ο προβληματισμός να μένει στη σκέψη του αναγνώστη ανάλαφρα, χωρίς να κουράζει με πομπώδεις αναλύσεις, αλλά να διατρέχει την ιστορία του ευχάριστα, σαν κινηματογραφική εικόνα με πολλές αναδρομές στο παρελθόν.
"Σαραντακάτι καλοκαίρια", ένα υπέροχο ταξίδι σε αναμνήσεις γεμάτες νοσταλγία από το χθες μας, ένας υπέροχος τρόπος να αρχίσεις τον απολογισμό σου, να αναλογιστείς, να αξιολογήσεις, να αποφασίσεις και να να συνεχίσεις το ταξίδι στο σήμερα και το αύριο..
Ένας άντρας, ο Δημήτρης Γανώτας, έκανε την επανάστασή του, εγκαταλείποντας μία ανθηρή καριέρα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Και τώρα, ενώ βρίσκεται σε διακοπές με τη σύζυγο και τα παιδιά του σε πολυτελές resort, κάνει τον απολογισμό της ζωής του.
Με φλας μπακ, εναλλαγές μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ο συγγραφέας Νίκος Βιτωλιώτης στο νοσταλγικό (γι’ αυτά που είχαμε και χάσαμε) μυθιστόρημά του «Σαραντακάτι καλοκαίρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, προσπαθεί να αναδείξει τις αλλαγές στη ζωή και τις μεταπτώσεις των ανθρώπων, τη σύγκρουση ονείρου και πραγματικότητας, επιθυμίας και ρεαλισμού, εσωτερικής και εξωγενούς ανάγκης.
Το ανέμελο παιδί τω ’70s, ο ανασφαλής έφηβος των ’80s, το ανερχόμενο αλαζονικό στέλεχος των ’90s και ο οικογενειάρχης των ’00s προσπαθεί να καταλάβει αν η ζωή που έζησε και που ακόμα ζει είναι αυτή που εκείνος επέλεξε ή αν χάθηκε κάπου στην πορεία. Κοντά του, η σύζυγός του Μυρσίνη Καρέλλα (που παλεύει με τα δικά της τέρατα) και τα δυο τους παιδιά που ζουν μια ζωή πολύ διαφορετική από αυτήν που έζησαν οι γονείς τους.
Το κορίτσι από το Καζακστάν, η Πριγκίπισσα των Τατάρων, όπως την αποκαλεί ο Δημήτρης Γανώτας κι όπως τη φαντάστηκε στο όνειρό του (ή μήπως ξυπνητός;) είναι απλώς μια από τις αφορμές που ψάχνει. Η ύπαρξή της, με το νεανικό αλλά και εξωτικό, σχεδόν παραμυθένιο στη φαντασία του πλαίσιο που την περιβάλλει λειτουργεί σαν καταλύτης και του θυμίζει τη χαμένη νεότητα και τα μακρινά ταξίδια που ονειρεύτηκε κάποτε κι ακόμη ονειρεύεται, είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει το -εδώ και χρόνια- καταπιεσμένο του εγώ, πάλαι ποτέ ισχυρότατο και ακόμη ανήσυχο.
Ο Ν. Βιτωλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και έχει κάνει διάφορες δουλειές όπως μεταφραστής γαλλικών συνταγών, εργάτης σε εργοστάσιο, security σε συναυλίες (η καλύτερη απ’ όλες), τραπεζικός, δημόσιος υπάλληλος, ενώ ως φοιτητής παρέδιδε για ένα διάστημα και ιδιαιτέρα μαθήματα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Του αρέσει να ταξιδεύει στην πραγματική ζωή αλλά και με τη φαντασία του. Δηλώνει φανατικός βιβλιόφιλος και σινεφίλ. Ζει στην Αθήνα και, αν κάποια στιγμή συνταξιοδοτηθεί, ίσως εγκατασταθεί μόνιμα στη Βίτωλη απ’ όπου κατάγεται ένας πρόγονός του. Το μυθιστόρημα «Σαραντακάτι καλοκαίρια» είναι το πρώτο του βιβλίο που δημοσιεύεται αλλά πάντα κρατά και κάποια μισοτελειωμένα χειρόγραφα στο συρτάρι του.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου