Home Ads

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ

Η άποψη της Καλλίοπης Γιακουμή για το βιβλίο

"ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ"
Συγγραφέας Κώστας Σιμενός
Εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική


Αρχίζοντας να σας μιλάω γι’ αυτό το βιβλίο, θα ήθελα να σας πω κάτι πολύ όμορφο που ένιωσα. 

Από τις πρώτες σελίδες λοιπόν ένιωσα, πως κρατούσα στα χέρια μου, το μυθιστόρημα κάποιου που αγαπάει πολύ τα βιβλία. Όχι από την μεριά του συγγραφέα μόνο, αλλά και αυτή του αναγνώστη. Νομίζω όποιος το διαβάσει, θα δει πως έχω δίκιο.

Συναντάμε τον Ανταίο, έναν μοναχικό άντρα, με το δικό του παρελθόν να
φαίνεται να τον στοιχειώνει ακόμα και την Τέρρα, μια εντυπωσιακή γυναίκα, με μια σκληρή στάση και καχύποπτη απέναντι σε καθετί που της συμβαίνει, που το δικό της παρελθόν και οι επιλογές που έκανε στο πέρασμα του, την ακολουθούν και την "εξουσιάζουν" μέχρι και το σήμερα.

 Δυο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, που μπορεί τελικά αυτό να είναι που τους φέρνει κοντά αρχικά και αποφασίζουν να είναι μαζί, αλλά στην συνέχεια βρίσκουν και άλλα κοινά που τους εμπλέκουν μεν σε έναν πολύ δυνατό δεσμό, αλλά και ταυτόχρονα και πολλά που τους χωρίζουν.

 Ο Κώστας Σιμενός έχει καταφέρει να περάσει στο βιβλίο του, ένα από τα βασικά στοιχεία για μένα, που πρέπει να ’χει το μυθιστόρημα που διαβάζεις για να σε κρατήσει. Σε ξεναγεί μοναδικά, με μόνο του όχημα και μέσο την πένα του, σε κάθε σημείο, κάθε χώρο, την κάθε στιγμή που σου περιγράφει, με τέτοιο τρόπο που έχεις εικόνα. Η ατμόσφαιρα κάθε στιγμής και η ένταση που της προσδίδει, πολύ πετυχημένα, και τόσο ταιριαστά με τη σκηνή που σου αφηγείται, σε μαγεύει, σε κάνει να νιώθεις, να συμμετέχεις, αυξάνοντας το ενδιαφέρον σου και κρατώντας τα "μυστικά" του βιβλίου, τόσο καλά κρυμμένα, αλλά χωρίς να σου κρύβει πως κάτι συνταρακτικό υπάρχει, μέσα στις σελίδες του. Σε κρατάει ανυπόμονη και βιαστική να τα ανακαλύψεις. Η φοβερή τεχνική του σου δίνει μικρά "ορεκτικά", μέχρι το τέλος, ένα τέλος απρόσμενο, που έρχεται να σε ξαφνιάσει αλλά και να σου δώσει μια πολλή μεγάλη δόση ικανοποίησης, τέτοιας που μόνο χαμόγελο σου φέρνει στα χείλη, γιατί διαπιστώνεις πως ήσουν τυχερή και μόλις τελείωσες ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που δικαίωσε την επιλογή σου να το επιλέξεις.

 Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο της νύχτας, ευτυχώς για σένα μόνο μέσα από την ασφάλεια που σου προσφέρουν οι σελίδες ενός βιβλίου. Για άλλους όμως απλή πραγματικότητα, ο κόσμος τους, μόνο αυτόν ξέρουν. Έναν κόσμο κρυμμένο πίσω από σκιές και μυστικά που σκοτώνουν, που όμως είναι εκεί και κάποιοι τον ζουν. Άλλοι είναι τα θύματά του, άλλοι οι αρχηγοί που τον διοικούν. Ένας σκληρός κόσμος, στεγνός από συναισθήματα. Ναρκωτικά, πορνεία, μαύρο χρήμα. Από έναν τέτοιο κόσμο μπορεί κάνεις να ξεφύγει; Μπορεί να έρθει η κάθαρση; Μπορεί η δικαιοσύνη να επέμβει και να λειτουργήσει ως τιμωρός και εξισορροπιστής; 

Πουθενά δεν υπάρχουν υπερβολές που απαιτούν την προσοχή του αναγνώστη, αυτό επιτυγχάνεται σταδιακά και ομαλά μέσα από την πλοκή της ιστορίας. Η μυθοπλασία παντρεύεται την πραγματικότητα με απόλυτη επιτυχία. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει αλήθειες και σημαντικά μηνύματα προς τον αναγνώστη.

 Ένα καλοδουλεμένο βιβλίο που φαίνεται πως ο συγγραφέας του έχει προσέξει, ακόμα και τις λεπτομέρειες. Η γραφή του ρέει λέξεις ξεκούραστα, μικρά "κολπάκια" που συναντάς, σε κάνουν να νιώθεις πως νοιάζεται πολύ ο Σιμενός για το τι θα παραδώσει στους αναγνώστες του. Έξυπνη και πρωτότυπη ιστορία που οδηγεί σε ένα τέλος πέρα κάθε υποψία και απολαυστικότατο. Διάλογοι ζωντανοί, σπιρτόζικοι, ρεαλιστικά γραμμένοι, δίνουν ζωή στο κείμενο. Οι χαρακτήρες σκιαγραφημένοι με τρόπο που σου μένουν αμέσως, "τους έχεις", με χαρακτηριστικά τέτοια που είναι εύκολο να νιώσεις σαν αυτούς, να καταλάβεις πως λειτουργούν, να εμβαθύνεις στον ψυχισμό τους.

 Τροφή για πολύ σκέψη αυτό το βιβλίο, με πολλές φράσεις του συγγραφέα να σε κάνουν να αναρωτιέσαι για πολλά. Ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις, προσωπικά και όχι μόνο, αλήθειες που σε κάνουν να παραδεχτείς πως υπάρχουν κι όχι μόνο μέσα στα αφηγήματα και στο προστατευτικό περιβάλλον των βιβλίων και της μυθοπλασίας.

 Όπως γράφει κι ο ίδιος " Κάθε παραμύθι είναι η πρώτη γοητευτική αλήθεια που ακούμε, πριν την σκοτώσουμε."

 Δεν αφηγείται μόνο σε αυτό το βιβλίο ο Κώστας Σιμενός, δεν παρουσιάζει μια ιστορία απλά, κάνει κατάθεση ψυχής… μια κατάθεση που αξίζει να την ακούσετε.

 "Σκέψη μου αχαλίνωτη, κιβωτός της ψυχής μου..."

Λίγα λόγια για το βιβλίοΚώστας Σιμενός
Καταφύγιο στη βροχή

Δυο διαφορετικοί άνθρωποι, δυο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται κάτω από ειδικές και παράξενες συνθήκες.
Εκείνος, συγγραφέας, μοναχικός, κλεισμένος στα βιβλία του και στον περιπετειώδη κόσμο του. Εκείνη, προϊόν της νυχτερινής ζωής, προσφερόταν σε όποιον της εξασφάλιζε άνεση και χρήμα. Το τίμημα βαρύ... Η ψυχική κούραση, ο φόβος κι η ανασφάλεια έχουν γίνει εφιάλτες κι έχουν αφήσει τα σημάδια τους, ενώ μια διπλή απειλή χτυπάει άμεσα την πόρτα της.
Μέσα στο θολό τοπίο της άγριας νύχτας, ο ένας παραβιάζει την πόρτα του άλλου και ανακαλύπτει μια καινούργια, αθέατη πλευρά του εαυτού του.
Η αντίθεση των δύο αυτών κόσμων γίνεται απρόσμενα έλξη. Μόνο που οι συνθήκες είναι δύσκολες κι επικίνδυνες. Κανείς δε γνωρίζει το μέλλον και, κυρίως, το παρελθόν του άλλου. Η επιρροή των αντιθέσεών τους είναι αμοιβαία και καθοριστική, αλλά για πόσο καιρό;
Η κατάσταση υπονομεύεται από το χθες και τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Η έντονη σχέση τους, χωρίς αύριο, γίνεται σιγά-σιγά μοιραία, σχεδόν μεταφυσική. Το φινάλε τους περιμένει δραματικό. Θα αντέξουν;
Εν τέλει, ποια είναι η πραγματικότητα που μας καθορίζει;Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Κώστας Σιμενός

Ο Κώστας Σιμενός είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σεναριογράφος. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα δραματικής τέχνης στο Παρίσι, όπου παρέμεινε τέσσερα χρόνια.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο σε πολλά αξιόλογα έργα και σειρές, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων (Έλλιοτ, Ίψεν, Ο Νηλ, Καραγάτση, Βενέζη κ.ά.).
Το 1984 κέρδισε κρατικό βραβείο για το θεατρικό έργο του «Ένα δωμάτιο ευκαιρίας», που παίχθηκε στο θέατρο και στο κρατικό ραδιόφωνο. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, έγραψε πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δύο απ’ αυτά, η «Χειμερινή έξοδος» και «Οι επαγγελματίες» έγιναν τηλεοπτικές σειρές και παίχθηκαν στην ΕΡΤ και το MEGA αντίστοιχα, ενώ «Το τελευταίο 24ωρο» έγινε ταινία.
Διασκεύασε, για την Fm Records, την «Οδύσσεια» για παιδιά σε έξι τόμους καθώς και άλλους δέκα τόμους με ιστορίες ηρώων της ελληνικής μυθολογίας. Έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και blogs με θέματα κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.


Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο του:

«Καταφύγιο στη βροχή» (μυθιστόρημα, 2017)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *