Home Ads

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

"ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ"
Συγγραφέας Κωνσταντίνος Σύρμος
Εκδόσεις Λυκόφως
Είναι σύνηθες στα ψυχολογικά θρίλερ, ένας από τους ήρωες που ενσαρκώνει το κακό, την αυτοκαταστροφή, την παράνοια, τη σχιζοφρένεια, να έχει τραυματικές εμπειρίες από το οικογενειακό του περιβάλλον κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων.

Αλλά ο Κωνσταντίνος Σύρμος στο μυθιστόρημά του «Το μπλε τετράδιο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, δείχνει ότι μπορεί να επιλέγει την πεπατημένη ως αφετηρία, δεν την ακολουθεί όμως στο χτίσιμο του ψυχολογικού θρίλερ. Και δείχνει, επίσης, με κάποιες λεπτομέρειες στην περιγραφή (που τελικά δεν είναι λεπτομέρειες) ότι ο ήρωας στρέφει τις τραυματικές εμπειρίες κατά του εαυτού του.

Το ατού του Σύρμου στο μυθιστόρημά του είναι η ζοφερή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία βουλιάζει ο αναγνώστης, είναι η αγωνία που κυριαρχεί παντού και,
κυρίως, το απρόσμενο που κορυφώνεται στο τέλος όταν πια ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι κάθε σελίδα του βιβλίου ήταν το κομμάτι ενός παζλ, κάθε λέξη των ηρώων ήταν φιλτραρισμένη. Η αλήθεια αποκαλύπτεται ακριβώς με τις τελευταίες φράσεις του μυθιστορήματος. Και μόνο τότε γίνεται εύκολη για τον αναγνώστη η σύνθεση, ακόμα και για τον πλανημένο, λόγω της αφηγηματικής ικανότητας του συγγραφέα, που σκέφτεται και γράφει ως αναγνώστης.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Σταύρος, τώρα στα τριάντα πέντε του, ζει σε αστικό κέντρο, αλλά κλεισμένος στον εαυτό του, στην απόλυτη εσωστρέφεια, και καταγράφει σε ημερολόγιο τις σκέψεις του, σαν να συνομιλεί με την Άννα, τον έρωτα της ζωής του, που τον εγκατέλειψε ξαφνικά.

Μέσα από το ημερολόγιο αποκαλύπτεται και η ύπαρξη της Φωτεινής, η οποία χάθηκε και ο Σταύρος βασανίζεται από τύψεις για τον θάνατό της. Ο Σταύρος έχει επαφές μόνο με τον Νίκο τον αδελφό της Άννας και τον ψυχίατρο Δημήτρη, που αποτελούν τις πύλες του με τον έξω κόσμο.

Υπάρχει όμως για τον Σταύρο ο έξω κόσμος, ή μόνο ο κόσμος που ο ίδιος έχει φτιάξει και έχει επιλέξει να ζει..??

Ένα "Μπλε τετράδιο" που πρέπει να διαβάσετε.. Γιατί δεν μας αποκαλύπτει μόνο τις κριμένες αλήθειες του Σταύρου.. αλλά και πολλές δικές μας, που ή ξεχάσαμε ή μας βολεύει να πιστεύουμε πως.. ξεχάσαμε !!!


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Σταύρος είναι ένας τριανταπεντάχρονος ζωγράφος, γεμάτος πληγές. Αδυνατώντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από την ψευδαίσθηση, μεταμορφώνεται σε έναν νέο, μοχθηρό εαυτό και δημιουργεί μία άλλη, σαθρή πραγματικότητα, στην οποία, εκτός από τον ίδιο, ακροβατούν επικίνδυνα ο Νίκος, ο μοναδικός άνθρωπος που τον νοιάζεται, η αγαπημένη του Άννα και ο Δημήτρης, ο δυναμικός ψυχίατρος που προσπαθεί να τον σώσει. Μέσα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον, τον κατακλύζουν και ενοχές για τον θάνατο μίας γεμάτης μυστήριο γυναίκας, της Φωτεινής, την οποία ελάχιστα γνώριζε.
Θα μπορέσει ο Σταύρος να βρει την διέξοδο από την ψύχωσή του; Θα γυρίσει κοντά του η Άννα; Θα καταφέρουν ο Νίκος και ο ψυχίατρος να τον σώσουν; Ή, τελικά, θα επικρατήσει ο νοσηρός εαυτός του;


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 Κωνσταντίνος Σύρμος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1979, στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας. Από την εφηβεία του οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τού δημιούργησαν την ανάγκη της έκφρασης μέσα από τον στίχο και την ποίηση, κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Ζούδιαρη και την Φωτεινή Δάρρα. Στα χέρια σας κρατάτε το πρώτο του βιβλίο. Εκτός από τη συγγραφή, αγαπάει το σκάκι και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *