Home Ads

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 12: Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ


Παιδικό-εφηβικό βιβλίο 
Κριτική βιβλίων 
από τον Tim Orfanos!

2. Το ημερολόγιο ενος σπασίκλα 12: H απόδραση 

Jeff Kinney (2017)!

Υπόθεση: Ο Γκρεγκ Χέφλι και η οικογένειά του εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ.

Με το κρύο να έρχεται δριμύ και το άγχος των γιορτών να τους απειλεί, οι Χέφλι αποφασίζουν να αποδράσουν σ’ ένα θέρετρο σ’ ένα τροπικό νησί προκειμένου να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν λιγάκι. Το έχουν τόσο πολλή ανάγκη! Εξάλλου λίγες μέρες στον παράδεισο αρκούν για να κάνουν θαύματα!

Όμως σύντομα θα ανακαλύψουν ότι ο παράδεισος που περίμεναν κρύβει

κινδύνους: εγκαύματα από τον ήλιο, στομαχικές διαταραχές και δηλητηριώδη πλάσματα απειλούν να καταστρέψουν τις οικογενειακές διακοπές.

Άραγε θα καταφέρουν να κάνουν πραγματικότητα το ταξίδι που τόσο ονειρεύονταν ή η απόδρασή τους στο νησί θα καταλήξει σε καταστροφή;

Σύντομη κριτική:

Το Νο1 Best Seller των New York Times 'ξαναχτυπά' με την 12η ιστορία του 'σπασίκλα' Γκρέγκ Χέφλι, και της οικογένειάς του!

Πρόκειται, ίσως, για την πιο 'κινηματογραφική' ιστορία της σειράς βιβλίων-'κόμικς' εφηβικής λογοτεχνίας, όπου η οικογένεια Χέφλι αποφασίζει να περάσει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο θέρετρο ενός τροπικού νησιού. Οι γονείς του Γκρέγκ είχαν περάσει ένα αξέχαστο μήνα του μέλιτος εκεί, οπότε και αποφασίζουν ότι μια εξωτική 'απόδραση' θα είναι ό τι χρειάζονται για να 'φορτίσουν' τις μπαταρίες τους. Ο Γκρέγκ δυσανασχετεί σαν να διαισθάνεται τί πρόκειται να επακολουθήσει......

Αυτή τη φορά, ο Κίνι κατασκευάζει μια νέα περιπέτεια για τον πασίγνωστο ήρωα χρησιμοποιώντας γρήγορους ρυθμούς, πολλές εναλλαγές χώρων, τοπίων και γεγονότων από την 'περιβόητη' επιβίβαση της οικογένειας στο αερόπλανο μέχρι την επιστροφή τους στο σπίτι. Αρκετές φορές, οι εξωτικές εικόνες των διακοπών είναι έντονες και κινηματογραφικές, ενώ τα 'καταδιωκτικά' περιστατικά που διαδραματίζονται όπως π.χ. η επιδρομή των τροπικών πουλιών στα φαγητά της οικογένειας Χέφλι ή η πάλη με τη 'στοιχειωτική' Μέδουσα-Κουτί είναι παροιμιώδη και προσφέρουν το ανάλογο σασπένς και γέλιο. Να υπογραμμίσω, επίσης, ότι, σε αυτή την ιστορία, ο μικρός Μάνι (αδερφός του Γκρέγκ) με το 'αστείο' πρόσωπο καταφέρνει αρκετές φορές να παίξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Κίνι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη ταχύτητα των γεγονότων, τα οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, διαθέτουν αρκετή υπερβολή και 'παραφορτωμένα' στοιχεία περιπέτειας με αποτέλεσμα το γέλιο, και το χιούμορ που υποβόσκει να εκβιάζονται και να μην προκύπτουν φυσικά, όπως σε προηγούμενα βιβλία.

θα το πρότεινα, όμως, γιατί, εδώ, η ΄κόμικ' πλευρά του βιβλίου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την μυθιστορηματική.


Bαθμολογία: 3,8/5 ή 7,6/10.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *