Home Ads

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΆΡΩΜΑ ΡΕΖΕΝΤΆΣ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή  για το βιβλίο

 << ΆΡΩΜΑ ΡΕΖΕΝΤΆΣ >> 
Συγγραφέας Ρούλα Σαμαιλίδου 
από τις εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης

Είναι κάποια βιβλία που τους "αφήνεσαι" αμέσως μόλις τα πάρεις στα χεριά. Είναι η εμπιστοσύνη στην γραφή του συγγραφέα, το ένστικτο σου, οι καλές κριτικές που έχουν αποσπάσει..μπορεί και άλλα τόσα, μπορεί και όλα αυτά μαζί. 
Εγώ θα σας μιλήσω για μένα.. Αυτό το βιβλίο με "τραβούσε", από τον τίτλο του κιόλας..."Άρωμα ρεζεντάς" Για μένα είναι συνδεδεμένο με πολύ όμορφες αναμνήσεις, αναμνήσεις που ξυπνούσαν μέσα μου, κάθε φορά που το έβλεπα, εξαιτίας ενός παλιού τραγουδιού "Γλυκιά μου ρεζεντά.."  Αυτά όμως δεν είναι κριτήρια για να αποφασίσεις αν σου αρέσει ένα βιβλίο, ούτε είναι αρκετά για να σε κερδίσει ένα βιβλίο.
Δεν είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ρούλας Σαμαιλίδου που διάβασα. 
Η γραφή της μου αρέσει πολύ, τα προηγούμενα βιβλία της τα απόλαυσα, αλλά πάντα ένα βιβλίο το ξεκινάω, σαν να μην ξέρω τίποτα για την ποιότητα της γραφής του συγγραφέα του, σαν να είναι η πρώτη μου επαφή μαζί του, η πρώτη μας "γνωριμία", γιατί μόνο έτσι νιώθω πως θα είμαι δίκαιη και αντικειμενική και με το βιβλίο και με μένα που το διαβάζω, αλλά και με αυτούς που θα με ρωτήσουν για αυτό. 
Ο όγκος του με τρόμαξε λίγο. Φοβήθηκα πως
θα διάβαζα σελίδες ανούσιες και παραγράφους περιττές, γεμάτες υπερβολικές περιγραφές, επαναλήψεις που θα κούραζαν και ιστορικές αναφορές τόσο αναλυτικές, σαν να διάβαζα αποσπάσματα εγκυκλοπαίδειας, που απλά είχαν μεταφερθεί στο βιβλίο. Αυτό λοιπόν που έχω να καταθέσω, είναι την εξαιρετική δεξιοτεχνία που έχει στην γραφή της η Σαμοιλίδου, που εξαιτίας αυτής, όχι μόνο μπόρεσε να τα αποφύγει όλα αυτά, αλλά και να πετύχει, να αποδώσει στον αναγνώστη της ένα μοναδικό δείγμα γραφής. Οι περιγραφές της υπέροχες, σου μεταφέρουν το κλίμα της εποχής στην οποία αναφέρονται αυτούσιο, σε γεμίζουν συναισθήματα, χρώματα, μυρωδιές, εικόνες μιας εποχής σαν σε ταινία. Κτήρια, τοπία, άνθρωποι, ενδυμασίες, όλα μπροστά σου ολοζώντανα.
Το ιστορικό στοιχείο καλοδουλεμένο. Ούτε μια στιγμή δεν χάνει την αξία του και τον λόγο, που η συγγραφέας αναφέρεται σε αυτό. Χωρίς περιττές κορδελίτσες, η Σαμαιλίδου επικεντρώνεται στην ουσία των γεγονότων, με μοναδικό της σκοπό να μεταφέρει το πολιτικό κλίμα της εποχής, στον αναγνώστη, χωρίς να τον επηρεάσει και να τον κουράσει.Οι αντικειμενικές αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα ως είχαν, μαρτυράνε μια πολύ σοβαρή και επιμελής ερευνά και συγκομιδής διασταυρωμένων  στοιχείων από την μεριά της.Το αγγίζει όσο πρέπει, χωρίς να το παραποιεί, σεβόμενη κάθε φορά τον χαρακτήρα του, ήθη και τα έθιμα, νοοτροπίες, συνήθειες και τρόπο ζωής των ανθρώπων, στους τόπους όπου αναφέρεται.
Θα μπορούσαν άνετα να βγουν τρία βιβλία, μέσα από αυτή την ιστορία, το ότι όλο αυτό το διαβάζουμε σε ένα μόνο σύγγραμμα που δεν εκμεταλλεύεται ούτε καν την γραμματοσειρά για να γεμίσει σελίδες, έμενα μόνο σεβασμό προς τον αναγνώστη μου δείχνει και οφείλω να το πω. 
Ένα οδοιπορικό ενός ολοκλήρου αιώνα, μέσα από την αφήγηση των ζωών τριών γυναικών.Τρεις διαφορετικές γυναίκες, τρεις γενιές, η γιαγιά Άννα στο τότε, η κόρη της Γκιζέλα στο μετά και η εγγονή Βαλεντίνη στο σήμερα. Διαφορετικοί κόσμοι, δυσκολίες, συμπεριφορές, νοοτροπίες, όλα αλλιώς μα τόσο μαγικά συνδεδεμένα μεταξύ τους..Ένα μαγικό ταξίδι που ξεκινάει σαν ένα παραμύθι, όταν μας αφηγείται την ζωή της Άννας, σε επιστρέφει στην πραγματική ζωή, ακολουθώντας σε κάθε βήμα την Γκιζέλα και σου μεταδίδει υπέροχα μαθήματα, μηνύματα μέσα από την ζωή της αφηγήτριας μας, της Βαλεντίνης.
Κάθε γυναικά μια ιστορία, κάθε μια ιστορία γεμάτη με ανατροπές, απρόβλεπτα γεγονότα, έρωτες, πάθη, λάθη, ελπίδες, όνειρα, ανθρωπιά, προδοσία, με ροή που σε κρατάει δέσμιο της, το βιβλίο δεν σε κάνει να το βαρεθείς ούτε μια στιγμή.
Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι τόσο ρεαλιστικά δοσμένοι και τόσο αρμονικά δεμένοι με την ιστορία, που από την αρχή τους νιώθεις οικείους προς εσένα. Δεν σε ξενίζουν οι συμπεριφορές, δεν υπάρχουν υπερβολικά χαρίσματα και γνωρίσματα. Μονό ο αληθινός χαρακτήρας ανθρώπων που συναντάς παντού, ακόμα και σήμερα. Ταυτίζεσαι μαζί τους, άλλους τους δικαιολογείς, άλλους όχι, άλλους τους συμπαθείς, άλλους με τίποτα και κάποιους τους κάνεις "δικούς" σου ανθρώπους. 
Αυτό σου κάνει η γραφή της Σαμαιλιδου...με μαγικό τρόπο, αβίαστα, γλυκά και τρυφερά,...σε κατακτά, σε κερδίζει, σου μαθαίνει, σου χαρίζει,σου μεταδίδει, σε συγκινεί..σε αφήνει με εκείνη την γλυκόπικρη γεύση του τέλους που σε κάνει να θες κι άλλο...μα που ταυτόχρονα νιώθεις να τα έχεις πάρει όλα. 
Και όλα αυτά τυλιγμένα με την υπέροχη μελωδία ενός ταγκό, ενός μαγικού χορού, που ξεκινάει από τα Βιεννέζικα σαλόνια και φθάνει στο σήμερα..με μια ατμοσφαίρα γεμάτη από άρωμα ρεζεντάς...
Αλήθεια έχετε διαβάσει ποτέ κάτι γεμάτο μουσική και άρωμα... Δοκιμάστε το... Μαγεία..!!!   


Λίγα λόγια για το βιβλίοΖωές γεμάτες ανατροπές μέσα στη δίνη σημαντικών ιστορικών γεγονότων.
Τρεις γενιές γυναικών που θα παραδοθούν στον έρωτα ή θα μάθουν να αγαπούν.
Η Άννα από τη φτωχική ζωή στις καλύβες των ξυλοκόπων θα βρεθεί στα σαλόνια του Γιαν φον Ντούσεκ, συμβούλου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ.
Η Γκιζέλα θα περιπλανηθεί στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου δίπλα στον άντρα της, τον Χρήστο, γιο φουστανελά από τη Λακωνία, σπουδαγμένο στο Παρίσι, με μόνη φιλοδοξία να είναι ένας γιατρός που θα προσφέρει στον άνθρωπο έστω και χωρίς αμοιβή.
Η Βαλεντίνη, διψασμένη για ζωή, θα βιώσει τον πρώτο έρωτα, τον συμβιβασμό του γάμου και τον πειρασμό του απαγορευμένου γιατί η μοίρα την έχει διαλέξει να είναι ο κρίκος για να δέσει το κενό που άφησαν οι στάχτες του πολέμου.
Ένα τανγκό με άρωμα ρεζεντάς θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα;
Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει τις στιγμές και τα γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 20ού αιώνα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Στο έργο της, πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλιές εποχές, μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της "Χρόνια οργής" και "Τα κεντημένα γοβάκια" από τις εκδόσεις "Ιδιομορφή", "Τα παραμύθια της γιαγιάς" από τις εκδόσεις "Λογότυπος" και "Πέρα από το νησί", "Η γειτονιά των ονείρων" και "Το στίγμα" από τις εκδόσεις "Μιχαήλ Σιδέρη".
Ασχολείται γενικά με τη λογοτεχνία και μικρότερα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

(2015) Το στίγμα, Σιδέρη Μιχάλη
(2013) Η γειτονιά των ονείρων, Σιδέρη Μιχάλη
(2011) Πέρα από το νησί, Σιδέρη Μιχάλη
(2008)Τα παραμύθια της γιαγιάς λογότυπος
(2005)Τα κεντημένα γοβάκια Ιδιομορφή
(1998) Χρόνια οργής, Ιδιομορφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *