
Ξεχάστε τα όσα έγραψε ο Νταν Μπράουν. Ο πραγματικός κώδικας Ντα Βίντσι δεν έχει σχέση με τους απογόνους του Ιησού Χριστού. Ιταλίδα ερευνήτρια στο Βατικανό υποστηρίζει ότι το κρυφό μήνυμα στον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ότι η συντέλεια του κόσμου θα έλθει την 1η Νοεμβρίου του 4006.
Η Σαμπρίνα Σφόρτσα Γκαλίτσια ισχυρίζεται ότι ο Μυστικός Δείπνος, το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι που απεικονίζει τον Χριστό και τους μαθητές του πριν από τη Σταύρωση, περιέχει «έναν μαθηματικό και αστρολογικό» γρίφο, τον οποίο κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει.
Λέει ότι ανακάλυψε πως ο Ντα Βίντσι προέβλεψε ότι το
τέλος του κόσμου θα έλθει με μια «παγκόσμια πλημμύρα», που θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου του 4006 και θα τελειώσει την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Χειρόγραφα δείχνουν επίσης ότι ο Ντα Βίντσι πίστευε ότι αυτό το γεγονός θα σηματοδοτήσει μια «νέα αρχή για την ανθρωπότητα», όπως είπε. «Υπάρχει κώδικας Ντα Βίντσι... Απλώς δεν είναι αυτός που έγινε διάσημος από τον Νταν Μπράουν»λέει η κυρία Σφόρτσα Γκαλίτσια. Πρώην ερευνήτρια χειρογράφων του Ντα Βίντσι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, εργάζεται σήμερα στα Αρχεία του Βατικανού.
Το Βατικανό έχει εκδώσει ήδη τη μελέτη της με τίτλο «Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο στο Βατικανό», στην οποία η ερευνήτρια εξετάζει λεπτομερώς μια ταπισερί με τον Μυστικό Δείπνο που κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ΄ της Γαλλίας σε σχέδιο βασισμένο στη διάσημη τοιχογραφία του Ντα Βίντσι στο Μιλάνο.
Εκεί λέει ότι ανακάλυψε τον κρυμμένο «κώδικα» του Ντα Βίντσι, που περιλαμβάνει τον ζωδιακό κύκλο και τα 24 γράμματα της λατινικής αλφαβήτου, τα οποία συμβολίζουν τις 24 ώρες της ημέρας.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η κυρία Σφόρτσα Γκαλίτσια είπε ότι ο Λεονάρντο πίστευε στην Ημέρα της Κρίσεως όπως περιγράφεται στην «Αποκάλυψη» αλλά και από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας επιστήμονας αλλά και άνθρωπος της πίστης που έζησε σε μια «δύσκολη περίοδο» και γι΄ αυτό φρόντιζε να κρύβει τα μηνύματά του «προκειμένου να μη δεχθεί επιθέσεις», είπε η ερευνήτρια.
Με διαστάσεις 460 επί 880 εκατοστά, ο Μυστικός Δείπνος καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Ο Ντα Βίντσι άρχισε να τον ζωγραφίζει το 1495 και τον ολοκλήρωσε τρία χρόνια αργότερα, το 1498.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ (Πηγή: Τhe Τimes)
ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ
Ο Ιωάννης Μαγδαληνή
Στο μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν η φυσιογνωμία με τα μακριά κόκκινα μαλλιά στα δεξιά του Ιησού δεν είναι ο Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή που παρουσιάζει μάλιστα μια καταπληκτική ομοιότητα με την κεντρική γυναικεία μορφή του πίνακα «Η Μαντόνα των Βράχων» του Τισιανού. «Τα χαρακτηριστικά μπορεί να δείχνουν κάπως θηλυπρεπή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεικονίζεται μια γυναίκα, πόσω μάλλον η Μαρία Μαγδαληνή» λέει ο διευθυντής του τμήματος Αναγεννησιακής Ζωγραφικής της Πινακοθήκης Ουφίτσι στη Φλωρεντία Αντόνιο Νατάλι.
ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΠΑΛΑ
Η κρυμμένη μουσική
Ενας ιταλός μουσικός ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μουσικές νότες που βρίσκονται κωδικοποιημένες στον «Μυστικό Δείπνο». Στο βιβλίο του «Η κρυμμένη μουσική» («La Μusica Celata») ο Τζιοβάνι Μαρία Πάλα, μουσικός και τεχνικός υπολογιστών από το Λέτσε, παρατήρησε ότι, ζωγραφίζοντας ένα πεντάγραμμο κατά μήκος του πίνακα, τα καρβέλια που βρίσκονται στο τραπέζι και τα χέρια του Ιησού και των αποστόλων αναπαριστούν από μια μουσική νότα το καθένα. Σύμφωνα με τον Πάλα, η παρτιτούρα είναι ένας «ύμνος στον Θεό», διάρκειας 40 δευτερολέπτων, ο οποίος είναι γραμμένος για εκκλησιαστικό όργανο.
Κώδικας Ντα Βίντσι - Ντοκιμαντέρ
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ...
Ήταν παντρεμένος ο Ιησούς; Το ερώτημα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή την ανακάλυψη ενός πάπυρου, γραμμένου στα αρχαία κοπτικά που περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...»
Η ύπαρξη του παπύρου, που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, όπως αποκαλύφθηκε από την καθηγήτρια του Χάρβαρντ Karen King.
Το σίγουρο είναι πως η «ανακάλυψη» θα πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις στον χριστιανικό κόσμο για το αν ο Ιησούς ήταν ή όχι παντρεμένος.
Κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται για πρώτη φορά.
Ο Νταν Μπράουν, με τον «Κώδικα Ντα Βίντσι», σκανδάλισε «αποκαλύπτοντας» ότι στο «Μυστικό Δείπνο», το έργο του αναγεννησιακού ζωγράφου, η φυσιογνωμία με τα μακριά κόκκινα μαλλιά δεν είναι ο Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή, ενώ ανάμεσα τους σχηματίζεται ένα V, σύμβολο του ιερού θηλυκού.
Ο πίνακας, με διαστάσεις 460 επί 880 εκατοστά, καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Ο Ντα Βίντσι άρχισε να τον ζωγραφίζει το 1495 και τον ολοκλήρωσε τρία χρόνια αργότερα, το 1498.
Σε αυτόν απεικονίζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού με τους μαθητές του. Στη συγκεκριμένη σκηνή, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ο Ιησούς ανακοινώνει ότι κάποιος από τους μαθητές του θα τον προδώσει, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την στιγμή όπου ο Ιησούς κάνει την τελετή της Θείας Ευχαριστίας.
Η κεντρική μορφή είναι ο ίδιος ο Ιησούς, με μια σειρά παραθύρων ακριβώς πίσω. Δίπλα και δεξιά του βρίσκεται ο Ιωάννης στον οποίο μιλάει ο Πέτρος. Στο συγκεκριμένο σημείο εστιάζεται όλη η διαμάχη σχετικά με το αν το πρόσωπο αυτό ανήκει στον Ιωάννη ή τη Μαρία Μαγδαληνή.
Το περίεργο, σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή, είναι ότι η συγκεκριμένη φυσιογνωμία δεν έχει τα αντρικά χαρακτηριστικά που είναι εμφανή στους υπόλοιπους μαθητές του Κυρίου, και επομένως πρόκειται για γυναίκα.
Η θεωρία συνωμοσίας με τον Ιησού και τη Μαρία τη Μαγδαληνή, πολύ πριν την έκδοση του επίμαχου βιβλίου, ήταν πολύ γνωστή και αρκετά δημοφιλής. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, πράγμα το βέβαια δεν έχει αποδειχτεί, ο Ιησούς διατηρούσε ερωτική σχέση με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και μετά το θάνατό του, εκείνη πήρε τον καρπό της σχέσης του και έφυγε, με πιθανότερη κατεύθυνση τη Γαλλία.
Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η σχέση του Ιησού με τη Μαγδαληνή φτάνει ως τις μέρες μας μέσω μιας «ιερής γραμμής αίματος».
Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με την Εκκλησία, ανήκουν στον χώρο της φαντασίας και δεν ανταποκρίνονται σε καμία ιστορική πραγματικότητα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον, καθηγητής συμβολολογίας στο Χάρβαρντ, βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι, όταν δέχεται ένα νυχτερινό τηλεφώνημα. Ο ηλικιωμένος έφορος του Λούβρου έχει δολοφονηθεί μέσα στο μουσείο και δίπλα στο πτώμα του βρίσκεται ένας γρίφος. Καθώς ο Λάνγκντον και μια προικισμένη Γαλλίδα αποκρυπτογράφος, η Σοφί Νεβέ, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα παράξενα αινίγματα, ανακαλύπτουν έκπληκτοι μια σειρά από στοιχεία κρυμμένα στα έργα του Ντα Βίντσι.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Λάνγκντον ανακαλύπτει κάτι απρόσμενο: Το θύμα είχε σχέση με το Κοινό της Σιών, μια μυστική οργάνωση της οποίας τα μέλη περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον Μποτιτσέλι, τον Βικτόρ Ουγκώ και τον Ντα Βίντσι. Σε μια απεγνωσμένη κούρσα μέσα στο Παρίσι και ακόμη παραπέρα, ο Λάνγκντον και η Νεβέ βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άγνωστο πανίσχυρο αντίπαλο που φαίνεται να προβλέπει κάθε κίνησή τους. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τον γρίφο, τα έγγραφα του Κοινού της Σιών θα χαθούν για πάντα.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο που από την πρώτη σελίδα μέχρι το απρόβλεπτο τέλος του αποδεικνύει ότι Νταν Μπράουν είναι ένας αριστοτέχνης της μυθιστοριογραφίας.
Επιμέλεια άρθρου: Καλλιόπη Γιακουμή
Πηγές : NEWSBEAST, Βικιπαιδεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου