Home Ads

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΑΤΟΓΛΟΥ

Συνέντευξη στον συγγραφέα Φώτη Χατζάτογλου
Επιμέλεια συνέντευξης: Καλλιόπη Γιακουμή 


Κοντά μας σήμερα ο συγγραφέας του βιβλίου 

"Το ξυράφι του Οκκάμ"Το βιβλίο του κ.Φώτη Χατζάτογλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Maradel books"

1) Κύριε Χατζάτογλου πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο σας από τις εκδόσεις "Maradel books". Πως αισθάνεστε για αυτό; 


Φ.Χ: Καθώς είναι το πρωτόλειο μου, αισθάνομαι όμορφα που ένας νέος εκδοτικός οίκος με όραμα και όρεξη για δουλειά το επέλεξε να το εντάξει στους κύκλους του.
2) Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο;

Φ.Χ: Πρόκειται για ένα αστυνομικό – πολιτικό θρίλερ με πολυεπίπεδη πλοκή που ελπίζω να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Στο κέντρο των γεγονότων βρίσκεται ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο οποίος παρά τη θέληση του εμπλέκεται σε ένα βρώμικο παιχνίδι δύναμης και εξουσίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κάνει σωστά τη δουλειά του και να κατανικήσει και τους προσωπικούς του δαίμονες. Ειδικά στο τέλος, ο κεντρικός χαρακτήρας τίθεται αντιμέτωπος με σοβαρά διλήμματα και οι αποφάσεις του κρίνουν και το τέλος του έργου.
3) "Το ξυράφι του Οκκάμ" ...Πολύ εντυπωσιακός τίτλος !! Πως προέκυψε; Ποιος ειναι ο Οκκάμ;

Φ.Χ: Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με έναν πολύ καλό μου φίλο. Του περιέγραψα την πλοκή και αμέσως μου πρότεινε το συγκεκριμένο τίτλο. Επομένως ΄΄νονός΄΄ του βιβλίου είναι ο πολύ καλός μου φίλος Βασίλης Καλεντερίδης. Είναι επιστημονική αρχή, η οποία αποδίδεται στον Άγγλο φιλόσοφο Λογικής και φραγκισκανό μοναχό του 14ου αιώναΓουλιέλμο του Όκκαμ. Η αρχή αυτή αποτελεί την βάση της μεθοδολογικής απαγωγής και αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας.
Στην απλούστερη διατύπωσή του, το Ξυράφι του Όκαμ εκφράζεται ως εξής: «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες».
Βέβαια η αρχή αυτή πρωτοδιατυπώνεται από του Πυθαγόρειους δυο χιλιετίες νωρίτερα,όπως μας πληροφορεί ο φιλόσοφος Πρόκλος. Στα Ελληνικά διατυπώνεται ως εξής "τῶν μὲν Πυθαγορείων ... παρακέλευσμα ἦν ...... δι' ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων ἐπειδὴ δὲ καὶ τοῖς κλεινοῖς Πυθαγορείοις" και "δεῖν γὰρ ἐπ' ἐκείνων καὶ αὐτὸν παρακελεύεσθαι τὸν Πυθαγόραν ζητεῖν ἐξ ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων δεικνύναι τὰ ζητούμενα· 
4) Μέσα σ’έναν κυκεώνα αποκαλύψεων, συνωμοσιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, ξετυλίγεται η πλοκή του βιβλίου σας. Πόσο εύκολο είναι να γράψει κάνεις αστυνομικό; Ποια είναι τα χαρακτηριστικα που πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένα αστυνομικό βιβλίο; Το δικό σας τα έχει;

Φ.Χ: Το να γράψει κάποιος αστυνομικό δεν νομίζω ότι είναι περισσότερο εύκολο ή περισσότερο δύσκολο από το να γράψει οποιουδήποτε είδους λογοτεχνία. Για μένα πχ είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ή ένα αισθηματικό.  Κατά την ταπεινή μου άποψη ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το μόνο που χρειάζεται είναι μια δυνατή πλοκή κι ένα όσο γίνεται απρόβλεπτο τέλος. Ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει συνοχή και συνέχεια στην πλοκή για να μην χάνεται ο αναγνώστης. Εάν το δικό μου έχει όλα αυτά τα στοιχεία; Ευελπιστώ πως ναι, ωστόσο περιμένω από όσους μου κάνουν την τιμή να το διαβάσουν και τα δικά τους σχόλια. Άλλωστε η γνώμη των αναγνωστών νομίζω ότι βαραίνει περισσότερο από τη δική μου.
  
5) Τι σας ενέπνευσε στο να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Φ.Χ: Σίγουρα η ενασχόληση μου με τη μάχιμη δικηγορία, είναι ένα καλό ερέθισμα για τη συγγραφή ενός τέτοιου μυθιστορήματος. Κάποιοι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι πλασμένοι μέσα από την καθημερινή τριβή στις αίθουσες των δικαστηρίων. Πέραν τούτου, δεν με ενέπνευσε κάτι συγκεκριμένο για να ασχοληθώ με τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου. Από μικρός διαβάζω πολύ και με συνεπαίρνουν κυρίως τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημα το ξεκίνησα κυρίως για μένα, χωρίς ειλικρινά να ξέρω αν θα το ολοκληρώσω, όμως στην πορεία με συνεπήρε η πλοκή και το ολοκλήρωσα αβίαστα.

6) Και με την συγγραφή πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Φ.Χ: Με τη συγγραφή του έργου ολοκληρώθηκε κι ένα όνειρο που είχα από καιρό, να συγγράψω κάτι δικό μου. Όταν ανέφερα σε έναν γνωστό μου ότι γράφω ένα μυθιστόρημα γύρισε και μου είπε ότι όποιος γράφει είτε είναι τεμπέλης είτε πλούσιος. Τον πληροφόρησα ότι δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο, απλώς ως προανέφερα εκπλήρωσα ένα όνειρο μου.
Εξάλλου προσωπικά θεωρώ τη συγγραφή ως το καλύτερο αγχολυτικό.
7) Γιατί να διαβάσει κάποιος " Το ξυράφι του Οκκάμ". Πως θα μου το χαρακτηρίζατε με 3 λέξεις; 

Φ.Χ: Δε μπορώ να χαρακτηρίσω οποιοδήποτε βιβλίο με τρεις λέξεις. Έχω την εντύπωση ότι θα το αδικήσω, όχι μόνο το δικό μου, αλλά οποιοδήποτε. Θεωρώ ότι οι λάτρεις του είδους θα ικανοποιηθούν από την πλοκή του έργου.
8 ) Εσείς τι βιβλία διαβάζετε; Είναι κάποιοι συγγραφείς πρότυπα σας;

Φ.Χ: Μου αρέσει ιδιαίτερα να διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα και φυσικά αστυνομικά θρίλερ. Μετρ του είδους θεωρώ την Άγκαθα Κρίστι, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι Σκανδιναβοί συγγραφείς, οι οποίο με συνεπήραν, όπως ο ο Στίγκ Λάρσον. Ωστόσο, το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει, δεν είναι του είδους, αλλά ο βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, του ανυπέρβλητου Νίκου Καζαντζάκη.9) Ποια είναι τα συναισθήματα κάποιου που γράφει αστυνομικό βιβλίο;

Φ.Χ: Το μοναδικό μου άγχος όσον αφορά στη συγγραφή του μυθιστορήματος μου, ήταν να υπάρχει ένα καλό δέσιμο της πλοκής από την αρχή μέχρι το τέλος, και ταυτόχρονα να σκιαγραφηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι χαρακτήρες του, τόσο όσον αφορά στα πάθη και τα ελαττώματα τους, όσο και στα προτερήματα τους.
10) Στο οπισθόφυλλο μας μιλάτε για μια συνταρακτική εξέλιξη που θα εκτινάξει την ένταση και το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο τέρμα. Για μια αποκάλυψη της αλήθειας μία ανείπωτη φρικαλεότητα. Έχετε προαποφασίσει την πλοκή του βιβλίου, πριν ξεκινήσετε να γράφετε ή σας οδηγεί εκείνο;

Φ.Χ: Αυτή είναι και η μαγεία του να γράφεις αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένας σκελετός της ιστορίας υπήρχε στο μυαλό μου πριν ξεκινήσω να γράφω, αλλά κατά τη διαδικασία της συγγραφής, προσέθετα κι άλλα στοιχεία. Ουσιαστικά είναι μια διαδικασία, όπου από κάποιο σημείο κι έπειτα αφήνεις το βιβλίο να σε οδηγήσει. Οι ήρωες του έργου αποφάσισαν για το τέλος του.11) Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο;

Φ.Χ: Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο σημείο ειλικρινά. Αν έπρεπε να επιλέξω, μου αρέσει ιδιαίτερα η στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας και η εσωτερική σύγκρουση που διενεργείται μέσα στην ψυχή και το μυαλό του κεντρικού χαρακτήρα.

12) Σε ποιο μέρος του φιλαναγνωστικού κοινού απευθύνεται το βιβλίο σας;

Φ.Χ: Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των αστυνομικών θριλερ. Ωστόσο, μιας και κάτω από την πλοκή εκτυλίσσεται και μια δυνατή ερωτική ιστορία, η οποία βέβαια δεν είναι κυρίαρχη στο έργο, πλην όμως κορυφώνεται προς το τέλος, ελπίζω να ικανοποιήσει και αναγνώστες άλλων ειδών.


13) Σας δυσκόλεψε κάτι όσο γράφατε; Πόσο καιρό σας πήρε;

Φ.Χ: Δεν με δυσκόλεψε κάτι ιδιαίτερα, για το λόγο ότι ως προείπα το ξεκίνησα και ειλικρινά δεν ήξερα αν θα το ολοκλήρωνα ποτέ. Επομένως από αυτή την άποψη δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο άγχος να το τελειώσω. Το έγραφα όποτε είχα έμπνευση και τα δάχτυλα μου πετούσαν στο πληκτρολόγιο. Όποτε δεν είχα κάτι να γράψω, το άφηνα, ακόμη και για μεγάλα διαστήματα, όπως αν θυμάμαι καλά για   μήνες. Η συγγραφή του διήρκησε δυο χρόνια, αλλά με μεγάλα διαλείμματα.
14) Μιλήστε μας λίγο για σας...

Φ.Χ: Είμαι έγγαμος και πατέρας δυο υπέροχων παιδιών. Ο ελεύθερος μου χρόνος λόγω της οικογενείας μου και της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι πραγματικά περιορισμένος και προσπαθώ σε αυτόν να περνώ όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μου, να διαβάζω όσο μπορώ και να γράφω, κυρίως τα βράδια, όπου και υπάρχει η ανάλογη ησυχία.

15) Κλείνοντας την συζήτηση μας και αφού σας ευχαριστήσω πάρα πόλη, που επιλέξατε να μου μιλήσετε και να δώσετε σε μένα και στα μέλη της ομάδας, "Βιβλίων ορίζοντες", την δυνατότητα να σας γνωρίσουν καλύτερα και να μάθουν για το βιβλίο σας, θέλω να αφήσω σε σας τον επίλογο. Τι είναι αυτό που θα θέλατε να μεταφέρετε στους αναγνώστες μας;

Φ.Χ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για το βήμα που μου δώσατε. Θα ήταν ευχαρίστηση και τιμή μου, αν όχι μόνο οι αναγνώστες σας να διαβάσουν το μυθιστόρημα, αλλά και να υπάρχει συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή και κατ΄ιδίαν για να ακούσω τις κριτικές τους. Άλλωστε επιθυμώ την αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες και την κριτική τους, ως εφαλτήριο και έναυσμα για την επόμενη περιπέτεια του επιθεωρητή Ερόλ.Σας ευχαριστώ πολύ κ.Χατζάτογλου, εύχομαι κάθε επιτυχία στο βιβλίο σας. Καλοτάξιδο και με τα "πανιά" του πάντα φουσκωμένα, με προορισμό τους πιο μακρινούς, ορίζοντες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *