Home Ads

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 

"ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ"

Συγγραφέας Stephen King
Εκδόσεις Κλειδάριθμος 


Συμβαίνει κάτι περίεργο με μένα. Έχω δει αρκετές ταινίες του Κίνγκ, όμως αυτό το βιβλίο, "Το παζάρι των κακών ονείρων", είναι το πρώτο του Κίνγκ που διαβάζω και ίσως μάλιστα, να ήταν και καλύτερα έτσι, γιατί μέσα από αυτό το βιβλίο, δεν γνώρισα έναν από τους πιο φημισμένους συγγραφείς τρόμου, αλλά έναν ταλαντούχο και πολυγραφέστατο συγγραφέα.  

Αυτό το βιβλίο λοιπόν είναι χωρισμένο σε διηγήματα. Μικρές ιστορίες, τόσα καλά "δομημένες" όλες και με όλα εκείνα τα
χαρακτηριστικά, που θα μπορούσε άνετα να τις κάνει την καθεμιά από αυτές, ξεχωριστά βιβλία. Στην αρχή κάθε ιστορίας υπάρχει εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα, που μας εξηγεί πως εμπνεύστηκε την καθεμιά από αυτές, μας "εκμυστηρεύεται", μικρά μυστικά που τον οδήγησαν στην συγγραφής τους και μας "εξομολογείται", ακόμα και προσωπικές του σκέψεις, που είτε είχε όταν τις έγραφε, είτε του δημιουργήθηκαν μετά.
Έχει καταφέρει κάτι εξαιρετικά δύσκολο για μένα. Ενώ όλο αυτό ο αναγνώστης, το ξέρει πως δεν υπάρχει και όλα είναι στην σφαίρα της φαντασίας του δημιουργού του, οι χαρακτήρες της κάθε ιστορίας είναι τόσο ρεαλιστικοί και ανθρωπινοί, που τους φέρνεις στο νου σου και τους αποδίδεις χαρακτηριστικά ακόμα και ανθρώπων του περιβάλλοντος σου.. Τους ξέρεις ή έστω κάτι, κάποιον σου θυμίζουν. Αυτή η τεράστια αντίθεση λοιπόν, σε τραβάει σαν μαγνήτης. Σε ενθουσιάζει, σε εξιτάρει.
Αναρωτιέσαι πως θα το "παντρέψει" όλο αυτό, που θα το καταλήξει, αν θα του βγει..και του βγαίνει σε όλες!!
Υφαίνει λοιπόν την ιστορία του, γύρω από τον κάθε του ήρωα που σχεδόν πάντα, είναι ένας άνθρωπος ήσυχος, πράος, φυσιολογικός, κάποιος άντρας ή γυναικά ή ακόμα και παιδί ή και αντικείμενο, που δεν του το χεις, που δεν περιμένεις κάτι τέτοιο από αυτόν και αυτό το ξάφνιασμα, η έκπληξη και η ανατροπή, που σχεδόν πάντα υπάρχει στις ιστορίες του, είναι αυτό που σε μαγεύει και σε κρατάει εκεί, μέχρι το τέλος, συνεπαρμένο, χωρίς καν να εχεις καταλάβει, πόσες φόρες εχεις κρατήσει την ανάσα σου και πως φόρες, εχεις πει από μέσα σου την λέξη, "απίστευτο.."
Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε είκοσι διηγήματα, το κάθε ένα ξεχωριστό και εντελώς διαφορετικό από το άλλο. Το κάθε ένα σου βγάζει διαφορετικό συναίσθημα. Άλλες φόρες συγκίνηση, άλλες ανθρωπιά, άλλες συμπόνοια και κάποιες..ναι, και τρόμο. Ιστορίες που περιγράφουν τον άνθρωπο και μόνο και τις μεταβολές του χαρακτήρα του, από απλά και κάποιες φόρες, από περιστατικά που δεν τα θεωρείς καν σημαντικά ή επικίνδυνα. Ιστορίες που σε οδηγούν ακόμα και σε προσωπική σου, εσωτερική ανασκόπηση και περιπλάνηση. Γεμάτες ένταση, ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες, λάθη που οδηγούν στο μοιραίο και την καταστροφή, τρόμο, μα και φόβους των ηρώων τόσο αληθινούς και ρεαλιστικούς, που φθάνουν να γίνουν και δικοί σου..Ιστορίες που ενώ μοιάζουν τόσο καθημερινές, τελικά δεν είναι πότε...Γι αυτό, ενώ αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζεται ως βιβλίο τρόμου, τελικά δεν είναι ή εστω, δεν είναι μόνο αυτό. 
Και τώρα λέω να σας πω λίγα πράγματα για το καθένα από αυτά τα διηγήματα, ξεχωριστά..
"Μίλι 81": Ένα διήγημα που ενώ θυμίζει αρκετά το άλλο βιβλίο του Κίνγκ το, "Κριστίν", μιας και μας μιλάει για ένα "ζωντανό και κακό" αυτοκίνητο, ένα παράξενο αυτοκίνητο που προσγειώνεται σε έναν αυτοκινητόδρομο, από το πουθενά και αρχίζει να τρώει όποιον βρεθεί στον δρόμο του και κάνει το λάθος να το ακουμπήσει, είναι ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό. Ο "βασιλιάς" εδώ, έχει επιλέξει να κάνει την διάφορα, παίζοντας( και να το θυμάστε αυτό..) με τους πρωταγωνιστές.
"Premium Hrmony": Μας μιλάει για την σχέση μεταξύ συζύγων και μάλιστα μια σχέση πολλών χρόνων, που έχει ήδη υποστεί μια φθορά και καταλήγει να είναι μονότονη και ανιαρή. Τι κάνεις τότε και που σε οδηγεί αυτό; Και τελικά πως σε αφήνει η λύση που βρίσκεις; 
"Ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν μπλέκονται σε καβγά": Μια πολύ πρωτότυπη ιστορία που ναι, σου βγάζει τρόμο, αλλά περισσότερο συγκινήσε από την απίστευτη περιπέτεια και την περιγραφή της σχέσης ενός πάτερα σε άνοια, με τον γιο του.    
"Ο αμμόλοφος": Ένα χάρισμα-κατάρα.Να μπορείς να προβλέψεις ποιος είναι ο επόμενος που θα πεθάνει. Μπορεί κανείς να διαχειριστεί κάτι τέτοιο; Πόσο χρήσιμο στα αλήθεια είναι, να ξέρεις ποιος θα πεθάνει;
"Το κακό αγοράκι": Ένα πραγματικά κακό αγοράκι. Ενοχλητικό, κακότροπο, αγενές που θες να το αρπάξεις και να του τις βρέξεις, να το βάλεις τιμωρία μπας και..Εεε, η τιμωρία έρχεται, αλλά μαζί και η ανατροπή...
"Ένας θάνατος": Ένα διήγημα που η αφήγηση του σου προκαλεί πολλά συναισθήματα αλλά περισσότερο ανατριχίλα. Πόσο δίκαιος είναι ένας θάνατος, πόσο έτοιμο σε βρίσκει; Ένας Κίνγκ πιο μετρημένος εδώ, πιο λακωνικός, με άλλο ύφος αλλά χωρίς να προδίδει ποτέ την τεχνική του στο να γράφει κάτι που οδηγεί, στο αδιανόητο..
"Η εκκλησία των οστών": Ξεχάστε ότι ξέρατε για τις εκκλησίες αλλά και για την γραφή του Κίνγκ ξανά. Αυτή την φορά γράφει την ιστορία του με την μορφή ποιήματος. Ένα αφηγηματικό ποίημά γεμάτο λυρισμό, εικόνα και συναισθήματα. Ακούτε τον Κίνγκ να απαγγέλλει στα αυτιά σας και είναι μοναδικός.
" Η Ηθική": Τι είναι τελικά η ηθική και μέχρι που φθάνουν τα όρια της; Διαφέρει για τον καθένα και γιατί; Έχει μια ελαστική έννοια για τον "βασιλιά" η ηθική. Έχει την ικανότητα να τεντώνεται αλλά και να σπάει. Τι το ορίζει; Τι το κάνει να διαφέρει και τι να σπάει; Και τι γίνετε τελικά όταν σπάει; Γερά νευρά εδώ και στομάχι,γιατί φθάνει μέχρι και την παιδική κακοποίηση αυτή η ιστορία..διεστραμμένη έτσι κι αλλιώς τάση αλλά και όλα τα υπόλοιπα που συναντάμε εδώ.
"Μετά θάνατον ζωή": Υπάρχει τελικά η μετά θάνατον ζωή; Εδώ λοιπόν θα παρακολουθήσουμε έναν νεκρό που βρίσκετε αντιμέτωπος με τα λάθη που έκανε, όσο ζούσε . Του δίνετε η ευκαιρία λοιπόν να ξαναγυρίσει στην ζωή και να τα διορθώσει..Τι λέτε τα καταφέρνει; 
"Ούρ": Πειραματισμοί με την τεχνολογία. Ένα διήγημα όπου ο Κίνγκ μας μιλάει για το Kindle. Το kindle είναι ουσιαστικά μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης ή αλλιώς ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που δημιούργησε η Amazon, βασισμένη στην εφεύρεση του ελληνικής καταγωγής Jeff Bezos. Ένα διήγημα, λουκουμάκι για κάθε βιβλιόφιλο. Λέτε να είστε και εσείς σε αυτούς που θα το απολαύσουν τόσο; Ένα περίεργο Kindle από άλλη διάσταση.
" Ο Χέρμαν Γουκ ζει ακόμα": Ένα αρκετά περίεργο κείμενο όπου η ερωτική ατμόσφαιρα και διάθεση το χαρακτηρίζουν. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία και αυτό είναι το στοιχείο που το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό. 
" Η Άρρωστη": Μια συνηθισμένη γυναίκα,ξυπνά ένα επίσης συνηθισμένο πρωινό και φεύγει με το αυτοκίνητο της,  από μια κατασκήνωση μαζί με άλλους πέντε επιβάτες. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προκαλεί ένα τροχαίο από το οποίο, επιζεί μόνο ο γιος της. Κάτω απο "αδιευκρίνιστες συνθήκες"...μεγάλη κουβέντα αυτό...
"Μπίλι Μπλόκος":Αγαπάτε το μπέιζμπολ; Τι ξέρετε για αυτό; Εδώ ένας προπονητής μιλάει στον ίδιο τον Κίνγκ για αυτό το άθλημα...και του λέει πολλά!!
"Μίστερ Μούρλιας": Μια ιστορία για το Έιτζ. Όμως εδώ ο Κίνγκ φθάνει σε κάτι ακόμα πιο βαθύ. Την κτηνώδη δύναμη της ανθρώπινης σεξουαλικής ορμής. Μια δύναμη που εξουσιάζει τους πάντες, όποια σεξουαλική ταυτότητα και αν έχουν και τους παρασύρει.Μια στιγμή αρκεί για το λάθος, μια στιγμή που αυτή η ορμή κυριαρχεί ξανά και καταστρέφει.
"Τόμι": " Ο Τόμι πέθανε το 1969. Ήταν χίπης με λευχαιμία. Φίλε μου, σκατά."
Είναι φορές που όλοι νομίζουμε πως θα ζήσουμε για πάντα και πως μέσα σε αυτό το πάντα προλαβαίνουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι φόρες... 
"Ο μικρός πράσινος θεός του πόνου": Μια ιστορία που ο Κίνγκ αναφέρει πως την εμπνεύστηκε από προσωπική εμπειρία με το πόνο. 
"Βάζο με μπισκότα": Αν είχατε μια μαγική χνουδωτή πάπια που όταν την ζουλούσατε σας πραγματοποιούσε ευχές, τι θα ζητούσατε;
"Αυτό το λεωφορείο είναι ένας άλλος κόσμος": Ναι, κάπως έτσι, είναι ένας άλλος κόσμος. Ο κόσμος ενός άλλου, αλήθεια...θα ανταλλάσσατε θέσεις; Τον κόσμο σας για τον κόσμο ενός άλλου;
"Νεκρολογίες": Εμπνευσμένο λέει από ιστορίες τρόμου που έβλεπε ο Κινκγ. Τι να φαντάστηκε ο άνθρωπος μετά από αυτό;Τι να συνέλαβε αυτός ο νους;  Ανακαλύψτε το...
"Μεθυσμένα πυροτεχνήματα": Μπορεί να συνδυαστεί το χιούμορ με τον τρόμο. Ο Κίνγκ τα θεωρεί σιαμαία. Το θέμα είναι, γραπτώς του βγαίνει..?? Όλα ξεκινάνε σε έναν αγώνα πυροτεχνημάτων σε μια λίμνη...
"Καλοκαιρινή βροντή": Ένα διήγημα που μας μιλάει για το τέλος του κόσμου και που θυμίζει στον "βασιλιά" ένα άλλο βιβλίο του, "Το κοράκι"..μένει να βρείτε γιατί..
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν μια εξαιρετική δουλειά του Κίνγκ, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι κάποια από αυτά, όπως ο ίδιος λέει, είναι γραμμένα, πριν ακόμα γίνει γνωστός, αλλά παρόλα αυτά είναι επίκαιρα και σαν να τα έγραψε τώρα, γι' αυτό το βιβλίο.
Η πρωτη επαφή μου λοιπόν με τον "βασιλιά" με αφήνει πολύ ικανοποιημένη, γιατί δεν συνάντησα έναν συγγραφέα τρόμου και μόνο..( που κανείς δεν λέει ότι, ακόμα και αυτό θα ήταν κακό) αλλά μου απέδειξε, μέσα από αυτή την συλλογή διηγημάτων του, τα οποία ήταν έξοχα, πως είναι ένας συγγραφέας, που μπορεί να αγγίξει όλα τα λογοτεχνικά είδη, με την ίδια μαεστρία, κρατώντας τα χαρακτηριστικά της μοναδικής γραφής του ατόφια σε όλα, "έχοντας" συνέχεια τον αναγνώστη αιχμάλωτο στις σελίδες των βιβλίων του, με την πληθώρα συναισθημάτων και εικόνων που προσφέρει, ενώ ταυτόχρονα, αφήνει ακέραιο και τον λογοτεχνικό χαρακτήρα των κειμένων του, όποιον και αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει.
Σίγουρα λοιπόν αυτή ήταν μεν, η πρωτη μου επαφή μαζί του...αλλά όχι η τελευταία.


Λίγα λόγια για το βιβλίο Ο Stephen King επιστρέφει με μια νέα συλλογή διηγημάτων!
Είκοσι απόκοσμες ιστορίες, κάθε μια με έναν ξεχωριστό πρόλογο από τον ίδιο τον συγγραφέα, όπου αποκαλύπτει το πώς την έγραψε και γιατί.
Ένας νεκρός που ξαναζεί συνεχώς τη ζωή του, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη… Ένας αρθρογράφος που ανακαλύπτει ότι μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους γράφοντας τις νεκρολογίες τους… Ένα ζευγάρι που κάνει μια συμφωνία με τον Διάβολο νομίζοντας πως μπορεί να κερδίσει…
Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη Νυχτερινή βάρδια, την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, ο King αποδεικνύει ότι κατέχει ακόμη την ίδια –αν όχι μεγαλύτερη– ικανότητα να σε κάνει να τρομάξεις και ταυτόχρονα να σκεφτείς μέσα σε λίγες μόλις σελίδες.
Το παζάρι των κακών ονείρων είναι ένας θησαυρός, και οι ιστορίες του από τα καλύτερα δώρα του King στον Πιστό Αναγνώστη του.
«Όλα αυτά τα έφτιαξα ειδικά για σένα», λέει ο ίδιος. «Περιεργάσου τα, μη διστάζεις, αλλά να ’σαι προσεκτικός, σε παρακαλώ. Τα καλύτερα από αυτά έχουν δόντια.»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα ΚάριΤο ΑυτόΣάλεμς ΛοτΤο ΚοράκιSkeleton Crew, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η ΛάμψηΤο Πράσινο ΜίλιΜίζεριΣτάσου πλάι μουΚαρδιές στην ΑτλαντίδαΟ Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *