Home Ads

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΣΑΝΤΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥΣυνέντευξη στην συγγραφέα 
Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου
Επιμέλεια συνέντευξης: Καλλιόπη Γιακουμή Κοντά μας σήμερα η συγγραφέας του βιβλίου 


"Ένα ουράνιο τόξο μέσα στη νύχτα"


Το βιβλίο της κ.Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αέναον 


Η Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο. Το 2008 έγραψε το πρώτο βιβλίο της που βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Αρθρογράφησε στο e-magazine «prova gamou» και έγραψε δύο διηγήματα: «Καρμική νύχτα» και «Μισέλ». Παράλληλα με τη συγγραφή εργάζεται ως qualified nanny-tutor, διευθύνει την εταιρεία NanniesMammiesandDaddies Agency και διαχειρίζεται τη σελίδα του Agency στο Facebook.


1) "Ένα ουράνιο τόξο μέσα στην νύχτα"..Πόσο όμορφος τίτλος στα 
αλήθεια. Πως καταλήξατε σε αυτόν, πως τον συσχετίζετε με το βιβλίο σας; 

Σ.Κ.Η: Ο τίτλος του βιβλίου ήταν
ένα θέμα που με προβλημάτισε έντονα, ήθελα να δώσω μέσα σε λίγες λέξεις το νόημα της ζωής. Η άσβεστη ελπίδα, η επιθυμία και η επιμονή, μέσα στα βαθύτερα σκοτάδια, είναι η ίδια η ζωή. Όσο ουτοπικό και αν είναι στην πραγματικότητα,  το ότι· ποτέ δεν μπορείς να δεις ένα ουράνιο τόξο μέσα στη νύχτα, τόσο αληθινό είναι στην μεταφορική του έννοια. Όταν είσαι οπλισμένος με ελπίδα και  δυνατή επιθυμία για ζωή , τότε είσαι ικανός να δεις αυτό το υπέροχο ουράνιο τόξο μέσα στις σκοτεινές στιγμές της.2) Το βιβλίο σας κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ και ήδη έχει κάνει μεγάλη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό. Μιλήστε μας λίγο για αυτό. 

Σ.Κ.Η:Η πορεία της Σοφίας θα μπορούσα να πω ότι αντιπροσωπεύει  όλους μας. Όλοι ξεκινάμε τρυφερά και άδολα, από την παιδική μας ηλικία και από κάποιο σημείο και μετά, διαφορετικό για τον καθένα, η ζωή κάνει παιχνίδι…. Μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουμε πλάθουμε χαρακτήρα, ανακαλύπτουμε πτυχές που ήταν καλά κρυμμένες, δυνατότητες μας άγνωστες που ξαφνικά τις είδαμε σαν ένα ουράνιο τόξο μέσα στη νύχτα.

3) Μέσα στις σελίδες του βιβλίου σας, παρακολουθούμε την ζωή της Σοφίας, της κεντρικής ηρωίδας σας, από παιδί, μέχρι και την ενηλικίωση της. Στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα η ιστορία σας; 

Σ.Κ.Η:Η πλοκή της ιστορίας είναι ένα παζλ από πρόσωπα και γεγονότα αληθινά αλλά όχι ταυτισμένα μεταξύ τους. Το όνομα και ο χαρακτήρας της ηρωίδας μου, της Σοφίας, προήλθε από την αείμνηστη γιαγιά μου, η πρόσκρουση της Σοφίας με την ασθένεια του καρκίνου ήταν μια εμπειρία μου που την βίωσα με το πατέρα μου. Ένα κομμάτι του βιβλίου, θα έλεγα ότι ήταν προφητικό, γιατί την περιπέτεια της Σοφίας με την υγεία της, την έζησα και η ίδια μετά το τέλος της συγγραφής του βιβλίου. Το κάθε τι μέσα στην ιστορία έχει και την δική του αλήθεια.

4) Γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις το βιβλίο σας, μέχρι το τέλος. τα συναισθήματα που σου προκαλεί πολλά και ποικίλα, το ίδιο και τα μηνύματα που κρύψατε μέσα σε αυτό. Για σας όμως πιο είναι το βασικότερο; Τι θέλετε να μείνει στον αναγνώστη κλείνοντας το; Σ.Κ.Η: Το σημαντικότερο νόημα της ιστορίας είναι το να μην εγκαταλείπουμε ποτέ, μόνο όταν δεν εγκαταλείπεις υπάρχει ελπίδα να βγεις νικητής και να δεις το ουράνιο τόξο ακόμη και στα βαθύτερα σκοτάδια. Ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα που θα θέλω να δώσω είναι το να προσπαθούμε να δούμε τα γεγονότα από περισσότερες από μια πλευρές …έτσι έχουμε μια πολύ καλύτερη και ακριβέστερη γνώμη. Η Σοφία ήρθε τρεις φορές αντιμέτωπη με την ασθένεια του καρκίνου, κάθε φορά από μια διαφορετική οπτική, Είχε αρκετό υλικό, επώδυνο μεν αλλά ικανό να της δώσει καθαρότερα συμπεράσματα για την διαχείριση των συναισθημάτων της δηλαδή του ψυχισμού της. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ταυτιζόμαστε με τα γεγονότα και χάνουμε το σημαντικότερο μήνυμα από αυτά. Η ζωή είναι ένα σχολείο, τα γεγονότα είναι οι τάξεις του, ανάλογα με τις δράσεις και αντιδράσεις μας ,περνάμε ή μένουμε μετεξεταστέοι… μέχρι να τις περάσουμε.

5) Αν το περιγράφατε με 5 λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Σ.Κ.Η: Αληθινό, [μπορεί να συμβεί στον καθένα μας], Πονεμένο, [ο πόνος όταν χάνεις αγαπημένα πρόσωπα],Τρυφερό, [ η αγάπη κλείνει μέσα της απίστευτη τρυφερότητα],Ζωντανό, [η διάθεση για ζωή είναι κινητήριος δύναμη], Διδακτικό, [η αυτοκριτική θα ήταν το ιδεώδες αποτέλεσμα και ο στόχος του βιβλίου, πώς θα δρούσαμε και θα αντιδρούσαμε εμείς στην θέση της Σοφίας η του Μιχάλη η οποιουδήποτε άλλου ήρωα του βιβλίου?

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο;

Σ.Κ.Η: Αν και δύσκολη η ερώτηση γιατί είναι αρκετά θα ξεχωρίσω δυο... το ένα είναι γλυκό και τρυφερό...τα Χριστούγεννα στο ειδυλλιακό χιονισμένο Πήλιο φέρνουν ζεστά συναισθήματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει, το άλλο είναι επώδυνο ...την στιγμή που η Σοφία βρίσκει την μητέρα της πεθαμένη κάτω απο την ανθισμένη μανόλια , η ιστορία εναλλάσσεται συνέχεια όπως και η ίδια η ζωή.7) Ποιον θεωρείται τον βασικότερο λόγο για να το διαβάσει κάνεις;

Σ.Κ.Η: Θα έλεγα ότι ενώ φαίνεται αρχικά ότι εξιστορείται η ζωή ενός κοριτσιού, μέσα από αυτήν την εξιστόρηση δίνονται ερεθίσματα για αυτοκριτική. Οι αναρωτήσεις της γιατρού Σοφίας για την επιλογή της ανάμεσα στην καριέρα και την προσωπική της ζωή , όπως και τα συναισθήματα που βιώνει ως γιατρός και ως ασθενής είναι μερικά σημεία που πιστεύω πρέπει να τα αναρωτηθούμε και εμείς ως αναγνώστες.


8 ) Κινητήριος δύναμη ο ερωτάς ή ανασταλτικός παράγοντας; Τι λέτε εσείς; 

Σ.Κ.Η: Νομίζω ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες ειναι αυτή που καθορίζει εάν ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη ή ανασταλτικός παράγοντας, εν αντιθέσει η αγάπη· που χρειάζεται τον χρόνο της για να ανθίσει, ποτέ δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας.
9 ) Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;Σ.Κ.Η: Πάντοτε αγαπούσα τον λόγο ως μορφή πλήρους και ακριβούς έκφρασης, έτσι είμαι και στην προσωπική μου ζωή, σαν χαρακτήρας εννοώ, μου αρέσει ο ξεκάθαρος μεν λυρικός δε λόγος . Η συγγραφή ήρθε μόνη της , η εγγυημοσύνη του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μακροχρόνια ... τρία χρόνια αισθανόμουν ότι έρχεται , δεν ήξερα μόνο το πότε ... ήμουν σαν τις ετοιμόγεννες μόνο αντί για την βαλίτσα του νοσοκομείου είχα έτοιμο ένα τετράδιο και ένα στύλο, και ο τοκετός ήρθε ένα ανοιξιάτικο πρωινό ...έτσι ξεκίνησε η συγγραφική μου πορεία την οποία λατρεύω.
10) Το κοινό πάντα κρίνει ένα βιβλίο, το δικό σας μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τους αναγνώστες του. Στην αρνητική κριτική πως αντιδράτε; 

Σ.Κ.Η: Ξέρετε, οι άνθρωποι ανάλογα με τις εμπειρίες , τα βιώματα τους, τον χαρακτήρα τους και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορεί να τους είναι αρεστό η μη...και το θεωρώ απολύτως φυσικό. Αν το διαβάσουν σε κάποια διαφορετική χρονική στιγμή της ζωής τους μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη.
11) Ζείτε στο Λονδίνο, έχετε διαπιστώσει διάφορες ανάμεσα στο φιλαγνωστικό κοινό της χωράς μας, με αυτό της Αγγλίας; 

Σ.Κ.Η: Ευτυχώς υπάρχει σημαντική διαφορά στον τρόπο που βλέπει πλέον ο Έλληνας το βιβλίο, αν θα υπήρχε φυσικά μια ανάκαμψη στην οικονομία τα πράγματα θα ήταν πολύ ευνοϊκότερα, τώρα δυστυχώς  καταναλώνεται σε πολύ βασικές ανάγκες για την επιβίωση του.


12) Βλέπετε να υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη πια στην χώρα μας για τα βιβλία; Τι θα βοηθούσε στο να φέρει ακόμα πιο κοντά, τον Έλληνα με το διάβασμα;

Σ.Κ.Η: Ευτυχώς υπάρχει σημαντική διαφορά στον τρόπο που βλέπει πλέον ο Έλληνας το βιβλίο, αν θα υπήρχε φυσικά μια ανάκαμψη στην οικονομία τα πράγματα θα ήταν πολύ ευνοϊκότερα, τώρα δυστυχώς  καταναλώνεται σε πολύ βασικές ανάγκες για την επιβίωση του.

13) Εσείς τι βιβλία διαβάζετε; Ποια είναι τα αγαπημένα της βιβλιοθήκης σας;

Σ.Κ.Η: Εγώ θεωρώ ότι από κάθε βιβλίο έχεις να πάρεις κάτι, έστω και μια πρόταση από ένα βιβλίο αν σε βάλει να σκεφτείς είναι κέρδος. Πέρα από τα αγαπημένα λογοτεχνικά, την τελευταία δεκαετία διαβάζω βιβλία  που ασχολούνται με την ψυχολογία του ανθρώπου και  τον τρόπο λειτουργίας της σκέψης .... είναι κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον μου.


14) Μιλήστε μας λίγο για σας;

Σ.Κ.Η: Είχα την τύχη να μυηθώ από πολύ μικρή στην αγάπη για ανάγνωση χάρη στον αείμνηστο παππού μου Πάτερ Πρόδρομο Ηλιάδη, αυτή η αγάπη έγινε λατρεία για τον λόγο, μεγαλώνοντας και ανακαλύπτοντας την δύναμη του.Αν και αποφοίτησα από τα ΑΤΕΙ ως βοηθός μικροβιολόγου και βοηθός φαρμακείου, με κέρδισε το λειτούργημα της μητέρας, το οποίο ασκώ ως σήμερα σαν τροφός -παιδαγωγός και διευθύνω την εταιρία Nannies,Mammies&Daddies στο Λονδίνο μαζί με την συνεργάτη μου κ. Βασίλειου.
Έχω δυο παιδιά , μια κόρη η οποία τελειώνει το Διδακτορικό της στην Εργασιακή Ψυχολογία στην Αγγλία και ένα γιο στην Ελλάδα που ασχολείται με την μουσική ως μουσικός παραγωγός .
Έχω γράψει δυο διηγήματα ," Καρμική νύχτα " και " Μισέλ " , και έχω αρθρογραφήσει στο ηλεκτρονικό περιοδικό Πρόβα Γάμου.
Είχα την τύχη μιας άριστης συνεργασίας με τον εκδοτικό οίκο "Αέναον" για την Ελληνική έκδοση, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.
Το βιβλίο επίσης, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί και στην Αγγλική γλώσσα εξαιρετικά καλοδεχούμενο από το Αγγλικό αναγνωστικό κοινό.
Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι ένα  καινούργιο βιβλίο,το οποίο ήδη έχω ξεκινήσει  ... κάτι πολύ διαφορετικό .... πέρα από τα σύνορα της φαντασίας .... αν υπάρχουν σύνορα...

15) Κάπου εδώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ, που μου κάνατε την τιμή και μου μιλήσατε. Έτσι έχουμε την χαρά μιας καλύτερης "γνωριμίας" και εικόνας με το βιβλίο σας, μα και με σας και σίγουρα πολλοί αναγνώστες μας, θα βρουν όσα είπαμε ,πολύ ενδιαφέροντα. Όμως θέλω να αφήσω σε σας το κλείσιμο αυτής την κουβέντας μας. Τι είναι αυτό που η  Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου, θα 'θελε να απευθύνει στους φίλους μας. 

Σ.Κ.Η: Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση , ήταν μια πολύ ειλικρινής εξομολόγηση από μέρους και χαίρομαι ιδιαιτέρως.

Αυτό που θα ήθελα να προτείνω σε όλους τους φίλους μας είναι να μάθουν να δίνονται σε ότι κάνουν και σε όποιον αγαπάνε ... όχι να δίνουν ...αλλά να δίνονται .
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ κ.Ηλιάδου που μας μιλήσατε και μας χαρίσατε αυτήν την τόσο όμορφη και ζεστή συνέντευξη-γνωριμία, μαζί σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *