Home Ads

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΟΚΟΣΗΣυνέντευξη στην συγγραφέα Ανδρομάχη Κοκόση 
Επιμέλεια συνέντευξης: Καλλιόπη ΓιακουμήΚοντά μας σήμερα η συγγραφέας του βιβλίου 
" Ο καθρέφτης "  Ανδρομάχη Κοκόση


Το βιβλίο είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αέναον.1) Ανδρομάχη, μίλησε μας για τον "Καθρέφτη " σου, τι διαφορετικό έχει από άλλους καθρέφτες ??

Α.Κ: Ο «Καθρέφτης» μου δεν έχει καμία σχέση με όσους καθρέφτες γνωρίζουμε. Έχει τη μαγική ιδιότητα να μην μας δείχνει το παρουσιαστικό μας αλλά το είδωλο της ψυχής μας. Επειδή το να τον έβαζα απλά να δείχνει κάποια εικόνα αγγέλου ή δαίμονα δεν μου φάνηκε αρκετό, του έδωσα μία ακόμα μαγική ιδιότητα. Συλλέγει τις κρίσιμες στιγμές της ζωής μας και τις παρουσιάζει σαν ταινία. Ο «Καθρέφτης» λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από εκείνο το γερό χαστούκι που τρώμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας.2) Πως αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο σαν αυτό και γιατί ?

Α.Κ: Με απασχολούσαν για αρκετό καιρό στα γραπτά μου τα της ψυχής και το μάταιο
κυνήγι των υλικών αγαθών. Έγραφα κατά καιρούς μικρά κομμάτια αλλά το έναυσμα για κάτι μεγαλύτερο δόθηκε ένα πρωινό, στην μποτιλιαρισμένη Κηφισίας, που μια κυρία σε διπλανό αυτοκίνητο διόρθωνε το μακιγιάζ της στον καθρέφτη του αυτοκινήτου.


3) Ποια είναι τα μηνύματα που είναι γραμμένα στον "Καθρέφτη"

Α.Κ: Τα μηνύματα είναι πολλά, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην πω ούτε ένα! Και αυτό γιατί ο κάθε αναγνώστης βρίσκει το δικό του ή τα δικά του. Δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν.


4) Μια η κεντρική ηρωίδα στο βιβλίο σου , η Μαρίνα και όμως και όλοι οι άλλοι έχουν να πουν κάτι μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες. Πως ζωντάνεψαν μέσα σου αυτοί οι χαρακτήρες, είναι υπαρκτοί?

Α.Κ: Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι υπαρκτοί. Εμπνέομαι από ανθρώπους που γνωρίζω καθημερινά. Κρατώ τη βασική ψυχοσύνθεση τους και τους αλλάζω φύλα, ονόματα, ζωές. Σαν ένα παιχνίδι, τους βαφτίζω συνεργάτες, συγγενείς, φίλους, εραστές.5 ) Στον δικό σου καθρέφτη δεν βλέπει κανείς το είδωλο του , αλλά την ψυχή του, βλέπει μέσα του.  
Νομίζεις ότι οι άνθρωποι σήμερα εσκεμμένα αποφεύγουν να κάνουν αυτή την εσωτερική αναζήτηση?

Α.Κ: Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν εκείνοι που διστάζουν να κάνουν αυτή τη βουτιά μέσα τους. Δεν νομίζω πως παίζει κάποιο ρόλο η δύσκολη εποχή που βιώνουμε. Σίγουρα για κάποιους είναι μια καλή δικαιολογία, αλλά για σκεφτείτε : Περνάω καλά; Δεν έχω χρόνο για τέτοια. Δεν περνάω καλά; Δεν έχω χρόνο για τέτοια.      
6) Πόσο δυνατοί είναι οι άνθρωποι σήμερα να κάνουν ένα ταξίδι μέσα τους, πόσο έτοιμοι και πόσο ειλικρινείς? Τι φοβούνται?

Α.Κ: Πέρα από εποχές είναι στην ανθρώπινη φύση ο φόβος μην τυχόν δεν είμαστε αγαπητοί και να μην φανούν τα άσχημα μας. Πιστεύω πως εκεί είναι το κλειδί. Δεν είναι εύκολο να πούμε «μωρέ ήταν λάθος μου αυτό» ή πως «ναι, αυτό που έκανα σε εκείνον ήταν κακό». Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας ή επινοούμε ή μένουμε σε σημεία που μας εξυπηρετούν και μας δικαιολογούν.


7) Ανδρομάχη , γιατί πρέπει κάποιος να διαβάσει το βιβλίο σου?

Α.Κ: Για την αλήθεια του.

8 ) Η ηρωίδα σου είναι μια κοπέλα που από την πρώτη στιγμή σου βγάζει έντονα συναισθήματα. Όταν γράφεις πόσο συμμετέχεις εσύ σε αυτό, πως νιώθεις για τους ήρωες σου.

Α.Κ: Δεν γράφω απλά για να γράψω. Όλο αυτό είναι μια βαθιά βουτιά για μένα. Νομίζω πως δεν γίνεται διαφορετικά. Όσο για τους ήρωες μου τους λατρεύω! Με τις αδυναμίες τους, τα λάθη τους, τα έξυπνα ή τα χαζά τους. Νομίζω πως αν δεν αγαπηθούν από μένα δεν θα αποκτήσουν ‘πραγματική’ υπόσταση.9) Τι σε κούρασε σε αυτό το βιβλίο, τι σε δυσκόλεψε και τι αγάπησες?

Α.Κ: Όσο κοινότυπο κ αν ακουστεί, δεν με κούρασε ούτε με δυσκόλεψε κάτι. Ήμουν αφοσιωμένη σε αυτό 100% και όλα βγήκαν από μέσα μου σαν νερό. Αγάπησα όλη αυτή την ιεροτελεστία του ταξιδιού!
10 ) Σε μένα διαβάζοντας το βιβλίο σου, αυτή η εσωτερική "βουτιά" άφησε πράγματα στο βυθό και ανέβασε άλλα που είχα πετάξει και ήταν ξεχασμένα εκεί. Είναι σημαντικό αυτό το "ενώπιος ενωπίω" με τον εαυτό μας?

Α.Κ: Για μένα αυτό είναι το βασικότερο στη ζωή μας, η σχέση με τον εαυτό μας. Αυτόν έχουμε στα σίγουρα δίπλα μας από τη γέννηση ως το φευγιό μας. Αλίμονο λοιπόν αν σε αυτόν δεν είμαστε ειλικρινείς, του κρυβόμαστε και τον αποφεύγουμε. Υπάρχει μια μαγεία -κατ’ εμέ- σε αυτήν τη σχέση.  

11) Ποια δική σου ανάγκη ή αγωνία , θέλεις να επικοινωνήσεις με τον αναγνώστη μέσα από αυτό το βιβλίο.

Α.Κ: Αφήνω να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες!

12 ) Εσύ τι διαβάζεις στον ελεύθερο χρόνο σου ?

Α.Κ: Κοινωνικά, αστυνομικά, μεταφυσικά και ψυχολογικά θρίλερ.

13 ) Πως επιλεγείς ένα βιβλίο?

Α.Κ: Σε πρώτη φάση με τραβάει ο τίτλος. Όσο πιο μικρός τόσο το καλύτερο. Στη συνέχεια διαβάζω την περίληψη. Αλλά καθοριστικός παράγοντας είναι η αίσθηση που θα μου δώσει όταν θα διαβάσω μερικές γραμμές συνήθως επιλεγμένες από τη μέση στου βιβλίου! Αν μου κάνει το ‘κλικ’, έκλεισε!

14) Ποιο ήταν το τελευταίο συναίσθημα όταν το έκλεισες? Η τελευταία εικόνα και σκέψη ?

Α.Κ: Θα μιλήσω μόνο για το συναίσθημα για ευνόητους λόγους. Ανακούφιση. Ανακούφιση γιατί όλα όσα ήθελα να πω, τα είχα πει.

15) Έχει γεννηθεί μέσα σου η ιδέα του επόμενου βιβλίου σου? Γράφεις κάτι τώρα?

Α.Κ: Πάντα υπάρχουν ιδέες για τα επόμενα. Η αλήθεια είναι πως κάτι διαφορετικό ετοιμάζεται.

16 ) Κλείνοντας και αφού σε ευχαριστήσω που μας μίλησες και άφησες να σε γνωρίσουμε και να μάθουμε και το βιβλίο σου ακόμα καλύτερα, θέλω να αφήσω σε σένα τον επίλογο. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες του βιβλίου σου?


Α.Κ: Εγώ σε ευχαριστώ για την όμορφη αυτή συνέντευξη. Όσο για επίλογο ένα μόνο : Μη φοβάστε την αλλαγή!
Περίληψη βιβλίου


Άραγε, αν ξέραμε πως υπάρχει σε κάποιο εγκαταλελειμμένο σπίτι  ένας 
καθρέφτης που δείχνει όχι το πώς φαινόμαστε,  αλλά το πως είμαστε στην πραγματικότητα,πόσοιαπό εμας θα είχαμε το θάρρος να σταθούμε μπροστά του και να κοιτάξουμε τα καλά κρυμμένα της ψυχής μας;
Κι αν είμαστε από εκείνους που θα καταλάβουν τι πρέπει να αλλάξουμε, θα έχουμε την ευκαιρία;
Για τη Μαρίνα, που δεν γνώριζε ήταν τόσο εύκολο να σταθεί μπροστά του!
Μα και τόσο επώδυνο. Δεν αρκούσε να καταλάβει, έπρεπε και να προλάβει!
«Θα τα καταφέρει; Θα προλάβει;» ρώτησε η Μαρία, γύρισαν
όλοι και κοίταξαν την κυρία Αιμιλία με αγωνία. Μα εκείνη δεν  απάντησε, παρά μόνοχαμογέλασε αινιγματικά.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να θυμηθούμε όλοι πόσο απατηλό και ψεύτικο είναι τοκυνήγι της ευτυχίας μέσω των υλικών αγαθών και για να μάθουμε πως δεν αρκεί μιασυγνώμη, αλλά χρειάζεται να διορθώνουμε τα λάθη μας.
Τα μηνύματα αυτού του βιβλίου, είναι πολλά.
Μόνο ένα θα πω εγώ και τα υπόλοιπα αφήνω να τα ανακαλύψουν οι αναγνώστες απόμόνοι τους, ο καθένας το δικό του.
Μη φοβάστε την αλλαγή.
Η Μαρίνα είναι μια γυναίκα που λίγο πολύ όλοι έχουμε συναντήσει, στην οικογένεια,σε γνωστούς ή φίλους, στη γειτονιά, στην εργασία. Μια γυναίκα ωραία, αναγνωρίσιμη,πετυχημένη στον χώρο της,που δεν δίνει δεκάρα για κανέναν παρά μόνο για τον εαυτό της,για την εικόνα της, για την καλοπέρασή της.
Χρησιμοποιεί την ομορφιά της ώστε να πετυχαίνει ευκολότερα τους στόχους της,ποδοπατά συναισθήματα, αξίες, αρχές, χωρίς αναστολές, τύψεις ή ενοχές γιατί πολύαπλά όπως λέει: «Δεν υπάρχει καμία άλλη καλύτερη από μένα».
Θα της δοθεί η ευκαιρία να καταλάβει και να εκτιμήσει;
Από μόνη της όμως η ευκαιρία δεν φτάνει.
Θα καταφέρει να διορθώσει τα λάθη της;
Θα της το επιτρέψει ο χρόνος;
Θα της το επιτρέψουν οι γύρω της;Τίτλος βιβλίου: Ο Καθρέφτης
Συγγραφέας: Ανδρομάχη Κοκόση
Εκδόσεις Αέναον                         
Είδος: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 290
Τιμή: 18,00 ( με ΦΠΑ)
Κυκλοφορία: 7 Δεκεμβρίου 2016Βιογραφικό συγγραφέα

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1971, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, μεγάλωσε στηνΑθήνα όπου και σπούδασε φωτογραφία.
Ασχολήθηκε για χρόνια με την τηλεόραση σε σήριαλ και τηλεπαιχνίδια και κατόπιν με το Ελληνικό κρασί στο Club du Vin.
Υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και των αδέσποτων ζώων, αγαπά τοδιάβασμα, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες.
Μένει και εργάζεται στην Αθήνα.
Από μικρή έγραφε παραμύθια, κείμενα, νουβέλες, διηγήματα.
 Ο Καθρέφτης είναι το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημά της.
 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αέναον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *