Home Ads

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ

'Nουάρ' διαδρομές: Aνακαλύπτοντας τους 'θησαυρούς' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας
από τον Tim Orfanos.
12. 'Μου λείπεις' - Harlan Coben (2014)

Σύντομη κριτική:

Το συγκεκριμένο αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί μια απουδή στο πώς μπορεί ο συνδυασμός του εξωφύλλου, του τίτλου και της περιληπτικής υπόθεσης στο οπισθόφυλλο να δημιουργήσουν εντελώς διαφορετική αρχική εντύπωση από αυτή που σχηματίζει, τελικά, ο αναγνώστης, όταν ολοκληρώνει το βιβλίο.

Καί ναί, ο Coben εντυπωσιάζει, γράφοντας ένα από τα καλύτερα και πιο περιπετειώδη μυθιστορήματα της σειράς 'Pocket' των εκδόσεων 'Μεταίχμιο'.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι το στοιχείο που ξετυλίγει το μίτο της Αριάδνης, καταλήγοντας στην ολοκλήρωση και το λυτρωτικό τέλος της ιστορίας που αντικατοπτρίζεται στο εξώφυλλο. Οφείλω να πω ότι η ιστορία είναι εμπνευσμένη, πρωτότυπη και θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα είδος πολιτισμικής και κοινωνικής 'τοιχογραφίας' του 21ου αιώνα, αλλά και έναν απολογισμό της αδιέξοδης ζωής των πολιτών μιας μεγαλούπολης, όπως η Νέα Υόρκη. 'Αλλωστε, ο Coben δεν παραλείπει, σε αρκετά σημεία, να τονίζει ότι 'η Νέα Υόρκη είναι, όλα μπορείς να τα δεις και να τα συναντήσεις'. Αυτή η άποψη του συγγραφέα παρατηρείται, κυρίως, στο 1ο μέρος, όπου φανερώνει και τη διάθεσή του να αποδομήσει την άνετη, ηθική, έννομη και οργανωμένη ζωή που προσφέρει η μεγαλούπολη, την οποία περιγράφει, ίσως, με αρκετή υπερβολή.

Πέρα από αυτό, το μυθιστόρημα χτίζεται σε 2 παράλληλες ιστορίες που, ενώ, μοιάζουν μέχρι τη μέση ανεξάρτητες, με έναν έξυπνο συγγραφικό ελιγμό του Coben βρίσκεται η χρυσή τομή, η οποία χαρίζει στον αναγνώστη έντονη αγωνία και την αίσθηση ενός καταδιωκτικού εφιάλτη, τον οποίον βιώνουν καί η πρωταγωνίστρια-αστυνομικός Κατ Ντόνοβαν, όσο καί ο νεαρός 'χάκερ', Μπράντον.

Ο Coben επιθυμεί να ενημερώσει και να αφυπνίσει σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους διαδικτυακούς ιστότοπους γνωριμιών, και καταφέρνει να πλάσει ένα μεταμοντέρνο αστυνομικό μυθιστόρημα 'νεονουάρ' με αρκετά έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και θρίλερ τρόμου. Ιδιαίτερα στοιχειωτικές είναι οι στιγμές των απαγωγών που γίνονται με τέτοιο ξαφνικό και οργανωμένο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης φαντάζεται ότι έχουν γίνει από ένα 'αόρατο' χέρι, ενώ, το αγρόκτημα των Άμις (το στοιχείο αυτό φαίνεται από το εξώφυλλο), όπου διαδραματίζονται σκηνές αλλοφροσύνης και αδιέξοδης 'πάλης', άνετα, τη νύχτα, μπορεί να δημιουργήσει έντονους εφιάλτες σε κάποιους αναγνώστες.

Επίσης, το παρελθόν και οι ιδόμορφες οικογενειακές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, οδηγώντας σε μια εκρηκτική σύγκρουση παρελθόντος-παρόντος-μέλλοντος, όπου μυστικά και απωθημένα βγαίνουν στην επιφάνεια, ενώ ύποπτα και απροσδιόριστα κίνητρα δημιουργούν σύγχυση και διλήμματα στους ήρωες του βιβλίου.

Τέλος, να αναφέρω ότι οι δευτερεύοντες ήρωες, αναπάντεχα, παρουσιάζουν, ακόμα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους βασικούς ήρωες, όπως και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο best seller περιέχει στοιχεία από σχεδόν όλα τα συγγραφικά είδη.

Και το σημαντικότερο: πολλοί αναγνώστες θα θέλουν να το ξαναδιαβάσουν.

Y.Γ.: Ενώ, η μετάφραση έχει αρκετά καλή ροή, σε ορισμένα, ευτυχώς, όχι πολλά, σημεία δημιουργεί απορίες λόγω της χρήσης αδόκιμων/αταίριαστων λέξεων ή φράσεων. Επίσης, υπάρχουν μερικά σημεία με αρκετή λεκτική ωμότητα, η οποία μπορεί να αιφνιδιάσει κάποιους.

Βαθμολογία: 4,6/5 ή 9,2/10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *