Home Ads

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

'Nουάρ' διαδρομές: Aνακαλύπτοντας τους 'θησαυρούς' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας
 από τον Tim Orfanos.

11. 'Ο άνθρωπος της λίμνης' - Arnaldur Indridason (2004)

Yπόθεση: Ένας σκελετός βρίσκεται μισοθαμμένος στον πυθμένα μιας αποστραγγισμένης λίμνης. Τα οστά είναι δεμένα με έναν παλιό ρωσικό ραδιοπομπό. Μπορεί, άραγε, αυτό το στοιχείο να οδηγήσει στην εξακρίβωση της ταυτότητας του θύματος και του δολοφόνου;
Ο αστυνομικός ερευνητής Έτλεντουρ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι μπορεί να συνδέεται με μια
ομάδα φοιτητών που σπούδαζαν στην Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μ’ έναν νεαρό άντρα που έφυγε από το πατρικό του σπίτι μια μέρα για να μην επιστρέψει ποτέ. Καθώς πυκνώνει το μυστήριο, ο Έτλεντουρ και η ομάδα του καλούνται να ξετυλίξουν το νήμα μιας ιστορίας διεθνούς κατασκοπείας, φόνου και προδοσίας.
Σύντομη κριτική:
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του φετεινού καλοκαιριού, και, κατά τη γνώμη μου, για ένα από τα σημαντικότερα κατασκοπικά θρίλερ/αστυνομικά μυθιστορήματα πολιτικού 'χαρακτήρα' των τελευταίων χρόνων (2004).
Ο Indridason χρησιμοποιεί τη δημοσιογραφική του ιδιότητα με έναν άκρως αποκαλυπτικό τρόπο για να μας μεταφέρει στην 'σκοτεινή' ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο οποίος συνεχίζει να στοιχειώνει όχι μόνο κάποιους από τους επιζώντες ήρωες του μυθιστορήματος, αλλά και την αποστραγγισμένη λίμνη Κλέιβαρβατν όπου 'κρύβεται' στο πυθμένα της ένας ανθρώπινος σκελετός, δεμένος με ένα παλιό ρώσικο ραδιοπομπό, .
Αυτομάτως, ο συγγραφέας ταξιδεύει τους αναγνώστες στο παρελθόν μέσω μιας ιστορίας πολιτικού ιδεαλισμού και ματαιωμένων νεανικών ονείρων, η οποία απειλεί άμεσα το παρόν και το μέλλον των ηρώων του βιβλίου, ενώ προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στον ντετέκτιβ Έτλεντουρ. Όλοι οι ήρωες του μυθιστορήματος έχουν έντονες αντιδράσεις στα γεγονότα, και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, στοιχεία που αποπροσανατολίζουν τον αναγνώστη από τη ταυτότητα του δολοφόνου, σχεδόν, μέχρι το τέλος. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να τονίσω ότι ο Indridason αποδίδει φόρο τιμής στο Hakan Nesser, αφού εδώ γράφει σε παρόμοιο ύφος, και, κυρίως, ταυτόχρονα με τα γεγόνοτα του παρόντος και του παρελθόντος, αποκαλύπτει και τις κινήσεις, όσο καί τις σκέψεις του δολοφόνου, ανώνυμα.
Σε πολλούς αναγνώστες, η 'κλειστοφοβική' ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος θα φέρει στο μυαλό τη ταινία 'Η ζωή των άλλων' (2007), όπου καί εκεί οι ήρωες ήταν δέσμιοι των επιλογών τους, παλεύοντας με τα φαντάσματα μιας δήθεν 'προοδευτικής' ελευθερίας.
Ακόμα και αν ο συγγραφέας δώσει την εντύπωση ότι οι Σκανδιναβικές χώρες μαζί με την Ισλανδία ταλαιπωρούνται από πιθανές ενοχές για την αμφιλεγόμενη ανάμειξή τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και στη 'συντήρηση' του Ψυχρού Πολέμου, δίνει και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες: ότι δηλ. στην Ισλανδία, συνήθως, δεν γίνονται εγκλήματα από πραγματικό κίνητρο, εξετάζει την αλήθεια για την εξέγερση του 1953 στην Ουγγαρία εναντίον της Σοβιετικής κυριαρχίας, και επισημαίνει ότι στην Ισλανδία, τότε, η κατασκοπία δεν έβρισκε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί.
Σαν μοναδικό μειονέκτημα του βιβλίου θα μπορούσα να αναφέρω τα πολλά ονόματα των ηρώων, των γεγονότων και των πόλεων. Στην αρχή, σε κάποια σημεία, όπου υπάρχουν έντονοι διάλογοι κα γεγονότα, δεν φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο που δρα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να πρέπει να διαβάζει και τις προηγούμενες παραγράφους για να είναι σίγουρος. Ωστόσο, αυτό εμφανίζεται σε λίγα σημεία, προσδίνοντας έναν παραπάνω τονο μυστηρίου στη πλοκή.
Βαθμολογία: 4.7/5 ή 9,4/10.
Υ.Γ.1: Το προτείνω, επίσης, ανεπιφύλακτα: Δεν θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας!
Y.Γ.2: Tα 'φλάσμπακ' λειτουργούν ευεργετικά και 'κινηματογραφικά' στη ροή της πλοκής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *