Home Ads

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ο ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ Η ΡΟΖΑΛΙΑ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το παιδικό βιβλίο


"Ο Ρήγας και η Ροζαλία "
Συγγραφέας: Τριανταφυλλια Κωνσταντινίδου
Εκδόσεις: Ανάτυπο


Μέσα από αυτό το υπέροχο και βραβευμένο παιδικό βιβλίο Τριανταφυλλια Κωνσταντινίδου η συγγραφέας της , με πήρε χρόνια πίσω..Τότε που δεν έλεγα εγώ παραμυθία, μα άκουγα...Τα άκουγα από την γιαγιά μου, μια ξαπλωμένη , μια καθισμένη στα πόδια της να μου τα αφηγείται, με τόση παραστατικότητα που ακόμα και μετά τόσα χρονιά τα θυμάμαι. Και ήταν τα γνωστά της εποχής παραμύθια ή άλλα που
σκαρφιζόταν εκείνη ή παραποιούσε λίγο τις ιστορίες όπου δεν θυμόταν...Από εδώ θα ξεκινήσω λοιπόν από αυτό το υπέροχο ταξίδι και τις αναμνήσεις που μου ζωντάνεψε αυτό το παραμύθι.
Παιδικά βιβλία τα λέμε πια, αυτού του είδους τα βιβλία αλλά εγώ αυτό θα το λέω παραμύθι.
Από εκείνα τα παλιά, που ξεκινούσαν με το "Μια φορά κι ένα καιρό" , που συναντούσες διαβάζοντας τα φράσεις όπως "δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει " και τελείωναν πάντα με την φράση " έζησαν αυτοί καλά και εμείς..καλύτερα "
Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του παλιού, καλού παραμυθιού. Φανταστικούς χαρακτήρες, νεράιδες, κακές μάγισσες. μυθικά τέρατα, γενναία παλικαριά, όμορφες κοπέλες, κάστρα και μαγικά πλάσματα.
Με διδακτικό ύφος και όχι επιβλητικό, μεταφέρει υπέροχα διδάγματα /μαθήματα στις παιδικές ψυχούλες. Ψιθυρίζει στα αυτάκια των μικρών παιδιών λόγια σοφά, από εκείνα που έχουνε ανάγκη να ακούσουν για να τα κρατήσουν ως όπλα στην υπόλοιπη ζωή τους.
Με απλή γλώσσα και πλοκή που αρμόζει στην παιδική αντίληψη ,επεκτείνει τους προβληματισμούς των νεαρών αναγνωστών.Η συγγραφέας καταφέρνει να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών εκθέτοντας τα διδάγματα του παραμυθιού της, χωρίς να τα κουράζει με αναλύσεις και δυσνόητες θεωρείς.
Αγγίζει τρυφερά και αναδεικνύει την δύναμη της αδελφικής αγάπης, της οικογενειακής θαλπωρής, της απώλειάς ενός μέλους της οικογενείας και τον πόνο που προκαλεί καθώς και την διαχείρισή του.
Επίσης συνέχεια υποδεικνύει στα παιδιά μέσα από τις περιπέτειες του Ρήγα, πως κάνοντας το καλό, αυτό σου επιστρέφεται πάντα. Και κάπως έτσι δεν είναι και για μας τους μεγάλους..?? Δεν συμφωνείται πως η ζωή πάντα επιστρέφει συμπεριφορές..?? Εγώ ναι...πολύ ..
Ένα άλλο σημαντικό μάθημα που μπορεί να πάρει ένα παιδί μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι το πόσο κακό, μπορεί να προκαλέσει ένας συμπαθής ¨ξένος¨άνθρωπος, που το πλησιάζει ευγενικά, γλυκά και πως μέσα από πονηρά και δελεαστικά τεχνάσματα , μπορεί να το βλάψει. Μαθαίνει στο παιδί, πόσο επιφυλακτικό και προσεκτικό πρέπει να ναι απέναντι σε τέτοια συμβάντα.
Πέρα από την κλασική διήγηση, δε λείπουν κωμικά στιγμιότυπα, για να προσφέρει πιο χαλαρές νότες αφήγησης στο παιδί αλλά και έντονες σκηνές δράσης και αγωνιάς που του διατηρούν, το ενδιαφέρον και το "αιχμαλωτίζουν " στις σελίδες του.
Θετική εντύπωση επίσης μου έκανε και γραμματοσειρά με την οποία είναι γραμμένο, με ευδιάκριτα και έντονα γράμματα , λέξεις χωρισμένες με σωστά διαστήματα μεταξύ τους, με στόχο να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, στην ανάγνωση από ένα μικρο παιδί ή και έναν ηλικιωμένο, πάππου , γιαγιά που θα προσπαθήσει να το διαβάσει.
Με γλυκιά και ευαισθητοποιημένη γραφή η Τριανταφυλλια Κωνσταντινίδου, με όμορφες περιγραφές και ευκολονόητους διάλογους, αλλά και μέσα από την πολύ καλή εικονογράφηση της Ελένης Καραπάνου, που έρχεται να αναδείξει την αφήγηση και όχι την δική της δύναμη στην δημιουργία εικόνας, το αποτέλεσμα σε αυτό το παραμυθά είναι απλά υπέροχο..!!
Η τρυφερή διάθεση της συγγραφέως, να διδάξει και να μεταδώσει σπουδαία μαθήματα ,αφήνει άλλο ένα όμορφο και δυνατό αποτύπωμα αγάπης στους μικρούς της αναγνώστες.
Μέτα από όλα αυτά λοιπόν που είδα και ένιωσα καταλαβαίνω απολυτά, γιατί κέρδισε τον " β΄ έπαινο παραμυθιού...Ενός παραμυθιού για μικρά, μεγάλα...και ακόμα μεγαλύτερα παιδιά...


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το βιβλίο ''Ο Ρήγας και η Ροζαλία'', έχει ως θέμα την αδελφική αγάπη. Απέσπασε τον Β΄ έπαινο παραμυθιού, σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό. Λόγω της θεματολογίας του και του χρονικού εύρους κατά την εξέλιξή του, απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.
Περίληψη:
Δυο αδέλφια, Ο Ρήγας και η Ροζαλία, ζούσαν ευτυχισμένα μαζί με τους γονείς τους, σε ένα φιλήσυχο χωριό. Ώσπου μια μέρα,
ένα αναπάντεχο γεγονός έρχεται για να διαταράξει την ήρεμη οικογενειακή ζωή τους και να την μετατρέψει σε εφιάλτη, με τους ήρωες να εμπλέκονται σε περιπέτειες!


Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:Η Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αρχαία Πέλλα, όπου παρακολούθησε και τις εγκύκλιες σπουδές της. Τελείωσε την Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Πολλά έργα της, όπως παραμύθια και διηγήματα, έχουν συμμετάσχει σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν λάβει βραβεία και επαίνους. Η συγγραφέας εργάσθηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών και παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη. Σήμερα, ζει με την οικογένειά της στην Έδεσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *