Home Ads

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων»  του Γιάννη Φιλιππίδη από τις εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική.

Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Φιλιππίδη που διαβάζω, είναι όμως το δέκατο κατά σειρά βιβλίο του, και μπορώ να πω, πως εδώ ταιριάζει τέλεια το γνωστό: «κάλιο αργά παρά ποτέ». Χαίρομαι που τον ανακάλυψα!
Από τις πρώτες κιόλας σελίδες με κέρδισε η
γραφή του. Περισσότερο όχι μόνο με τα όσα γραφεί και διαβάζεις, αλλά με όλα εκείνα που σε κάνει να σκεφτείς και να νιώσεις!!
Είναι ένα πολύ τρυφερό βιβλίο. Η Αγγελική μετά από ένα ατύχημα που είχε, πέφτει σε κόμμα και ο άντρας της, ο Γαβριήλ, αποδυναμωμένος, απελπισμένος και νιώθοντας απέραντη μοναξιά χωρίς αυτήν, αποφασίζει να της γράψει ένα γράμμα…
 Ένα γράμμα που θα της αφηγείται όλη τους την ζωή. Έτσι όταν εκείνη συνέρθει και ίσως να μην θυμάται διάφορα, από την κοινή τους ζωή , εκείνος με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει πως θα την βοηθήσει να θυμηθεί ξανά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους ακριβώς από εκεί που την σταμάτησε, αυτό το τροχαίο.
Μα τελικά αυτό το γράμμα είναι και πολλά άλλα εκτός από αυτό…
Είναι η προσωπική του εξομολόγηση..Σε εκείνη ή σε αυτόν…; Χμμμ..Είναι κατάθεση ψυχής… Είναι ταξίδι στο παρελθόν…
Ένα όμορφο και νοσταλγικό ταξίδι που όλοι εμείς εκείνης της γενιάς , θα βρούμε πολλά σημεία του να μας αγγίζουν, να μας θυμίζουν ξεχασμένες αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, να μας κάνουν να χαμογελάμε αναπολώντας στιγμές, να σηκώνουμε πολλές φορές το βλέμμα από τις σελίδες του  βιβλίου και να κοιτάμε το κενό. ..Εμείς παιδιά να παίζουμε στους δρόμους ανέμελα, εμείς έφηβοι να νιώθουμε τα πρώτα χτυποκάρδια και σιγά σιγά να μεγαλώνουμε μέσα  στις σελίδες του και να φτάνουμε στο τώρα, έχοντας ήδη συνειδητά ή και όχι κάνει την προσωπική μας ανασκόπηση και απολογισμό.
Θέλω να σας πω επίσης και για όλα εκείνα τα συναισθήματα που με γέμισε, την αγωνιά του να έχεις έναν άνθρωπο δικό σου σε αυτήν την θέση, και να μην ξέρεις αν τα καταφέρει, να νιώθεις την απόγνωση του να μην είσαι έτοιμη να συνεχίσεις χωρίς αυτόν, την αδικία, την αγανάκτηση, να εύχεσαι το θαύμα και μέσα σε όλα αυτά η αναβίωση της ζωής που αφήσατε πίσω, να στο κάνει ακόμα πιο αβάσταχτο. Και από την άλλη, να θες να είσαι η Αγγελική και να ξυπνήσεις και να καταλάβεις πόσο πολύ αγαπήθηκες, από όλους που εσύ αγαπάς. «Θεέ μου»  σκεφτόμουν « πόσο όμορφα σε γεμίζει μια τέτοια αίσθηση, πόσο σε καλύπτει».
Και δεν μπορείς να μην σταθείς και να μην βάλεις ξανά τις βάσεις στο τι είναι δεδομένο τελικά και με πόσα λίγα είσαι αυτάρκης και ευτυχής και δεν το χεις καταλάβει.
Το χάρισμα του ηρώα μας επίσης, σε κάνει να σκέπτεσαι και να κάνεις μια βαθιά βουτιά μέσα σου. Χάρισμα να ακούς τις επιθυμίες των άλλων ή κατάρα τελικά…
Αυτό δεν θα σας το απαντήσω, βλέπεται είναι νομίζω προσωπική εκτίμηση του καθενός μας, αρκεί να σκεφτεί τα δικά του όρια και αντοχές, αλλά και να βρει και να μάθει καλύτερα τον εαυτό του.
Μπορεί κανείς να ζήσει με κάτι τέτοιο, να το αντέξει  να το τιθασεύσει και να το χρησιμοποιήσει χωρίς να προκαλέσει κακό σε κανέναν..??
Και μην σας περάσει στιγμή από το μυαλό πως μιλάμε για ένα βαρύ βιβλίο… Είναι ένα βιβλίο που κυλάει αβίαστα, χωρίς να σε κουράζει πουθενά, είναι τόσο απλά γραμμένο που ακούς τον συγγραφέα να σου μιλάει θαρρείς και η αφήγηση αυτή, μόνο στο να αφεθείς στο να νιώθεις , σε οδηγεί.
Θαυμάσια η τεχνική του συγγραφέα, έχει βάλει και είμαι σίγουρη σε αυτό πολλά προσωπικά του βιώματα και αναμνήσεις μέσα, το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που περιγράφει γεγονότα και στιγμές, προσεγμένο και πλούσιο λεξιλόγιο, οικείες εικόνες , έξυπνη και παιχνιδιάρικη διάθεση με τα ονόματα των ηρώων του και εύστοχες πινελιές χιούμορ και αυτοσαρκασμού, το κάνουν ένα απλά απολαυστικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που πιστέψτε με ... πρέπει να διαβάσετε !!!
Σας το προτείνω με χίλια … όσο για μένα , ανυπομονώ πότε θα πέσει στα χέρια μου ένα ακόμα βιβλίο του Γιάννη Φιλιππίδη… και δεν θα αργήσει!!!


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την εποχή των αθώων σκέψεων και των ανοιχτών παραθύρων, γεννιούνται με διαφορά δεκατεσσάρων ημερών, μέσα στον ίδιο Απρίλη, δύο φωτεινά πλάσματα, σε αντικρινά σπίτια παλιών φιλενάδων. Ο δρόμος που χωρίζει τα σπίτια τους είναι κι ο ίδιος που θα τους ενώσει για πάντα. Αρχές της δεκαετίας του ’70, και τα παιδιά θα συνδεθούν μ’ έναν πρωτόφαντο κι οριστικό τρόπο. Οριστικό;
Ο μικρός Γαβριήλ γεννιέται μ’ ένα παράξενο χάρισμα: ν’ ακούει τις επιθυμίες, τις ευχές, τις προσευχές και τις λαχτάρες όσων τον πλησίαζαν, χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος. Θα μπορέσει ένα άγουρο παιδί να τιθασεύσει προς όφελος του καλού ένα τέτοιο ψυχικό του πλεονέκτημα ή θα χαθεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια της πονηρής ανθρώπινης φύσης;
Μαζί θα νιώσουν τα κορμιά τους να μεγαλώνουν, τις σκέψεις τους να γίνονται πιο ώριμες, πιο ενήλικες. Θα διδαχτούν εύκολα τον τρόπο να λειτουργούν συντροφικά, να εκφράζουν με τις πράξεις τους τη θέρμη τού ενός για τον άλλον στις καρδιές τους.
Η Αγγελική δεν γνωρίζει για το χάρισμα από επιλογή τού αγοριού. Κι έπειτα, μια τέτοια δύναμη θα σταθεί άξια να βοηθήσει όταν οι δύο παντοτινά ερωτευμένοι άνθρωποι βρεθούν με τις ζωές τους να κρέμονται από μία μόνο κλωστή;Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
                           
Ο Γιάννης Φιλιππίδης είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της Άνεμος Εκδοτική. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και επώνυμες ιστοσελίδες. Από το 2013 αρθρογραφεί κι είναι αρχισυντάκτης στο www.anemosmagazine.gr


Εργογραφία
Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του:

«Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου» (μυθιστόρημα, 2006)
«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ"» (μυθιστόρημα, 2008)
«Μα, το ψάρι είναι φρούτο» (οχτώ απρόβλεπτες ιστορίες, για ενήλικους αναγνώστες, 2011)
«Kρατάς μυστικό;» (μυθιστόρημα, 2011)
«Zωή με λες» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2011)
«Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης» (μυθιστόρημα, 2012).
«Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης» (μυθιστόρημα, 2014)
«Το ασανσέρ των οκτώμιση» (θεατρικό, 2015)
«Κωδικός Ελευθερία» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2015)
«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2015)


Πολυσυμμετοχικά
«Το προσωπικό μου θέατρο σκιών» (συμμετοχή, ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011)
«Προσωπογραφίες» (συμμετοχή, ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011
).1 σχόλιο:

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *