Home Ads

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Συνέντευξη με στον συγγραφέα Βασίλη Καραναστάση.
  Επιμέλεια συνέντευξης: Καλλιόπη ΓιακουμήΚοντά μας σήμερα ο συγγραφέας του βιβλίου " ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ " Βασίλη Καραναστάση. Το βιβλίο είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
1) Έχοντας ήδη διαβάσει αυτό το υπέροχο βιβλίο που για μένα ήταν και..ψυχοθεραπεία, δεν μπορώ να μην ρωτήσω πρώτα από όλα, πως φανατιστήκατε αυτόν τον απίθανο τύπο..τον Οράτιο Χ ;

Β.Κ: "Ήμουν σε μια παραλία πριν λίγα χρόνια και φαντάστηκα ότι ήμουν ιδιωτικός ερευνητής και ότι μπήκε στο γραφείο μου ένας υπέρβαρος πελάτης. Αυτό μου έγινε έμμονη ιδέα και με τον καιρό το ανέπτυξα."

  
2) Θέλω να τον παρουσιάσετε εσείς με τον δικό σας τρόπο στους φίλους μας...Μιλήστε μας για αυτόν...

Β.Κ: "Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος,της διπλανής πόρτας, με τα άγχη του, τις ανασφάλειες και τις οικονομικές δυσκολίες. Όχι ιδιαίτερα έξυπνος και καθόλου τυχερός. Ένας αντιήρωας κοντολογίς.

3) Έχετε γράψει ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που έχω διαβάσει εγώ τουλάχιστον, καθώς δεν του λείπει κανένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του είδους. Γιατί αποφασίσατε να του δώσετε και χιουμοριστικό χαρακτήρα;

Β.Κ: "Δυστυχώς έχω σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορώ να γράψω κάτι χωρίς να το δω και από την χιουμοριστική του πλευρά. Το έχω εκ γενετής
 και σκοπεύω-αν πάει καλά το βιβλίο- να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο(αν χρειαστεί) ώστε να μπορέσω κάποια στιγμή να το αποβάλλω."


4)Μέσα στο βιβλίο σας θίγονται πολλά θέματα που καθρεφτίζουν τις ζωές των Ελλήνων σήμερα, μέσα από οικονομικές δυσκολίες, αδιέξοδα,την απογοήτευση και την απόγνωση που όλοι, άλλος λίγο και άλλος πολύ, νιώθουμε. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας;Β.Κ: "Κανένα μήνυμα. Μήνυμα μπορεί να αναζητήσει από την θρησκεία του, την ιδεολογία του ή από οτιδήποτε άλλο τον εμπνέει.(ποδοσφαιρική ομάδα,σωματείο κ.λ.π.) Σε αυτό το βιβλίο θα με ενδιέφερε μόνο να εκτιμήσει το στυλ του. Τίποτε άλλο."

5)Ποιος το πρωτοδιάβασε; Τι σας είπε όταν το τελείωσε ;

Β.Κ: "Η εκδότριά μου. Γι αυτό και λύσσαξε να το εκδώσει. (Η αλήθεια είναι ότι αυτή πίστεψε περισσότερο στο βιβλίο από μένα.)"

6) Εγώ έκανα καινούρια πνευμόνια όταν το διάβασα από το γέλιο, εσείς όταν τα γράφετε όλα αυτά γελάγατε;

Β.Κ: "Σε μερικά σημεία ναι."

7) Θα πρέπει να τονίσω όμως ότι το χιούμορ με το αστυνομικό στοιχείο τα έχετε ισορροπήσει τέλεια χωρίς να <<καπελώνει>> το ένα το άλλο. Αυτό είναι ταλέντο. Α
λήθειά όμως, σας δυσκόλεψε καθόλου;

Β.Κ: "Ναι η αλήθεια είναι ότι με δυσκόλεψε πολύ. Το χιούμορ το έχω εύκολο και πρόχειρο, το αστυνομικό με δυσκολεύει πολύ. Δεν συμβαίνει και κανένας φόνος εδώ στη γειτονιά μου να εξασκηθώ λίγο. Δεν ξέρω, κάτι πρέπει να κάνω για να διορθωθώ λίγο..."8 ) Έγκλημα και ταλαιπωρία " πως καταλήξατε σε αυτόν τον τίτλο;Και γιατί;

Β.Κ: " Έγκλημα επειδή υπάρχει έγκλημα και ταλαιπωρία για τις δυσκολίες του ήρωα στην αποκάλυψη της αλήθειας. Βλέπετε έχουμε να κάνουμε με έναν πρωταγωνιστή όχι ιδιαίτερα έξυπνο, όχι ιδιαίτερα οργανωτικό και φυσικά όχι ιδιαίτερα τυχερό. Όλα τα παραπάνω συνέτειναν στην ταλαιπωρία του. Ο τίτλος φυσικά είναι παράφραση του κλασικού έργου του αξεπέραστου δημιουργού Ντοστογιέφσκι."

9) Γιατί γράφετε;

Β.Κ: "Είναι η ταπεινή μου συνεισφορά στον αγώνα κατά της φτώχειας,για να αναδείξω τις κοινωνικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, σαν μέσο διαμαρτυρίας για την μόλυνση του περιβάλλοντος, για την παιδική κακοποίηση, για τις φώκιες και τις χελώνες, για την προσφυγιά και την αποξένωση των ανθρώπων. Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι βασικοί λόγοι."

10) Τι βιβλία διαβάζετε;

Β.Κ: "Διαβάζω κυρίως ξένη λογοτεχνία. Λατρεύω από τους κλασικούς Σελίν, Ντοστογιέφσκι, Κάφκα και από τους σύγχρονους Μπουκόφσκι, Καραναστάση, Ρόμπινσον."

11) Πως είστε στην προσωπική ζωή σας; Έχετε το ίδιο χιούμορ;

Β.Κ: "Βεβαίως. (Για την υπόλοιπη απάντηση ισχύει η απάντησή μου στην ερώτηση 3. περί ψυχιάτρου κ.λ.π.)"

12) Μπορεί κανείς με χιούμορ να καυτηριάσει και να θίξει σοβαρά θέματα όπως κάνετε εσείς στο βιβλίο σας;

Β.Κ: "Σαφέστατα μπορεί. Με το χιούμορ λέγονται πράγματα που περνούν υπόγεια στον αναγνώστη, δηλαδή μέσα από την ευθυμία που παράγεται, αναπτύσσεται και ο ανάλογος προβληματισμός που περνάει ευκολότερα πάντα στον αναγνώστη."13) Όταν προσπάθησα να βρω κάποιο βιογραφικό σας βρήκα μόνο αυτό...
"Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.
Το "Έγκλημα και Ταλαιπωρία" είναι το πρώτο του βιβλίο"
Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο για τον αινιγματικό Βασίλη Καραναστάση Χ;


Β.Κ: "Ναι κάτι σημαντικό που θα το προσθέσω στο βιογραφικό του επόμενου (αν εκδοθεί) βιβλίου μου: Ο συγγραφέας έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα λουκάνικα, στο κοτόπουλο με μελιτζάνες και στην φρουτοσαλάτα. "


14) Ποιον συγγραφέα της αστυνομικής λογοτεχνίας θαυμάζετε και ποιο βιβλίο, θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς αλλά... ντύνοντας το με αυτό το τόσο υπέροχο και έξυπνο χιούμορ σας;

Β.Κ: "Κορυφαίος στην προτίμησή μου είναι ο Ραιημοντ Τσάντλερ. Φυσικά δεν μπορώ να παραγνωρίσω την τεράστια Αγκάθα, τον Χάμετ, τον Τζαίημς Τσαίηζ και άλλους."


15) Θα είναι ο Οράτιος Χ πρωταγωνιστής ξανά σε επόμενο βιβλίο σας; Αλήθεια, ετοιμάζετε κάτι νέο;

Β.Κ: "Φυσικά θα είναι στο επόμενο βιβλίο μου το οποίο θα είναι μια μίξη κοινωνικού με αστυνομικό. Ένα κοινωνικό δράμα με αστυνομικές προεκτάσεις. Το δουλεύω αυτήν την εποχή."

Κλείνοντας την συνέντευξη μας, θα ήθελα να  σας ευχαριστήσω για την τιμή και την χαρά που μου δώσατε και τις απολαυστικές στιγμές που θα ζήσουν όσοι διαβάσουν αυτήν την συνέντευξη!!! Ήσασταν
 όπως πάντα φανταστικός. Ο Βασίλης Καραναστάσης που λατρεύουμε...με την ίδια έξυπνη ατάκα και το υπέροχο και εύστοχο χιούμορ του !!

Β.Κ: "Η χαρά και η τιμή δική μου. Και με την ευκαιρία να πω ότι αφού σας άρεσε το βιβλίο, σημαίνει ότι είσθε εξαιρετικά ποιοτικός άνθρωπος, αναγνώστης με υπέροχο γούστο και με φοβερή αίσθηση του χιούμορ. (Θα ήθελα να γίνει απόλυτα κατανοητό και ξεκάθαρο στους αναγνώστες της συνέντευξης, ότι δεν γνωρίζω προσωπικά την κυρία Γιακουμή. Δεν την έχω συναντήσει ποτέ, ούτε γνωριστήκαμε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση όπως γάμο, βαφτίσια, κοκταίηλ πάρτυ, κατάληψη,μνημόσυνο ή σε κουμπαριά κ.λ.π.)"


Θα ήθελα στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι θα ήταν πιο εύκολο να βρω ζωντανό λύκο Τασμανίας από ότι φωτογραφίες του...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *