Home Ads

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Nουάρ' διαδρομές: Aνακαλύπτοντας τους 'θησαυρούς' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας
από τον Tim Orfanos.

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη της ομάδας!
Σήμερα ξεκινά μια νέα στήλη, στην οποία θα ανακαλύψουμε μαζί τα 'διαμάντια' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, αλλά και θα κάνουμε, εν καιρώ, καί μία αναδρομή στην εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους, το οποίο έχει πλέον φανατικούς θαυμαστές καί στη χώρα μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

1. " 'Ενας επικίνδυνος δρόμος" - Kris Nelscott (2000)

Υπόθεση: Μέμφις, 1968. Ταραχές και διαδηλώσεις. Με συνθήματα όπως «Η Μαύρη Δύναμη είναι εδώ» οι Μαύροι Πάνθηρες και οι Εισβολείς απαντούν με βία στις διακρίσεις εις βάρος της νέγρικης κοινότητας. Ανήσυχοι οι λευκοί τηρούν στάση αναμονής. Παρά τις εναντίον του απειλές,
ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρωτεργάτης της Εκστρατείας του Φτωχού Λαού, σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη. Ο μαύρος ιδιωτικός ντετέκτιβ Σμόκι Ντάλτον αναλαμβάνει να περιφρουρήσει την ομιλία του παλιού συμμαθητή του.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη - και την πιο επικερδή - υπόθεση στην καριέρα του. Η Ντόρα Τζιν Χαθαγουέι, μια άγνωστη λευκή γυναίκα από το Σικάγο, του αφήνει στη διαθήκη της ένα τεράστιο ποσό. Η κόρη της, η γοητευτική Λόρα, αναλαμβάνει να του το δώσει. Μπερδεμένος ο ντετέκτιβ αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί της, για να ανακαλύψει τι τον συνδέει με την οικογένειά της. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο παρελθόν του. Πριν από τριάντα χρόνια στην Ατλάντα, ένα εξαγριωμένο πλήθος εισβάλλει στο σπίτι του και λιντσάρει τους γονείς του. Ο Ντάλτον γλιτώνει την τελευταία στιγμή. Δεν έμαθε ποτέ για ποιο λόγο δολοφονήθηκαν οι δικοί του.
Καθώς η σχέση του με τη Λόρα γίνεται επικίνδυνα προσωπική, αισθάνεται ότι οι αποκαλύψεις θα ανατρέψουν τη ζωή και των δύο τους…
Συνοπτική κριτική:
Aπό τις μεγάλες εκπλήξεις του φετεινού καλοκαιριού, και ένα από τα αστυνομικά μυθιστορήματα που άξιζε να επανεκδοθούν (2000).
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που δεν είναι αμιγώς αστυνομικό μυστηρίου, αφού περιέχει στοιχεία από όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη: κοινωνικής περιπέτειας, πολιτικού θρίλερ, ιστορικής βιογραφίας, ερωτικής περιπέτειας κτ.λ. Πέρα απο αυτή τη διαπίστωση, οφείλω να τονίσω ότι η Νέλσκοτ έχει κάνει εξονυχιστική έρευνα στα γεγονότα των 2 τελευταίων μηνών που οδήγησαν στη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.
Με έναν μαγικό τρόπο έχει συνδυάσει κομμάτια μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων, ώστε να κάνει τον αναγνώστη μέρος της πλοκής και της ιστορίας του βιβλίου της. Ο αναγνώστης μεταφέρεται με όλες τις αισθήσεις του, σαν ταξιδιώτης στο χρόνο, στη ταραγμένη χρονιά του 1968, και ακολουθεί τον παλμό των γεγονότων, αγωνιώντας για όλους σχεδόν τους ήρωες του βιβλίου.
Ο κεντρικός ήρωας της Νέλσκοτ, ο Αφρο-αμερικανός Σμόκι Ντάλτον δεν είναι ο κοινός-ιδιωτικός ερευνητής των αστυνομικών μυθιστορημάτων: είναι γνώστης των γεγονότων που τον περιβάλλουν, τα οποία δεν εξετάζει με κυνισμό, αλλά, ανάλογα τη περίπτωση, καί με συναίσθημα καί με λογική, διαθέτει υψηλή κοιωνική και συναισθηματική νοημοσύνη, και δεν ντρέπεται να δείξει ανθρωπιστικό πνεύμα ή να στηρίξει ηθικά κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου. Μέσα από την έρευνα για την άγρια δολοφονία των γονιών του, θα ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του και θα δοκιμάσει τα όριά του σε κάποιες αρκετά συγκινητικές στιγμές του βιβλίου.
Το μυθιστόρημα, χωρίς να σοκάρει, περιέχει κάποιες σκληρές σκηνές και διαλόγους, όπου περικλείεται όλη η ουσία των φυλετικών διακρίσεων, και των επικίνδυνων πολιτικών παιχνιδιών που παίζονταν καί από τη πλευρά των λευκών, αλλά καί των μαύρων. Τσακίζουν, επίσης, κάποιοι διάλογοι όπου απαξιώνονται η τηλεόραση και ο τύπος ως μέσα αποπροσανατολισμού και δημαγωγίας.
Η Νέλσκοτ κάνει κάτι ακόμα πολύ έξυπνο: μόνο, σε ελάχιστα σημεία που βοηθούν τη πλοκή και την εξέλιξη των γεγονότων, αφήνει να αναπτυχθεί μέχρι ένα επαρκές σημείο το ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, ώστεε να μην κινδυνέψει η συνοχή και η εξέλιξη των σημαντικών γεγονότων της ιστορίας.
Μοναδικό μειονέκτημα του βιβλίου θα έλεγα ότι είναι κάποιες προβλέψιμες και απότομες εξελίξεις που υπάρχουν προς το τέλος του βιβλίου, οι οποίες θα προσγειώσουν ελαφρώς τον αναγνώστη, αλλά μόνο για να τον ταξιδέψουν μέχρι την συνέχεια των περιπετειών του Σμόκι Ντάλτον στο επόμενο βιβλίο της Νέλσκοτ, 'Δωμάτια γεμάτα καπνό' (2000).
Το μυθιστόρημα ήταν υποψήφιο για Βραβείο Edgar Καλύτερου Μυθιστορήματος 2001.
Bαθμολογία: 4,8/5 ή 9,6/10.
Y.Γ.: Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και το προτείνω ανεπιφύλακτα, ακόμα καί σε αναγνώστες που δεν τους αρέσουν οι λεπτομέρειες περί πολιτικών γεγονότων!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *